Antena

Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii. Când se intervine cu tratamentele moderne

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 iunie 2024, 06:50

Atunci când o persoană se confruntă cu o boală cauzată de o bacterie sau de un virus, aceasta poate încerca mai multe metode tratament. Anca Mihalcea, homeopat, și Ioana Vodă, medic primar ORL, au fost invitatele medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 11, din sezonul 6, la MediCOOL. Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii: care sunt diferențele.

Reclamă

Anca Mihalcea și Ioana Vodă au discutat despre remediile homeopatice, metodele de preparare ale acestor tratamente și modul de obținere al antibioticelor. Mihail Pautov a realizat un experiment în platoul emisiunii în care a arătat cum se pregătește o soluție homeopată.

Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii

Abordarea tradițională și abordarea modernă diferă în tratamentul răcelii. Homeopatia este o metodă de tratament naturistă ca alopatia. Aceasta folosește principiul similitudinii, ce presupune ca o substanță care produce o serie de simptome unei persoane sănătoase, în doze foarte mici, preparate într-un anumit mod, poate să le vindece.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Homeopatia se bazează pe studii de toxicologie și observaționale. Aceasta pornește de la substanțe fitoterapice, extracte minerale și extracte animale. Homeopatia are concentrații clare și reguli. În schimb, în medicina tradițională se folosește standardizare, măsurare și reproductibilitate.

,,Trimit la homeopatie. Pacienții cu răceală simplă se tratează întâi în acest stil.”

– Ioana Vodă, medic primar ORL
Reclamă

În cadrul emisiunii, Mihail Pautov a făcut un experiment simplu în care a exemplificat cum se pregătește un tratament homeopat. La început, se obține o soluție-mamă, fitoterapică, cu o concentrație dozabilă. Se dinamizează cu diluții Korsakov. O diluție înseamnă că există o altă substanță diluată într-un lichid. Din acest procedeu rezultă un preparat homeopat fără niciun atom de substanță activă. Aceasta este o metodă de a pregăti medicamente.

,,În jurul nostru nu acționează numai chimia, există procedee fizico-chimice. Soluțiile foarte diluate sunt active din punctul de vedere fizic.”

– Anca Mihalcea, homeopat

Soluțiile foarte diluate au informația ADN-ului bacterian în plasmă. Memoria apei se referă la faptul că apa se structurează diferit în funcție de informația pe care o are în jur. În România se studiază foarte mult apa în diverse câmpuri electromagnetice. Aceasta se comportă complet diferit.

Reclamă

Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii: Plantele se confruntă cu virusuri, bacterii, ciuperci și raze ultraviolete. Pentru a se apăra, produc anumite substanțe vegetale. Medicina fitoterapică, care este o ramură a medicinei alopate, studiază și ia din fiecare plantă exact ce folosește pentru a se apăra.

Când se intervine cu medicina tradițională

În cazul unei persoane care se confruntă cu o febră cauzată de o viroză, inițial se poate modula imunitatea la nivelul mucoaselor, cu: dezinfectante locale, albastru de metilen, vitamina C sau suplimente. Dacă situația se complică, febra trenează. Febra nu are efecte dăunătoare, dar dacă este o febră trenantă, care nu poate fi controlată, și apare suprainfecția, medicul intervine cu antibiotice.

-Când se intervine cu antibiotice?
-Frecvent nu este necesară administrarea unui antibiotic. Este suficient consumul unui antiinflamator, de exemplu paracetamol. Te poți baza pe un antiviral sau un antibacterian natural. Unele antibacteriene sunt medicamente. Dacă a trecut o perioadă de 5-7 zile și nu se observă o evoluție bună, se poate ca locul să fie suprainfectat cu un agent antibacterian, care nu are sensibilitate la acest tip de medicație. Atunci se preferă efectuarea unui exudat nazal sau exudat faringian. În cazuri grave, persoane are nevoie să meargă la spital.

,,În laborator poți să pui diverse tipuri de antibiotic și să vezi la ce antibiotic răspunde stafilococul, streptococul sau pneumococul. Astfel, dai un tratament țintit.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii: În laborator, se utilizează o tavă în care se pune un gel pentru a vedea unde se dezvoltă streptococul, stafilococul sau pneumococul. Locul unde nu crește nimic, indică antibioticul care poate fi eficient. Medicul poate alege din multe antibiotice, în funcție de caracteristicile fiecărui individ. De exemplu, unele persoane au alergii sau nu răspund la tratamentele cu antibiotice.

De asemenea, infecțiile cu stafilococ auriu se întâlnesc foarte des. Această bacterie are mai multe tulpini. Unele reacționează la orice antibiotic, dar altele pot fi rezistente și cronice, cum ar fi MRSA, și au nevoie de o antibiogramă pentru a stabili ce se administrează.

,,Medicul decide ce antibiotic să iei. Nu trebuie să iei niciodată singur acasă antibiotic.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Medicamente pentru stimularea ovulației: când sunt necesare și cum acționează
Medicamente pentru stimularea ovulației: când sunt necesare și cum acționează
Medicamente pentru stimularea ovulației: când sunt necesare și cum acționează
articol cu video
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Acupunctura este dureroasă? Cum se simte și cum funcționează acest tratament
Acupunctura este dureroasă? Cum se simte și cum funcționează acest tratament
Acupunctura este dureroasă? Cum se simte și cum funcționează acest tratament
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon