Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament

Publicat: 5 mai 2024, 07:43

În perioada sărbătorilor, pancreatita acută este una dintre principalele cauze de prezentare la camerele de gardă. Inflamația pancreasului este nu doar dureroasă, ci și periculoasă dacă nu se tratează prompt. Află ce declanșează pancreatita acută, cum se manifestă și cum se tratează.

Pancreasul este un organ alungit și plat localizat în abdomenul superior, în spatele stomacului. El măsoară 12-15 centimetri la adulți și se află în contact cu duodenul, primul segment al intestinului subțire. 

Acest organ complex îndeplinește două funcții foarte importante în organism. El este esențial pentru digestie și pentru echilibrarea glicemiei în sânge. Pe de o parte, secretă și eliberează în duoden enzime care descompun și fac posibilă absorbția nutrienților, cum ar fi proteinele, grăsimile și carbohidrații. 

Pe de altă parte, pancreasul este și glandă endocrină. El produce ma mulți hormoni importanți, cum ar fi insulina și glucagonul, care sunt implicați în reglarea nivelului de glucoză din sânge. Insulina ajută la absorbția glucozei din sânge în celule pentru a fi utilizată ca sursă de energie sau depozitată sub formă de glicogen. Glucagonul stimulează eliberarea glucozei din depozitele de glicogen atunci când nivelul glicemiei scade.

Tipuri de pancreatită

Pancreatita reprezintă o inflamație a pancreasului, iar ea poate fi de două tipuri: 

  • Pancreatita acută, în care inflamația apare brusc. Ea poate fi complet vindecată în aproximativ o săptămână dacă se administrează tratament de urgență, dar sunt cazuri în care produce complicații sau evoluează către pancreatită cronică;
  • Pancreatita cronică, în care inflamația se dezvoltă lent și persistă mulți ani. În timp, ea produce leziuni permanente ale pancreasului. Când afectează celulele care produc insulina, pancreatita cronică duce la diabet. Circa 45% dintre persoanele cu pancreatită cronică dezvoltă diabet.

 Ce cauzează pancreatita acută

Pancreatita acută are două cauze majore, potrivit NHS, Serviciul Național de Sănătate britanic: calculii biliari și consumul excesiv de alcool. În unele situații, cauza nu poate fi identificată.

În perioada sărbătorilor, cazurile de pancreatită acută sunt mai numeroase decât în alte perioade ale anului. Această afecțiune este unul dintre principalele motive de prezentare la spital, în urgență. 

Persoanele care au litiază biliară (pietre la fiere, cum sunt cunoscute popular) și mănâncă alimente bogate în grăsimi sunt expuse riscului de pancreatită acută. Consumul de grăsimi stimulează golirea vezicii biliare și eliminarea pietrelor pe care le conține. Acestea pot să blocheze canalul biliar comun prin care bila din vezica biliară și sucurile pancreatice ajung în duoden. Când enzimele și sucurile pancreatice nu mai ajung în intestin, ele se acumulează în pancreas și produc inflamație.

Cât despre alcool, nu este clar prin ce mecanisme produce inflamație, dar consumul crescut din perioada sărbătorilor predispune la pancreatită acută. 

Cauze mai rare ale acestei afecțiuni pot fi:

  • nivelul crescut al trigliceridelor în sânge (hipertrigliceridemie);
  • leziuni accidentale ale pancreasului produse, de exemplu, în timpul unei proceduri de îndepărtare a calculilor biliari sau de examinare a pancreasului;
  • virusuri precum cele care provoacă  oreionul sau rujeola;
  • anumite medicamente;
  • nivelul crescut al calciului în sânge (hipercalcemie);
  • pancreatita autoimună, în care sistemul imunitar propriu atacă celulele pancreatice.

Ce simptome are pancreatita acută

Principalul simptom al pancreatitei acute este o durere severă care apare brusc în centrul abdomenului. Această durere este persistentă, devine adesea tot mai intensă și poate iradia în spate.

Alte simptome ale pancreatitei acute includ:

  • senzație de greață sau vărsături;
  • indigestie (disconfort abdominal, arsuri gastrice, senzație de plenitudine);
  • febră de 38°C sau mai mult;
  • icter (îngălbenirea albului ochilor și pielii);
  • abdomen umflat și sensibil la atingere;
  • bătăi rapide ale inimii (tahicardie);
  • respirație rapidă.

Consumul de alimente sau băuturi poate agrava aceste simptome, în special alimentele grase. Înclinarea în față și așezarea în poziție fetală (cu genunchii aduși la piept și spatele încovoiat) pot ajuta la atenuarea durerii, dar statul la orizontală, pe spate, o poate agrava.

Pancreatita acută cauzată de calculi biliari apare de obicei după consumul unei mese bogate. Dacă afecțiunea este cauzată de consumul excesiv de alcool, durerea apare de obicei la o distanță de 6-12 ore.

Unele persoane dezvoltă forme severe de pancreatită, care pot pune viața în pericol. Sunt considerați factori de risc pentru pancreatita acută severă:

  • vârsta peste 70 de ani;
  • obezitatea (indice de masă corporală de 30 sau mai mare);
  • consumul a două sau mai multe băuturi alcoolice pe zi;
  • fumatul; 
  • antecedentele familiale de pancreatită.

Cum se tratează pancreatita acută

Pancreatita acută este considerată o urgență medical și necesită spitalizare indiferent de severitatea simptomelor. În majoritatea cazurilor, are o evoluție favorabilă dacă tratamentul este instituit în 12-24 de ore de la debut. De obicei, spitalizarea este necesară pentru numai câteva zile, dar în formele severe, pot fi necesare câteva săptămâni de internare. 

Tratamentul are ca obiective reducerea durerii, controlul inflamației, restabilirea funcției pancreasului și prevenirea complicațiilor. Acesta include:

  • analgezice pentru atenuarea durerii;
  • lichide administrate prin perfuzie intravenoasă pentru a preveni deshidratarea;
  • medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamația pancreasului;
  • administrare de oxigen, dacă este cazul;
  • antibiotice, dacă există o infecție asociată.

Dacă pancreatita este severă, este indicată evitarea alimentelor și lichidelor pe cale orală în primele zile, pentru a permite vindecarea pancreasului. Digestia alimentelor solide suprasolicită pancreasul și îngreunează acest proces. Alimentația pe cale intravenoasă poate asigura substanțele nutritive necesare pentru refacere. 

Pacienții cu pancreatită acută severă pot pot dezvolta complicații care necesită tratamente suplimentare, monitorizare și terapie suportivă în unitățile de terapie intensivă. Astfel de complicații pot fi:

  • Pseudochistul de pancreas, care sunt colecții de lichid formate pe suprafața pancreasului. De obicei, ele dispar de la sine, dar se pot infecta și pot necesita drenaj uneori;
  • Necroza pancreatică, în care este afectat fluxul de sânge către pancreas și o parte din țesut se necrozează (moare). 
  • Infecția pancreatică, care apare consecutiv necrozării. Infecția se poate răspândi în sânge (sepsis) și poate provoca insuficiență de organ, cu potențial fatal;
  • Pancreatita cronică, în care se produce o deteriorare permanentă a pancreasului ca urmare a episoadelor frecvente de pancreatită acută. 

Tratamentul cauzei

Tratamentul pancreatitei acute include și gestionarea sau eliminarea factorilor declanșatori. Odată ce starea pacienților este stabilizată, se poate interveni asupra acestora.  

Dacă pancreatita acută a fost cauzată de un calcul biliar, va fi necesară îndepărtarea acestuia pentru a reface fluxul de bilă și sucuri pancreatice. Colecistectomia, operația de extirpare a vezicii biliare, este considerat cel mai eficient tratament la pietrelor la fiere. Intervenția poate fi realizată în timpul spitalizării pentru pancreatită sau ulterior, dar nu ar trebui amânată mult timp. Ideal ar fi să aibă loc în decurs de două săptămâni de la atacul de pancreatită, cu excepția cazului în care există contraindicații pentru operație.

În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, opțiunile terapeutice sunt mai limitate. De aceea, afecțiunea are o evoluție mai severă și un risc mai crescut de deces. După recuperare, se recomandă evitarea completă a alcoolului. Unele persoane cu pancreatită acută au o dependență de alcool și pot avea nevoie de sprijin pentru a renunța la băut.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Medicamente interzise cu alcool. Ce se întâmplă dacă iei pastile și bei alcool
Medicamente interzise cu alcool. Ce se întâmplă dacă iei pastile și bei alcool
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
De ce ai coșmaruri noaptea. Din ce cauze apar și cum poți scăpa de ele
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
PARTENERI