Mersul la serviciu cu bicicleta poate reduce riscul de îmbolnăvire. Oamenii de știință sugerează că persoanele care aleg să folosească acest mijloc de transport au nevoie de mai puține zile de recuperare în urma bolilor.
Lucrarea științifică a fost realizată de o echipă de cercetători de la Finnish Institute of Occupational Health. Aceștia au analizat datele colectate de la 28.485 lucrători ai administrației publice locale pe durata unui an. Majoritatea participanților au fost supravegheați inclusiv în următorul an.
Mersul la serviciu cu bicicleta poate reduce riscul de îmbolnăvire
Marea majoritate a navetiștilor au călătorit 30 de kilometri săptămânal. Spre deosebire de deplasările pasive, cum ar fi cele cu mașina personală sau cu transportul public, mersul pe bicicletă a minim 61 de kilometri pe săptămână se poate asocia cu un risc mai redus cu 8-12% de a avea nevoie să-ți iei zile libere din cauza bolii.
În plus, mersul cu bicicleta poate diminua cu 18% șansele de a absenta de la serviciu cel puțin 10 zile din cauza unei boli. În medie, cei mai activi navetiști au avut nevoie cu 4,5 mai puține zile de boală decât navetiștii pasivi.
„Știind că doar jumătate din populația adultă face exerciții conform recomandărilor, naveta pe jos sau cu bicicleta poate fi o modalitate utilă de a crește numărul de exerciții care susțin sănătatea. Rezultatele studiului oferă motive suplimentare pentru a încuraja și a investi într-un stil activ de navetă, și în special naveta cu bicicleta.” a explicat Jenni Ervasti, autor al studiului și epidemiolog la Finnish Institute of Occupational Health, conform Science Alert.
Cercetătorii susține deplasarea activă către locul de muncă
Studiul a fost publicat în jurnalul științific Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. Cercetarea susține că activitatea fizică insuficientă în rândul populației de vârstă activă poate fi considerată o problemă majoră.
Cercetătorii au luat în considerare mai mulți factori potențiali care pot influența statisticile bolii. Printre aceștia s-au regăsit: sexul, vârsta, consumul de alcool și statutul socio-economic. Informațiile identificate nu indică o relație între o cauză și un efect direct între ciclism și boală. Acestea sugerează doar o asociere puternică, potrivit NDTV.
Deplasarea activă către locul de muncă poate oferi o metodă practică de a include mai multă activitate fizică săptămânală. Studiul a descoperit că mersul cu bicicleta poate avea efecte mai benefice decât mersul pe jos pentru a reduce numărul de zile de boală. Diferențele s-au putut observa doar în cazul celor care au parcurs cea mai mare distanță cu bicicleta.
În același timp, pentru interpretarea rezultatelor poate fi necesar să se analizeze mai multe posibilități. Se poate ca mersul pe jos să nu facă organismul să depună suficient efort. O altă explicație ar fi că oamenii care au avut de călătorit un drum mai lung cu bicicleta la serviciu pot obține un alt avantaj care să-i ajute să se îmbolnăvească mai rar.
De asemenea, mersul zilnic cu bicicleta este recunoscut pentru impactul pozitiv asupra sănătății. De exemplu, ciclismul poate avea un rol gestionarea unei greutăți optime, poate contribui la dezvoltarea masei musculare și poate susține sănătatea mintală.