Semne ale bolilor de ficat. De ce este important să le identifici

Publicat: 16 august 2024, 08:16

Ficatul este unul dintre organele vitale ale organismului uman deoarece îndeplinește mai multe funcții. Atunci când se îmbolnăvește, poate prezenta o serie de simptome aparent inofensive, dar care se pot agrava. Citește despre semne ale bolilor de ficat.

Ficatul ajută la digerarea alimentelor, elimină toxinele din organism și produce bila. Însă, sub acțiunea a diferiți factori, acest organ poate dezvolta afecțiuni, care se pot manifesta prin diferite simptome în mai multe zone ale corpului.

Semne ale bolilor de ficat

O dietă dezechilibrată, lipsa activității fizice și consumul frecvent de alcool se regăsesc printre cei mai des întâlniți factori de risc pentru afecțiunile hepatice. Simptomele bolilor hepatice pot varia în funcție de cauza de bază.

Orice modicări negative în funcționarea ficatului îți pot afecta starea generală de sănătate. În plus, lăsate netratate, o parte dintre acestea pot determina leziuni permanente la nivelul său. Din acest motiv, poate fi foarte util să identifici cât mai devreme semnele care pot indica prezența unor boli de ficat.

De asemenea, dacă nu mergi la medic pentru un consult în timp util, boala poate avansa și te poți confrunta cu insuficiență hepatică. Insuficiența hepatică denumește ultimul stadiu al unei boli hepatice. Aceasta poate apărea din cauza unei boli hepatice cronice, cum ar fi ciroza, sau a unor leziuni acute ale ficatului provocate de virusuri sau de administrarea anumitor medicamente, conform Healthline.

Pierderea apetitului

Pierderea apetitului se poate regăsi printre aceste semne ale bolilor de ficat. Funcționarea necorespunzătoare a acestui organ poate afecta capacitatea organismului de a consuma alimente. Prin urmare, se poate să suferi de o pierdere a poftei de mâncare. În același timp, te poți simți lipsit de energie pe tot parcursul zilei.

Piele albă sau galbenă

Îngălbenirea pielii și a ochilor poate indica o sănătate precară a ficatului. Această problemă medicală poartă denumirea de icter. Poate deveni din ce mai vizibilă pe măsură ce afecțiunea care o provoacă începe să avanseze.

Stare de oboseală foarte puternică

O stare de oboseală constantă și foarte puternică poate avea la bază mai multe cauze, potrivit NDTV. Boala de ficat poate fi una dintre acestea. Motivul din spatele oboselii provocate de funcția hepatică necorespunzătoare poate rămâne necunoscut.

Senzație de greață

Senzația de greață și vărsăturile se numără printre cele mai întâlnite semne ale bolilor de ficat. Este important de reținut că se pot asocia și cu alte probleme medicale, de aceea numai un medic poate stabili dacă există simptome ce pot sugera prezența unui alt tip de afecțiune.

Iritație la nivelul pielii

Dacă pielea începe să se decoloreze, poți simți senzație de mâncărime la suprafața acesteia, ceea ce poate deveni un simptom foarte neplăcut. Mai mult, te poți învineți mult mai ușor, deoarece ficatul își pierde capacitatea de a susține coagularea.

De asemenea, există unele remedii naturale care pot ajuta la tratarea bolii ficatului gras, cum ar fi apifitoterapia, dar o bună parte dintre medici rămân rezervați deoarece nu există suficiente dovezi pentru a se baza pe aceste tratamente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
PARTENERI