Antena

Dieta în artrită. 8 alimente și băuturi de evitat

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 iulie 2023, 07:25

Durerile și rigiditatea articulară care apar în artrită pot fi ținute sub control prin excluderea sau, cel puțin, limitarea consumului unor alimente care agravează simptomele. Iată cât de mult poate ajuta dieta în artrită și ce modificări ar trebui să faci în regimul alimentar.

Reclamă

Artrita este o afecțiune frecventă care provoacă o inflamație cronică a articulațiilor. Ea poate afecta una sau mai multe articulații și se manifestă prin durere și rigiditate articulară. 

Termenul de artrită este utilizat pentru a desemna suferința articulară, însă artrita nu definește o singură boală. Există peste 100 de tipuri de artrită, cu diferite cauze și complicații variate. Cea mai întâlnită dintre ele este osteoartrita. Până la 47% dintre femei și 40% dintre bărbați sunt diagnosticați cu această formă de artrită de-a lungul vieții, potrivit unui studiu

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dieta în artrită

Artrita reumatoidă este a doua cea mai întâlnită formă de artrită, urmată de artrita psoriazică. Ambele sunt boli inflamatorii care fac parte din categoria bolilor autoimune. 

Cercetările arată că modificarea obiceiurilor alimentare prin eliminarea unor alimente poate reduce intensitatea simptomelor din osteoartrită și artritele de cauză inflamatorie. Dieta în artrită poate îmbunătăți calitatea vieții. 

Reclamă

Iată 8 alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviți la masă dacă suferi de artrită.

1. Zahărul

Cu toții ar trebui să limităm cantitatea de zahăr consumată, dar pentru persoanele care suferă de artrită, aceasta este o condiție obligatorie pentru a preveni înrăutățirea durerilor articulare. 

Băuturile cu zahăr și dulciurile au fost în topul alimentelor care agravează simptomele de artrită reumatoidă într-un studiu care a urmărit efectele a 20 de alimente asupra evoluției bolii. Studiul la care au participat 217 persoane diagnosticate cu această afecțiune a fost publicat în revista de specialitate Arthritis Care&Research. Mai mult, băuturile cu zahăr ne cresc riscul de a dezvolta artrită, potrivit altor studii.

Reclamă

2. Carnea roșie și carnea procesată

Inflamația care declanșează artrita este agravată prin consumul de carne roșie și produse procesate din carne cum sunt mezelurile, potrivit unor studii. 

Alimentația bogată în astfel de produse a fost asociată cu niveluri crescute ale unor markeri inflamatori precum interleukina 6, proteina C reactivă și homocisteina. Aceste molecule joacă un rol important în medierea răspunsului inflamator. 

Consumul de carne roșie este și un factor de risc pentru apariția artritei, arată un alt studiu, publicat în revista Arthritis & Rheumatism. Pe de altă parte, dieta bogată în alimente vegetale care exclude carnea roșie poate atenua simptomele artritei, susține un alt studiu

3. Alimentele cu gluten

Dieta în artrită nu ar trebui să includă alimentele care conțin gluten, fiindcă acesta accentuează inflamația specifică bolii, susțin mai multe studii, precum acesta. Glutenul este un tip de proteină care se găsește în grâu și în alte cereale, precum orzul sau secara. 

O dietă vegană, fără gluten atenuează simptomele artritei reumatoide prin scăderea reacțiilor imune din organism, este concluzia unui studiu care a urmărit efectele excluderii glutenului din alimentație. 

Că produsele cu gluten influențează riscul de artrită o confirmă și riscul mai mare de artrită al persoanelor cu boală celiacă – intoleranță la gluten. De partea cealaltă, boala celiacă este mult mai frecvent diagnosticată la bolnavii cu artrită reumatoidă, comparativ cu populația generală.

4. Alimentele intens procesate

În general, toate produsele obținute din cereale rafinate și/sau care conțin aditivi alimentari (îndulcitori, emulsificatori, conservanți, coloranți, etc.) intră în categoria alimentelor intens procesate sau ultraprocesate. Iată câteva exemple:

  • alimentația de tip fast-food;
  • mezelurile;
  • produsele cu foitaje;
  • chipsurile;
  • napolitanele.

Aceste alimente au  efect proinflamator în organism și contribuie la agravarea simptomelor de artrită. 

Studiile arată că dieta modernă, care este bogată în astfel de produse ultraprocesate, poate crește riscul de artrită reumatoidă prin efectul proinflamator.

5. Alcoolul 

Băuturile alcoolice agravează simptomele de artrită, iar bolnavii ar trebui să le evite. Mai multe studii au arătat că un consum frecvent de alcool poate crește frecvența și severitatea crizelor de gută – o altă formă de artrită, caracterizată prin dureri articulare foarte mari. 

În spondiloartrita axială, un tip de artrită inflamatorie care afectează în principal coloana vertebrală și articulațiile sacroiliace, consumul de alcool poate accentua manifestările bolii, susține un studiu. Consumul cronic de alcool este asociat și cu un risc crescut de osteoartrită, potrivit altor cercetări. 

6. Uleiurile vegetale

Alimentația bogată în acizi grași omega 6 și săracă în acizi omega 3 poate înrăutăți simptomele osteoartritei și pe cele ale artritei reumatoide. 

Ambele tipuri de grăsimi sunt necesare pentru sănătate, însă dezechilibrul raportului dintre ele crește inflamația în organism. Dieta modernă aduce un aport crescut de omega 6 și scăzut de omega 3 are efect prinflamator și poate agrava bolile inflamatorii precum artrita.

Intensitatea simptomelor artritei poate fi diminuată prin reducerea aportului de acizi grași omega 6 și creșterea aportului de acizi grași omega 3. Sursele cele mai importante de omega 3 sunt uleiurile vegetale (de floarea soarelui, de rapiță, palmier și susan), iar cele de omega 3 sunt peștele gras (somonul, tonul, macroul, heringul, sardinele), semințele de chia, semințele de in și nucile. 

7. Alimentele sărate

Reducerea consumului de sare este recomandată persoanelor care suferă de artrită. Dieta bogată în sare agravează durerile articulare, potrivit unui studiu. Aportul redus de sare este asociat cu o încetinire a eroziunii cartilajelor și a distrugerii osoase.

În plus, aportul ridicat de sodiu reprezintă un factor de risc pentru afecțiuni autoimune precum artrita inflamatorie. Un studiu la care au participat peste 18.000 de persoane a demonstrat că un consum crescut de sare crește riscul de artrită reumatoidă. Din aceste motive, dieta în artrită ar trebui să fie săracă în sodiu.

8. Alimentele care conțin produși avansați de glicație (PAG)

Produșii avansați de glicație (PAG) se formează în urma unei reacții între zaharuri și proteine sau grăsimi. Reacția se produce atât în interiorul corpului, cât și în timpul procesului de gătire la temperaturi crescute și cu un conținut scăzut de apă. 

Alimentele bogate în proteine sau în grăsimi care sunt prăjite, fripte, coapte sau rotisate sunt cele mai bogate surse de produși avansați de glicație. Exemple de preparate sunt friptura la grătar și puiul prăjit sau rotisat. Pe lângă acestea, unele alimente de origine vegetală dobândesc un conținut ridicat de PAG în urma gătiri sau a procesării. Cartofii prăjiți, margarina și maioneza vegetală sunt surse bogate în astfel de molecule. 

Când produșii avansați de glicație se acumulează în organism, ei favorizează creșterea inflamației. Studiile au asociat dieta cu un conținut crescut de PAG cu progresia artritei. Acumularea produșilor avansați de glicație ar putea avea un rol și în apariția osteoartritei, sugerează alte studii. Din aceste motive, persoanelor care suferă de artrită li se recomandă evitarea alimentelor care conțin PAG în favoarea legumelor, fructelor și peștelui. 

Dieta în artrită influențează în mare măsură evoluția acestei boli inflamatorii. Pe lângă aceasta, sunt importante și alte aspecte care țin de stilul de viață. Nivelul de activitate fizică, greutatea corporală și statusul de fumător sau nefumător influențează severitatea simptomelor în artrită. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Eliminarea unui singur aliment din dietă poate reduce colesterolul și tensiunea arterială. Ce spun oamenii de știință despre această schimbare în alimentație
Eliminarea unui singur aliment din dietă poate reduce colesterolul și tensiunea arterială. Ce spun oamenii de știință despre această schimbare în alimentație
Eliminarea unui singur aliment din dietă poate reduce colesterolul și tensiunea arterială. Ce spun oamenii de știință despre această schimbare în alimentație
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Consumul de alcool și fertilitatea masculină. De ce e indicat să reduci consumul dacă vrei să devii tată
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Legătura dintre consumul de alcool și cancer. Ce tipuri de cancer poate cauza
Reclamă
PARTENERI
icon