Retenția de apă te poate face să acumulezi kilograme în plus într-un timp foarte scurt și poate provoca inflamație în organism. Aceasta se manifestă prin reținerea unei cantități de lichid, care nu este necesară. Alături de tratamentele tradiționale, există metode naturiste cu ajutorul cărora o poți gestiona. Citește despre remedii naturale pentru retenția de apă.
Retenția de apă poate avea drept cauză mai mulți factori și mai multe afecțiuni, cum ar fi: obezitate, deshidratare, disfuncții ale rinichilor, alergii, medicamente, schimbări în alimentație, disfuncții ale ficatului, schimbări hormonale, malnutriție și dezechilibre la nivelul tensiunii arteriale.
Remedii naturale pentru retenția de apă
De obicei, inflamația ocazională nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă, retenția severă sau cronică de apă poate indica o problemă de bază. În această situație, se recomandă evaluarea nivelului de lichid suplimentar din picioare și mâini . Aceste zone se pot umfla sau pot căpăta sensibilitate la atingere. De asemenea, te poți confrunta cu simptome de balonare.
Doar un medic poate stabili dacă retenția de apă apare din cauza unui dezechilibru în alimentație precum excesul de sodiu sau dacă aceasta indică simptomele unei afecțiuni cronice. În funcție de diagnostic, se stabilește un tratament adecvat. Totodată, există remedii simple care pot fi eficiente în tratarea retenției de apă.
Adoptă o dietă cu un conținut scăzut de sodiu
Schimbările simple în alimentație pot fi utile, fiind remedii naturale pentru retenția de apă. Deseori, producătorii adaugă sare în preparate pentru a le prelungi termenul de valabilitate. În această categorie se regăsesc frecvent legumele conservate și alimentele congelate, de aceea este indicat să citești etichetele nutriționale.
Dormi între 7-9 ore pe noapte
Lipsa somnului poate afecta capacitatea organismului de a-și controla nivelul apei și de a absorbi sodiul. Când nu te odihnești suficient, mai multe funcții corporale esențiale pot fi afectate, cum ar fi vindecarea celulelor. Absența odihnei ar putea încetini aceste procese și, în consecință, poate determina corpul să rețină mai multă apă. În mod ideal, este indicat să dormi între 7-9 ore pe noapte, potrivit Holland and Barrett.
Încearcă să-ți ridici picioarele de câteva ori pe zi
Atunci când îți ții ocazional picioarele deasupra nivelului inimii, îți împingi lichidul să circule în afara gleznelor și picioarelor. Mai mult, poate fi util să masezi ușor zona afectată în timp ce-ți menții picioarele ridicate.
Fă mai multe exerciții fizice
Exercițiile fizice executate cu regularitate ajută sistemul circulator să funcționeze la un nivel optim și sunt remedii naturale pentru retenția de apă. Acestea pot ghida lichidul către tractul: limfatic, digestiv și urinar pentru a fi excretat și a ameliora retenția de apă, conform Orlando Health.
Consumă mai multe fructe
Potasiul poate influența nivelurile de sodiu din organism. Din acest motiv, fructele bogate în potasiu, în special: bananele, pepenii verzi și piersicile, pot ajuta la reducerea nivelului de sodiu. Astfel, pot diminua retenția de apă.
Bea mai multă apă
Menținerea unei hidratări corespunzătoare reprezintă unul dintre aceste remedii naturale pentru retenția de apă. Consumul adecvat de apă poate reduce retenția de apă deoarece este mai ușor pentru organism să elimine excesul de sare și toxine atunci când îl hidratezi corespunzător. Acest obicei se aplică doar dacă bei lichide constant, pe parcursul zilei.
În general, se recomandă să consumi minim 2 litri de lichide în fiecare zi. Totuși, aportul zilnic poate varia în funcție de mai multe aspecte, cum ar fi: vârstă, sex și compoziție corporală individuală.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.