Soarele vindecă acneea? Un trend periculos care circulă pe TikTok poate cauza cancer de piele

Publicat: 4 septembrie 2024, 07:47

Un trend promovat pe TikTok încurajează expunerea la ultraviolete fără protecție solară și arsurile solare pentru a scăpa de acnee. Mai mulți influenceri de pe platforma de socializare sugerează că soarele vindecă acneea. Iată ce avertizări fac medicii cu privire la această practică.  

Unii influenceri de pe rețeaua TikTok îi încurajează pe cei care merg la plajă să nu folosească protecție solară pentru a „vindeca” acneea. Aceștia susțin că arsurile solare fac acneea să pară mai puțin vizibilă. 

De partea cealaltă, medicii avertizează că această practică este riscantă și poate avea consecințe devastatoare asupra pielii.

De ce este periculoasă expunerea neprotejată la soare

Medicii de la Queen Victoria Hospital, din Marea Britanie, au criticat acest curent devenit viral, explicând că arsurile solare pot crește riscul de a dezvolta cancer de piele, scrie Euronews. „Deși există beneficii pentru sănătate asociate cu expunerea la soare, protecția solară ar trebui folosită totuși pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele”, au declarat aceștia într-un comunicat.

Daunele cauzate de radiațiile ultraviolete sunt cumulative. Cu cât suferi mai multe arsuri solare de-a lungul vieții, cu atât ai un risc mai mare de cancer de piele și de alte probleme cutanate. 

„Impactul acestei tendințe ar putea fi de amploare”, atrag atenția medicii britanici, care se tem că efectele acestei practici periculoase ar putea apărea după mulți ani. „Utilizatorii TikTok ar putea dezvolta cancer de piele în anii ce vor urma”, susțin aceștia. Spitalul tratează anual în jur de 700 de pacienți cu arsuri solare, iar numărul lor crește de la an la an.

„Există modalități mai sigure de a trata acneea decât să vă puneți în pericol prin expunerea neprotejată la soare”, a declarat Sam Orkar, directorul clinic al Queen Victoria’s Plastics and Burns Services.

În ce măsură soarele vindecă acneea

Deși mulți cred că soarele vindecă acneea, medicii demontează acest mit. Într-adevăr, expunerea la raze ultraviolete aduce unele beneficii persoanelor cu ten acneic, dar numai pe termen scurt. Acestea includ:

  • Reducerea roșeții și umflăturilor. Razele UV au efecte antiinflamatoare care atenuează temporar roșeața și umflarea asociate cu acneea;
  • Uscarea leziunilor acneice. Razele UV reduc temporar producția de sebum, care este unul dintre factorii favorizanți pentru acnee. Pielea devine mai puțin grasă și se deshidratează, astfel că leziunile acneice se micșorează;
  • Bronzarea. Aspectul bronzat al tenului face ca cicatricile și coșurile să devină mai puțin vizibile, iar pielea să pară mai uniformă.

Cu toate acestea, riscurile expunerii la razele UV depășesc orice beneficii potențiale, spune dermatologul Katie Belzenay într-un videoclip publicat pe platforma TikTok. Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele, nu este singurul pericol al expunerii prelungite și intense la soare.

Razele UV în exces pot avea mai multe efecte nocive asupra pielii:

  • Hiperpigmentarea. Expunerea intensă la soare stimulează producția de melanină, pigmentul care dă culoare pielii, și poate duce la apariția unor pete mai închise la culoare, mai ales după un puseu sever de acnee;
  • Eritem. Când ne expunem în exces la razele ultraviolete, pielea se inflamează și se înroșește;
  • Agravarea leziunilor post-acneice. Expunerea excesivă la soare poate încetini vindecarea pielii, iar leziunile post-acneice pot rămâne vizibile pentru mai mult timp și pot deveni mai pronunțate.

Medicii recomandă protecția solară

Mitul care susține că soarele vindecă acneea este demontat și de medicii Academiei Americane de Dermatologie. Aceștia recomandă persoanelor cu acnee să evite expunerea la soare și bronzul la solar. Pe lângă riscul mai crescut de cancer de piele, bronzul deteriorează țesutul cutanat și poate agrava acneea, susțin specialiștii. 

Pielea ar trebui protejată de bronzare. Când stai la soare, aplică o cremă de protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu un SPF de 30 sau mai mare. Alege o cremă pe eticheta căreia se face mențiunea „non-comedogenic” sau „nu blochează porii”. Acestea nu tratează acneea, dar previn formarea coșurilor. 

Unele tratamente împotriva acneei pot face pielea foarte sensibilă la efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete. Dacă urmezi un tratament, este cu atât mai important să eviți expunerea neprotejată la soare. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce este util un screening complet al alunițelor și cum se realizează
De ce este util un screening complet al alunițelor și cum se realizează
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Semne mai puțin obișnuite de melanom. La ce să fii atent când analizezi alunițele de pe corp
Există bronz sănătos? Ce se întâmplă cu pielea când te bronzezi
Există bronz sănătos? Ce se întâmplă cu pielea când te bronzezi
PARTENERI