Modificările bacteriilor intestinale se pot asocia cu boala Parkinson. Ce au observat cercetătorii în urma analizelor

Publicat: 4 decembrie 2024, 12:38

Modificările bacteriilor intestinale se pot asocia cu boala Parkinson. Oamenii de știință iau în considerarea un tratament bazat pe administrarea complexului de vitamine B.

S-a descoperit că de obicei boala începe cu simptome de constipație și tulburări de somn. Aceasta se poate întâmpla cu până la 20 de ani înainte de a progresa în demență și de a cauza pierderea debilitantă a controlului muscular.

Modificările bacteriilor intestinale se pot asocia cu boala Parkinson

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat probe de materii fecale recoltate de la 94 de pacienți care sufereau de boala Parkinson și 73 de persoane sănătoase din Japonia. Aceștia au comparat rezultatele cu datele obținute din China, Taiwan, Germania și Statele Unite ale Americii. Bacteriile care au determinat reducerea riboflavinei și biosintezei au fost diferite în fiecare țară, potrivit lucrării publicate în npj Parkinson’s Disease.

Schimbările produse în comunitățile de bacterii intestinale se pot asocia cu o reducere a riboflavinei (vitamina B2) și a biotinei (vitamina B7) în cazul persoanelor cu boala Parkinson. Absența complexului de vitamine B se poate lega de o scădere a acizilor grași cu lanț scurt și a poliaminelor. Aceste molecule ocupă un rol în crearea unui strat de mucus sănătos în intestine, conform ScienceAlert.

Atât riboflavina, cât și biotina ocupă roluri esențiale pentru metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor în glucoză. Aceste funcții sunt importante pentru a obține niveluri de energie, a îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar și a asigura proprietăți antiinflamatorii. Neuroinflamația este o caracteristică specifică a bolii Parkinson. Oamenii de știință sugerează că absența riboflavinei și biotinei ar putea favoriza neuroinflamația.

„Deficiențele în poliamine și acizi grași cu lanț scurt ar putea duce la subțierea stratului de mucus intestinal, crescând permeabilitatea intestinală, ambele fiind observate în boala Parkinson”, a explicat Hiroshi Nishiwaki, cercetător medical la Nagoya University.

Cercetătorii iau în considerare un tratament cu complex de vitamine B

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă caracterizată prin tremor și o pierdere a coordonării. În general, afectează persoanele cu vârsta peste 60 de ani, potrivit Medical News Today.

Oamenii de știință consideră că slăbirea stratului protector poate expune sistemul nervos intestinal la mai multe toxine. În această categorie se pot regăsi: substanțe chimice de curățare, pesticide și erbicide. Acestea pot cauza supraproducția de fibrile de α-sinucleină.

Fibrilele de α-sinucleină se pot acumula în celulele producătoare de dopamină din zona în care se află substanța neagră a creierului. Astfel, pot determina creșterea inflamației la nivelul sistemului nervos, ceea ce poate provoca simptomele motorii și de demență mai debilitante ale bolii Parkinson.

Rezultatele studiului sugerează că administrarea complexului de vitamine B poate preveni o parte dintre efectele dăunătoare ale acestei afecțiuni cronice. Totuși, boala Parkinson poate apărea din mai multe cauze, de aceea fiecare individ ar trebui să fie supus unei evaluări.

Complexul de vitamine B include cele opt vitamine din grupul B: vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B5 (acidul pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B7 (biotina), vitamina B9 (folatul) și vitamina B12 (cobalamina). Acestea se grupează împreună pentru că îndeplinesc roluri interconectate în corpul uman.

Te-ar mai putea interesa și
Ingredientul care poate reduce efectele dependenței de alcool. Ar putea ajuta la diminuarea acestui viciu
Ingredientul care poate reduce efectele dependenței de alcool. Ar putea ajuta la diminuarea acestui viciu
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Formele de COVID-19 de lungă durată pot fi provocate de persistența virusului în organism. Oamenii de știință au analizat dezvoltarea SARS-CoV-2
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
Persoanele cu exces de grăsime viscerală au un risc mai ridicat de boală Alzheimer. Acestea prezintă șanse mari să dezvolte boala în următorii 20 de ani
PARTENERI