Antena

Degenerescența maculară: cauze, simptome și metode de tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 august 2024, 08:48

Degenerescența maculară este o afecțiune a retinei legată de înaintarea în vârstă. Există două tipuri de degenerescență maculară: umedă și uscată. Simptomele și metodele de tratament pot varia în funcție de cauză. Citește despre degenerescența maculară.

Reclamă

Dacă suferi de degenerescență maculară legată de vârstă, aceasta poate cauza pentru început pierderea vederii centrale. Chiar dacă se întâmplă să apară simptome, nu înseamnă că o vei pierde în totalitate.

Degenerescența maculară

Degenerescența maculară este o boală oculară care deteriorează vederea centrală și apare cel mai frecvent la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Aceasta înseamnă că persoanele afectate nu pot vedea lucrurile aflate direct în fața lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Degenerescența maculară afectează macula, mai precis partea centrală a retinei. Retina se află în partea din spate a ochiului și controlează vederea centrală. Persoanele cu degenerescență maculară nu orbesc complet. Vederea lor periferică, mai precis capacitatea de a vedea lucrurile în lateral, se menține.

Printre factorii care pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune oculară se regăsesc: moștenirea genetică, vârsta, bolile cardiovasculare, fumatul sau obezitatea, conform Mayo Clinic.

Reclamă

Degenerescența maculară exudativă

Degenerescența exudativă, denumită și degenerescență umedă, apare atunci când se dezvoltă vase de sânge anormale sub retină și maculă. Vasele de sânge transportă sânge și alte lichide. Termenul de exudativ se referă la modul în care fluidele curg.

Din cauza acumulării de lichid, se formează o umflătură în maculă. Se poate să începi să observi pete întunecate în centrul vederii. Aproximativ 10% dintre persoanele cu degenerescență maculară dezvoltă forma umedă. Acest tip este mai sever. Poate cauza rapid pierderea totală a vederii centrale.

Degenerescența maculară atrofică

Degenerescența atrofică, denumită degenerescență uscată, apare în peste 90% dintre cazuri. Se dezvoltă atunci când sub maculă se formează mici depozite de proteine​​. Depunerile acumulate se usucă și subțiază macula. Acest tip se dezvoltă în general gradual, potrivit Cleveland Clinic.

Reclamă

Cauze și metode de tratament

De obicei, degenerescența maculară poate fi moștenită sau poate fi cauzată de procesul de îmbătrânire. În unele cazuri poate avea la bază și alte probleme de sănătate, cum ar fi: diabet, infecții, răni la nivelul capului sau deficiențe de substanțe nutritive.

Printre cele mai frecvente simptome ale acestei boli oculare se regăsesc: vedere încețoșată, dificultăți în distingerea culorilor, puncte negre în câmpul vizual sau ondularea imaginii din câmpul vizual.

Degenerescența maculară cauzează rareori simptome în stadiile sale incipiente, de aceea examinările anuale ale ochilor sunt foarte importante. Aceasta nu se poate vindeca, dar începerea timpurie a tratamentului îi poate încetini progresia și poate face simptomele să fie mai puțin severe.

În funcție de tipul bolii, tratamentele pot include: suplimente nutritive, medicamente, terapie fotodinamică și terapie cu laser.

De asemenea, îți poți îmbunătăți sănătatea ochilor, dacă incluzi în alimentație unele vitamine. Printre acestea se pot număra: vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B9, vitamina B12, vitamina C, vitamina E, zeaxantină, luteină, acizi grași omega-3 sau zinc. Acestea pot fi utile pentru a preveni bolile oculare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
Diferența dintre amețeală și vertij 
articol cu video
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Simptome ale bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Semne clare că ai o infecție genitală
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon