Proteina care blochează dezvoltarea oaselor. Ce spun cele mai recente studii despre formarea celulelor din aceste țesuturi

Publicat: 16 octombrie 2024, 13:43

Cercetătorii au identificat o proteină care blochează activitatea celulelor responsabile de formarea oaselor, denumite și osteoblaste. Un nou studiu susține că aceasta le poate opri maturizarea. Citește despre proteina care blochează dezvoltarea oaselor.

O nouă lucrare științifică a identificat modul în care proteina CLEC14A din celulele endoteliale capilare controlează creșterea și maturarea oaselor. S-a descoperit că aceasta perturbă maturarea celulelor osoase, iar noile date au evidențiat un mecanism important în dezvoltarea scheletului.

Proteina care blochează dezvoltarea oaselor

Pe parcursul vieții, țesutul osos se remodelează în permanență. Osteoblastele sunt un tip celule, care produce țesut osos nou. Totodată, un alt tip de celule, denumite osteoclaste, resorb sau descompun celulele osoase deja existente. Acest proces de remodelare osoasă ocupă un rol vital în susținerea integrității sistemului osos. Echilibrul acestuia poate fi influențat de o serie de factori diferiți, precum: nivelul de activitate fizică, schimbările hormonale și dieta. 

În studiul publicat în Communications Biology pe platforma Nature, cercetătorii au evaluat rolul proteinei CLEC14A în formarea oaselor. Pe parcursul dezvoltării osoase, celulele endoteliale au rolul de a transporta osteoblastele imature în locurile în care este nevoie de țesut osos nou.

Atunci când proteina CLEC14A este prezentă și în exteriorul celulei endoteliale, osteoblastele sunt împiedicate să se maturizeze până la punctul în care pot forma țesut osos.

În general, cercetarea a identificat proteina CLEC14A ca fiind o proteină vitală a cărei inactivare îmbunătățește formarea osoasă, potrivit News Medical.

„În ultimul deceniu, în oase a fost identificat un anumit vas de sânge cu un anumit tip de celulă. Acest vas de sânge se numește tip H și este responsabil pentru ghidarea osteoblastelor care formează osul în locurile în care este necesară creșterea osoasă. Acum am descoperit că o proteină numită CLEC14A poate fi găsită pe suprafața celulelor vaselor de sânge de tip H.” a declarat Dr. Amy Naylor, profesor asociat la Școala de Infecții, Inflamații și Imunologie de la Universitatea din Birmingham.

Rezultatele studiilor au arătat acțiunea CLEC14A

În acest studiu, celulele osteoblastelor au fost prelevate de la șoareci transgenici (modificați genetic). O parte dintre aceștia au fost crescuți pentru a produce CLEC14A, în timp ce alții au fost crescuți normal.

În urma testelor, osteoblastele au fost utilizate in vitro într-o soluție de inducție, conform Science Daily. Cercetătorii au observat cum celulele prelevate de la șoarecii fără proteine ​​au ajuns la maturare după patru zile. În același timp, cele care au stat în prezența CLEC14A s-au maturizat opt zile mai târziu. Totodată, probele fără CLEC14A au înregistrat o creștere semnificativă a țesutului osos mineralizat în ziua 18 a studiului.

„În experimentele pe care le-am efectuat, când proteina CLEC14A este prezentă, osteoblastele care împart o cale pe celulele endoteliale produc mai puțin os. În schimb, atunci când proteina este îndepărtată, produc mai mult os.” a mai explicat Dr. Amy Naylor.

„Știm că formarea slabă a oaselor este un factor important al leziunilor osoase în osteoporoză și artrita inflamatorie autoimună. Acest lucru poate duce la dizabilitate, durere și oboseală care afectează viața oamenilor în multe moduri, inclusiv capacitatea lor de a lucra, timpul petrecut cu familia și prietenii și bunăstarea lor.” a informat Lucy Donaldson, director pentru cercetare și informații despre sănătate la Versus Artrita, potrivit CSID.

Te-ar mai putea interesa și
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la temperaturi foarte scăzute poate îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii de știință au analizat efectele criostimulării
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Expunerea la lumină noaptea și expunerea la întuneric ziua pot afecta riscul de mortalitate. Oamenii de știință au evaluat efectele tulburărilor de ritm circadian
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
Oamenii îmbătrânesc mai rapid la două intervale de timp. Cercetătorii au analizat schimbările moleculare asociate acestui proces
PARTENERI