Antena

De ce să consumi goji. Ce avantaje pot oferi sănătății aceste fructe

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 decembrie 2023, 07:08

Fructele goji sunt recunoscute pentru proprietățile medicinale și conținutul nutritiv bogat în antioxidanți. Acestea se folosesc în medicina tradițională chineză și-ți pot completa alimentația. Citește de ce să consumi goji.

Reclamă

Fructele goji au un conținut scăzut de calorii și puține grăsimi. Reprezintă o sursă importantă de: fibre, fitonutrienți, vitamine și minerale. Pot îmbunătăți: rezistența, longevitatea, vitalitatea, energia și sănătatea generală a organismului.

De ce să consumi goji

Fructele goji se găsesc sub diferite forme, cum ar fi: crude, uscate, lichid sau pudră, conform Dr. Axe. În general, acestea se usucă, capătă o culoare portocalie roșiatică și oferă o aromă dulce și acidulată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Conțin mai mulți aminoacizi, acizi grași și antioxidanți specifici. Totodată, sunt printre puținele fructe care au în compoziție aminoacizi. De asemenea, pot asigura substanțe nutritive esențiale, precum: zinc, fier, fosfor și riboflavină (vitamina B2).

Pot sprijini sănătatea pielii

Fructele goji au un conținut bogat în beta-caroten, un pigment prezent în plante și fructe. Acesta ajută la sprijinirea sănătății pielii și acționează ca un tratament natural împotriva cancerului de piele. Sucul de fructe goji poate mări protecția împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi produși în prezența soarelui. Fructele goji pot preveni cancerul de piele și alte afecțiuni dermatologice.

Reclamă

Pot proteja sănătatea ochilor

Dacă te întrebi de ce să consumi goji, gândește-te că-ți pot proteja ochii de afecțiuni asociate înaintării în vârstă, cum ar fi degenerescenta maculară, principala cauză a orbirii la adulții în vârstă. Goji poate crește în mod semnificativ nivelurile plasmatice de zeaxantină și antioxidanți. Astfel, pot apăra ochii de hipopigmentare și acumulare de compuși produși de stresul oxidative, care pot deteriora macula.

În plus, zeaxantina din fructele goji poate preveni dezvoltarea bolii Alzheimer. Aceasta are o nuanță galbenă sau portocalie și poate proteja împotriva multor afecțiuni oculare.

Pot îmbunătăți imunitatea și pot lupta împotriva cancerului

La fel ca multe alte fructe de pădure, fructele goji por asigura niveluri ridicate de vitamina A și vitamina C. Aceștia reprezintă doi nutrienți importanți pentru întărirea imunității și prevenirea răcelii, dar și a bolilor cronice grave, precum cancerul sau declinul neurodegenerativ.

Reclamă

Pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Când vrei să știi de ce să consumi goji, ia în calcul că pot contribui la echilibrarea eliberării zahărului în fluxul sanguin. Astfel, pot preveni creșterile și scăderile cauzate de dezechilibrele nivelului de glucoză. Acestea pot prezenta efecte hipoglicemiante semnificative și o activitate de sensibilizare la insulină prin creșterea răspunsului la glucoză.

Pot preveni afecțiunile inimi

Fructele goji pot reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace, mai ales atunci când le consumi în întregime. Acestea pot scădea nivelul de trigliceride și pot crește colesterolul HDL. Astfel, pot proteja sănătatea inimii, potrivit Very Well Health.

Pot detoxifia ficatul

Fructele goji pot oferi protecție ficatului și pot fi folosite pentru a-l detoxifia, alături de alte ierburi tradiționale, cum ar fi rădăcina de lemn dulce. De asemenea, pot sprijini sănătatea rinichilor și pot fi utilizate ca remediu împotriva pietrelor la rinichi.

Pot oferi o sursă bună de energie

Dacă vrei să știi de ce să consumi goji, ia în considerare că pot ajuta la creșterea nivelului de energie pe parcursul zilei și a stării de spirit deoarece conțin concentrații ridicate de substanțe nutritive. În plus, pot îmbunătăți sănătatea digestivă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon