Efectele consumului de ceai verde asupra pielii: cum îi poate îmbunătăți aspectul

Publicat: 2 februarie 2025, 08:49 / Actualizat: 2 februarie 2025, 10:09

Ceaiul verde este recunoscut datorită capacității de a asigura o serie de efecte benefice organismului. Pe lângă numeroasele sale proprietăți medicinale, poate oferi numeroase beneficii sănătății pielii. Citește despre efectele consumului de ceai verde asupra pielii.

Ceaiul verde are un conținut bogat în antioxidanți și substanțe nutritive. Acesta se poate găsi în mai multe sortimente, iar multe produse pe bază de plante îl includ pentru a-l folosi în scopuri medicinale.

Efectele consumului de ceai verde asupra pielii

Principalul compus polifenolic prezent în ceaiul verde este galatul de epigalocatechină (EGCG). Acesta poate oferi o gamă largă de proprietăți terapeutice, inclusiv antioxidante și antiinflamatorii. ECGC poate lupta împotriva infarctului miocardic, diabetului și aterosclerozei.

Multe cercetări susțin că atât consumul de ceai verde, cât și aplicarea sa topică poate avea efecte benefice asupra sănătății pielii. În general, ceaiul verde nu cauzează efecte adverse, dar în unele cazuri poate determina simptome dacă ești alergic la compoziția acestuia. Dacă vrei să-l consumi pe termen lung în cantități mari, poți cere sfatul unui medic.

Pot trata acneea și excesul de sebum

EGCG din ceaiul verde poate ajuta la tratarea acneei și a excesului de sebum. Acneea poate apărea ca rezultat al excesului de sebum care blochează porii și stimulează creșterea bacteriilor. EGCG este anti-androgen și scade nivelul lipidelor. Din acest motiv, se poate dovedi eficient în diminuarea excrețiilor de sebum în piele. Deoarece poate reduce cantitatea de sebum, EGCG poate încetini sau opri dezvoltarea acneei, conform Healthline.

Pot ameliora simptomele îmbătrânirii

Consumul de ceai verde și aplicarea acestuia pe piele poate ajuta la o gestionare mai bună a procesului de îmbătrânire. Efectele consumului de ceai verde asupra pielii îi pot îmbunătăți elasticitatea în tratamentele care includ o combinație de ceai verde aplicat topic și consumat pe cale orală.

Datorită proprietăților sale antioxidante, ceaiul verde poate susține pielea afectată de îmbătrânire să-și recupereze o parte din strălucire.

Pot calma umflăturile din zona ochilor

Îmbibarea unei comprese reci în compoziția ceaiului verde care conține cofeină poate ajuta la atenuarea umflăturilor apărute în jurul zonei ochilor. Cofeina din această băutură poate contracta vasele de sânge pentru a reduce umflarea și inflamația.

Pot atenua inflamația

Ceaiul verde este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Soluțiile și extractele din ceai verde pot oferi răspunsuri antiinflamatorii atunci când sunt aplicate local. În plus, pot îmbunătăți microcirculația pielii în zonele afectate de inflamație, potrivit Medical News Today.

Pot hidrata pielea

Efectele consumului de ceai verde asupra pielii pot contribui la hidratarea pielii. Vitamina E este populară pentru capacitatea sa de a hrăni și hidrata pielea. Ceaiul verde conține mai mulți nutrienți, inclusiv vitamina E. Aplicarea topică a ceaiului verde poate crește umiditatea pielii și îi poate ameliora asprimea.

Ar putea combate cancerul de piele

Polifenolii din ceaiul verde s-ar putea folosi ca agenți farmacologici pentru a preveni afecțiunilor pielii induse de lumina solară cu raze ultraviolete B. Aceștia ar putea preveni: fotoîmbătrânirea, melanomul și cancerele de piele non-melanom.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Dopurile de ceară în urechi: cauze, simptome și metode de tratament
Dopurile de ceară în urechi: cauze, simptome și metode de tratament
Proprietățile medicinale ale ceaiului de pin. Ce efecte poate avea asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului de pin. Ce efecte poate avea asupra sănătății
Ceaiuri pentru stimularea metabolismului. Cum pot sprijini procesul de slăbire
Ceaiuri pentru stimularea metabolismului. Cum pot sprijini procesul de slăbire
PARTENERI