Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii. Când se intervine cu tratamentele moderne

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 28 iunie 2024, 06:50

Atunci când o persoană se confruntă cu o boală cauzată de o bacterie sau de un virus, aceasta poate încerca mai multe metode tratament. Anca Mihalcea, homeopat, și Ioana Vodă, medic primar ORL, au fost invitatele medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 11, din sezonul 6, la MediCOOL. Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii: care sunt diferențele.

Reclamă

Anca Mihalcea și Ioana Vodă au discutat despre remediile homeopatice, metodele de preparare ale acestor tratamente și modul de obținere al antibioticelor. Mihail Pautov a realizat un experiment în platoul emisiunii în care a arătat cum se pregătește o soluție homeopată.

Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii

Abordarea tradițională și abordarea modernă diferă în tratamentul răcelii. Homeopatia este o metodă de tratament naturistă ca alopatia. Aceasta folosește principiul similitudinii, ce presupune ca o substanță care produce o serie de simptome unei persoane sănătoase, în doze foarte mici, preparate într-un anumit mod, poate să le vindece.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Homeopatia se bazează pe studii de toxicologie și observaționale. Aceasta pornește de la substanțe fitoterapice, extracte minerale și extracte animale. Homeopatia are concentrații clare și reguli. În schimb, în medicina tradițională se folosește standardizare, măsurare și reproductibilitate.

,,Trimit la homeopatie. Pacienții cu răceală simplă se tratează întâi în acest stil.”

– Ioana Vodă, medic primar ORL
Reclamă

În cadrul emisiunii, Mihail Pautov a făcut un experiment simplu în care a exemplificat cum se pregătește un tratament homeopat. La început, se obține o soluție-mamă, fitoterapică, cu o concentrație dozabilă. Se dinamizează cu diluții Korsakov. O diluție înseamnă că există o altă substanță diluată într-un lichid. Din acest procedeu rezultă un preparat homeopat fără niciun atom de substanță activă. Aceasta este o metodă de a pregăti medicamente.

,,În jurul nostru nu acționează numai chimia, există procedee fizico-chimice. Soluțiile foarte diluate sunt active din punctul de vedere fizic.”

– Anca Mihalcea, homeopat

Soluțiile foarte diluate au informația ADN-ului bacterian în plasmă. Memoria apei se referă la faptul că apa se structurează diferit în funcție de informația pe care o are în jur. În România se studiază foarte mult apa în diverse câmpuri electromagnetice. Aceasta se comportă complet diferit.

Reclamă

Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii: Plantele se confruntă cu virusuri, bacterii, ciuperci și raze ultraviolete. Pentru a se apăra, produc anumite substanțe vegetale. Medicina fitoterapică, care este o ramură a medicinei alopate, studiază și ia din fiecare plantă exact ce folosește pentru a se apăra.

Când se intervine cu medicina tradițională

În cazul unei persoane care se confruntă cu o febră cauzată de o viroză, inițial se poate modula imunitatea la nivelul mucoaselor, cu: dezinfectante locale, albastru de metilen, vitamina C sau suplimente. Dacă situația se complică, febra trenează. Febra nu are efecte dăunătoare, dar dacă este o febră trenantă, care nu poate fi controlată, și apare suprainfecția, medicul intervine cu antibiotice.

-Când se intervine cu antibiotice?
-Frecvent nu este necesară administrarea unui antibiotic. Este suficient consumul unui antiinflamator, de exemplu paracetamol. Te poți baza pe un antiviral sau un antibacterian natural. Unele antibacteriene sunt medicamente. Dacă a trecut o perioadă de 5-7 zile și nu se observă o evoluție bună, se poate ca locul să fie suprainfectat cu un agent antibacterian, care nu are sensibilitate la acest tip de medicație. Atunci se preferă efectuarea unui exudat nazal sau exudat faringian. În cazuri grave, persoane are nevoie să meargă la spital.

,,În laborator poți să pui diverse tipuri de antibiotic și să vezi la ce antibiotic răspunde stafilococul, streptococul sau pneumococul. Astfel, dai un tratament țintit.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Remedii tradiționale împotriva răcelii vs. remedii clasice împotriva răcelii: În laborator, se utilizează o tavă în care se pune un gel pentru a vedea unde se dezvoltă streptococul, stafilococul sau pneumococul. Locul unde nu crește nimic, indică antibioticul care poate fi eficient. Medicul poate alege din multe antibiotice, în funcție de caracteristicile fiecărui individ. De exemplu, unele persoane au alergii sau nu răspund la tratamentele cu antibiotice.

De asemenea, infecțiile cu stafilococ auriu se întâlnesc foarte des. Această bacterie are mai multe tulpini. Unele reacționează la orice antibiotic, dar altele pot fi rezistente și cronice, cum ar fi MRSA, și au nevoie de o antibiogramă pentru a stabili ce se administrează.

,,Medicul decide ce antibiotic să iei. Nu trebuie să iei niciodată singur acasă antibiotic.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii naturale pentru răcelile de vară. Metode de prevenție și tratament
Remedii naturale pentru răcelile de vară. Metode de prevenție și tratament
Remedii naturale pentru răcelile de vară. Metode de prevenție și tratament
articol cu video
Eficiența remediilor naturiste pentru afecțiunile ficatului. Ce spun specialiștii despre potențialele efecte
Eficiența remediilor naturiste pentru afecțiunile ficatului. Ce spun specialiștii despre potențialele efecte
Eficiența remediilor naturiste pentru afecțiunile ficatului. Ce spun specialiștii despre potențialele efecte
Remedii naturale pentru înțepătura de albină. De ce pot ameliora simptomele
Remedii naturale pentru înțepătura de albină. De ce pot ameliora simptomele
Remedii naturale pentru înțepătura de albină. De ce pot ameliora simptomele
Reclamă
PARTENERI
icon