Vitamina D poate preveni demența. Ce arată studiile despre impactul său asupra sănătății creierului

Publicat: 17 ianuarie 2025, 07:39

Vitamina D joacă un rol important pentru sănătatea creierului datorită efectelor sale antiinflamatoare și neuroprotectoare. Studiile au asociat deficitul acestei vitamine cu deteriorarea cognitivă și demența, inclusiv cu boala Alzheimer. Află mecanismele prin care vitamina D poate preveni demența. 

Există mai multe forme de demență, dar boala Alzheimer este cea mai comună formă, reprezentând 60-70% din totalul cazurilor. Creșterea speranței de viață și îmbătrânirea populației ar putea duce la triplarea numărului de cazuri, estimează cercetătorii.

Peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență la nivel global și 10 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate anual, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Deși s-au făcut progrese semnificative în înțelegerea acestei boli, mecanismele exacte care o declanșează și măsurile preventive pe care le poți lua nu sunt foarte clare. Tot mai multe cercetări evidențiază efecte benefice ale unor nutrienți în prevenirea demenței, iar vitamina D poate avea un rol important. 

Vitamina D reduce riscul demenței cu 40%

Un studiu publicat în 2023 în revista Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, a analizat impactul vitaminei D asupra dezvoltării demenței la aproape 12.500 de adulți cu o vârstă medie de 71 de ani. Niciunul dintre aceștia nu avea demență la debutul studiului.

Pentru a analiza dacă vitamina D poate preveni demența, cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri: unul care a primit suplimente cu vitamina D și altul care nu a primit. La finalul studiului, s-a constatat că vârstnicii care au luat vitamina D aveau un risc cu 40% mai redus de a dezvolta demență în următorii 10 ani, comparativ cu cei care nu au luat suplimente. De asemenea, au avut o rată de supraviețuire de 5 ani cu 15% mai mare.

Dintre participanți, femeile prezentau un risc mai ridicat decât bărbații de a dezvolta demență, însă au avut și un răspuns mai bun la administrarea de vitamina D. Astfel, femeile care au luat vitamina D au avut un risc cu 49% mai mic de a dezvolta boala, comparativ cu cele care nu au luat. Și bărbații care au luat suplimente de vitamina D și-au redus riscul, însă cu doar 26%.

Studiul a mai arătat că 75% dintre persoanele care au dezvoltat demență în următorii 10 ani au fost dintre cele cărora nu le-au fost administrate suplimente de vitamina D. „Indiferent de formulă, expunerea la vitamina D a fost asociată cu o supraviețuire semnificativ mai mare fără demență și cu o incidență mai scăzută a bolii”, au concluzionat cercetătorii. Cu cât se începe mai devreme administrarea vitaminei D, cu atât este mai benefică în prevenirea demenței, mai spun specialiștii. 

Cum ajută vitamina D în prevenirea demenței

Studiul nu a explicat mecanismele prin care vitamina D poate preveni demența. Însă, cercetările anterioare au evidențiat mai multe roluri importante ale „vitaminei soarelui” pentru sănătatea creierului:

  • Protejează neuronii. Vitamina D are efecte antioxidante, contribuind la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Stresul oxidativ poate deteriora neuronii și alte celule din organism, iar vitamina D previne acest efect nedorit prin neutralizarea radicalilor liberi;
  • Scade inflamația cronică. Vitamina D are și efecte antiinflamatoare. Inflamația cronică este recunoscută ca un factor de risc major în dezvoltarea bolilor neurodegenerative precum demența. Vitamina D reduce producția de citokine proinflamatorii și reglează răspunsul imun;
  • Reduce acumularea de beta-amiloid. Boala Alzheimer este caracterizată prin acumularea plăcilor de beta-amiloid, o proteină toxică pentru neuroni. Studiile au arătat că vitamina D poate facilita eliminarea acestui compus, prevenind astfel formarea depozitelor care afectează comunicarea neuronală;
  • Încetinește acumularea de proteine tau. Încurcăturile de proteine tau sunt un alt semn distinctiv al bolii Alzheimer. Aceste aglomerări de proteine afectează funcționarea normală a neuronilor. Vitamina D poate preveni demența prin încetinirea procesului de formare a încurcăturilor de proteine tau.

Deficitul acestei vitamine a fost asociat cu un risc crescut de declin cognitiv și demență. Cu toate acestea, demența este o afecțiune complexă, iar o măsură singulară precum administrarea de vitamina D s-ar putea să nu elimine complet riscul de a o dezvolta. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Creierele persoanelor în vârstă funcționează mai bine la o anumită temperatură. Cercetătorii au examinat efectele factorilor de mediu asupra acestui organ vital
Creierele persoanelor în vârstă funcționează mai bine la o anumită temperatură. Cercetătorii au examinat efectele factorilor de mediu asupra acestui organ vital
O lovitură la cap poate activa virusuri latente. Oamenii de știință caută informații pentru a dezvolta metode de prevenție
O lovitură la cap poate activa virusuri latente. Oamenii de știință caută informații pentru a dezvolta metode de prevenție
Vitamine pentru piele uscată. Ce rol joacă vitaminele în hidratarea pielii
Vitamine pentru piele uscată. Ce rol joacă vitaminele în hidratarea pielii
PARTENERI