Problemele emoționale precoce se pot asocia cu ADHD și tulburări comportamentale. Un studiu a analizat sănătatea mintală a copiilor cu tulburări de neurodezvoltare

Publicat: 23 ianuarie 2025, 12:19

Problemele emoționale precoce se pot asocia cu ADHD și tulburări comportamentale. Cercetătorii au monitorizat dezvoltarea neurologică și sănătatea mintală a mai multor copii în perioada de vârstă cuprinsă între trei și șapte ani.

Cercetătorii au analizat peste 19.244 de copii. Echilibrul lor emoțional a fost evaluat la vârstele de: trei, cinci și șapte ani. Oamenii de știință au folosit date din Millennium Cohort Study, un set de date longitudinale pe scară largă. Acesta monitorizează dezvoltarea copiilor din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Problemele emoționale precoce se pot asocia cu ADHD și tulburări comportamentale

Pentru realizarea cercetării, părinții copiilor au completat chestionare, cum ar fi Strengths and Difficulties Questionnaire. Chestionarele au avut scopul de a măsura dificultățile emoționale ale copiilor, problemele de conduită și simptomele asociate cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). ADHD se caracterizează prin simptome, precum: atenție redusă, agitație și absența capacității de concentrare.

Părinții au evaluat frecvența acestor comportamente pe scale standardizată. Lucrarea științifică a supravegheat modul în care aceste modele emoționale s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Oamenii de știință implicați au vrut să vadă dacă participanții au prezentat o îmbunătățire constantă, o dezvoltare întârziată sau dificultăți persistente.

Studiul a fost publicat în Development and Psychopathology. Rezultatele sale sugerează că acei copiii care întâmpină dificultăți în gestionarea emoțiilor și comportamentului pe durata anilor preșcolari prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta simptome de ADHD și alte probleme de sănătate mintală. Acestea se pot observa până la vârsta de șapte ani.

Cercetătorii au luat în considerare ritmul în care copiii și-au îmbunătățit abilitățile de echilibrare emoțională. Copiii cu progrese mai lente au fost expuși unui risc mai mare de a suferi de probleme de sănătate mintală.

Modificările se pot observa mai târziu. Aceste dificultăți timpurii se pot asocia cu rate mai mari de probleme de conduită și de comportamente de internalizare. Printre emoțiile vizate se pot regăsi tristețea și anxietatea, mai târziu în copilărie, conform PsyPost.

Cercetarea a evidențiat importanța dezvoltării emoționale încă din primii ani de viață. Informațiile obținute ar putea fi folosite pentru a sprijini mai eficient copiii expuși riscului.

Studiul a identificat unele diferențe asociate sexului biologic

În cadrul cercetării, au fost identificate unele diferențe de gen. În general, băieții au prezentat mai multe dificultăți emoționale. În plus, aceștia au avut mai multe șanse de a se confrunta cu probleme de conduită. Fetele au avut o predispoziție mai mare să internalizeze simptomele.

,,Abilitățile de reglare a emoțiilor sunt dobândite încă de la începutul vieții și se crede că se consolidează treptat în copilărie. Copiii, cu toate acestea, dobândesc aceste abilități în ritmuri diferite, iar dobândirea mai lentă poate servi ca un marker pentru problemele de neurodezvoltare și de sănătate mintală. Descoperirile noastre sugerează că monitorizarea traiectoriilor de reglare a emoțiilor asupra dezvoltării ar putea ajuta la identificarea copiilor care sunt expuși riscului de probleme de sănătate mintală.” a explicat Aja Murray, autor al studiului și doctor la School of Philosophy, Psychology and Language Sciences, din cadrul The University of Edinburgh.

Concluziile studiului arată că studiile viitoare ar putea examina relațiile dintre traiectoriile de dezvoltare ale aspectelor specifice ale echilibrării emoțiilor și problemele de sănătate mintală. Cercetătorii cred că lucrările viitoare ar putea evalua mai direct și testa statistic potențialele diferențe asociate sexului biologic.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele consumului acestei băuturi populare
Cafeaua poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele consumului acestei băuturi populare
Apa carbogazoasă poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Cercetătorii susțin că poate îmbunătăți metabolismul glucozei
Apa carbogazoasă poate ajuta la eliminarea kilogramelor în plus. Cercetătorii susțin că poate îmbunătăți metabolismul glucozei
Antibioticele, antiviralele și vaccinurile ar putea combate demența. Un studiu sugerează că medicamentele obișnuite se pot folosi pentru a trata și alte probleme de sănătate
Antibioticele, antiviralele și vaccinurile ar putea combate demența. Un studiu sugerează că medicamentele obișnuite se pot folosi pentru a trata și alte probleme de sănătate
PARTENERI