Antena

Limba COVID: ce este și cum recunoști acest simptom

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 13 august 2024, 07:24

Pe lista lungă de simptome neobișnuite ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 se află și așa-numita limbă COVID, o denumire informală care se referă la o inflamație neplăcută a limbii. Află cum se manifestă limba COVID, ce tratamente sunt recomandate și cum poate fi prevenită această problemă. 

Reclamă

Limba COVID a fost raportată încă de la începutul pandemiei de coronavirus, dar continuă să apară și după infectarea cu noile variante ale coronavirusului. O perioadă, acest simptom nu a fost corelat de medici cu infecția COVID-19, dar cazurile tot mai numeroase au confirmat că între cele două există o legătură. 

Deși nu este cel mai comun simptom al infecției cu SARS-CoV-2, el apare destul de frecvent. Studiile epidemiologice indică o prevalență de 15-25%. Clinic, limba COVID este denumită glosită, dar a devenit cunoscută sub acest nume ca urmare a asocierii cu COVID-19.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce simptome are limba COVID

Dacă pierderea gustului este un simptom foarte cunoscut, limba COVID nu poate fi identificată la fel de ușor. În infecția acută cu SARS-CoV-2, papilele gustative sunt atacate și temporar afectate de virus. 

Simptomele limbii COVID pot include: 

Reclamă
  • umflarea limbii;
  • disconfort;
  • senzație de arsură;
  • roșeață;
  • modificarea sau pierderea gustului;
  • ulcerații;
  • zone roșii, netede pe suprafața limbii.

Prezența zonelor roșii sub forma unor pete semnifică pierderea papilelor gustative care acoperă, în mod normal, întreaga suprafață a limbii. Această afecțiune în care limba are un aspect de hartă, cu pete roșii delimitate de margini albe, este numită limbă geografică sau glosită migratorie benignă.

Este important de menționat că aceste simptome pot apărea și din alte cauze, așa că nu ar trebui să presupui automat că ai COVID-19 dacă observi simptome orale precum ulcerațiile, spune dr. Thomas Gut, vicepreședintele departamentului de medicină de la Staten Island University Hospital, SUA, citat de revista Parade. Alte cauze ale glositei pot fi:

  • alergiile;
  • alte infecții virale;
  • gura uscată (xerostomia). 

Din ce cauză apare acest simptom

Virusul SARS-CoV-2 se răspândește prin particulele eliberate în aer de persoane infectate, iar gura este una dintre cele mai frecvente căi de intrare în organism. Ipoteza oamenilor de știință cu privire la limba COVID este că virusul începe să atace papilele gustative folosind receptorii enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). Acest scenariu este susținut de prezența crescută a receptorilor ACE2 în zonele din cavitatea orală unde se știe că acționează virusul, explică dr. Thomas Gut.

Reclamă

Ca urmare a infectării, papilele gustative se inflamează, limba se umflă, devine roșie și apare disconfortul. Cercetările continuă pentru a înțelege mai bine mecanismele exacte de apariție a acestor manifestări.

Cum se tratează limba COVID

Deocamdată, nu există un protocol standardizat sau o recomandare unanimă cu privire la tratamentul acestei afecțiuni. Limba COVID este de obicei o problemă temporară, care se vindecă de la sine. Simptomele dispar într-un interval variabil, de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Totuși, tratamentul este necesar dacă limba COVID provoacă disconfort sau dacă apar infecții orale secundare. Tratamentele citate în literatura de specialitate includ:

  • Soluții antiseptice pentru clătirea gurii, cum ar fi clorhexidina. Acestea pot reduce inflamația și previn infecțiile secundare; 
  • Antifungice, care sunt recomandate în cazul apariției unor infecții fungice secundare;
  • Steroizi topici sub formă de creme sau geluri. Aceste tratamente sunt prescrise de medici pentru a reduce inflamația și disconfortul.

Până la vindecarea limbii, este importantă menținerea unei igiene orale riguroase pentru a preveni infecțiile secundare. Periajul regulat al dinților și utilizarea aței dentare ocupă un rol esențial. 

Dacă simptomele persistă sau devin severe, este important să consulți un medic pentru evaluare și tratamente suplimentare. Mergi la medic dacă experimentezi:

  • durere severă;
  • dificultăți la înghițire;
  • umflare severă a limbii;
  • probleme de respirație. 

Deși limba COVID este un simptom neplăcut, el nu pune viața în pericol. Singurul mod de a-l preveni este să eviți infectarea cu COVID-19. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
COVID în septembrie 2024. Principalele simptome, numărul de cazuri, reguli pentru persoanele testate pozitiv. Cât de periculoasă mai este boala
COVID în septembrie 2024. Principalele simptome, numărul de cazuri, reguli pentru persoanele testate pozitiv. Cât de periculoasă mai este boala
COVID în septembrie 2024. Principalele simptome, numărul de cazuri, reguli pentru persoanele testate pozitiv. Cât de periculoasă mai este boala
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Limba geografică: cum arată, simptome, cauze și tratament
Reclamă
PARTENERI
icon