Este indicat să-ți verifici în mod regulat sănătatea pielii pentru a vedea dacă alunițele suferă modificări. Iuliana Lupu, medic dermatolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 6, MediCOOL. Află cum se efectuează screeningul alunițelor.
Iuliana Lupu a discutat despre modul în care se efectuează screeningul alunițelor, a prezentat diferențele dintre alunițele normale și cele periculoase și a explicat de ce, în cazurile necesare, îndepărtarea cu ajutorul unei operații chirurgicale salvează viața pacientului și nu agravează simptomele.
Cum se efectuează screeningul alunițelor
Pentru a vedea dacă o aluniță este normală, se recomandă ca în fiecare lună, să te uiți la pielea de pe tot corpul tău, în oglindă. Este important să vezi dacă ți-au apărut alunițe noi, dacă alunițele existente au crescut în dimensiuni sau dacă și-au modificat forma și culoarea.
,,Screeningul alunițelor este la fel de important ca screeningul cancerului de col uterin și la fel de ușor.” – Iuliana Lupu, medic dermatolog
-Când poți stabili dacă o aluniță a suferit modificări ce ar putea ridica probleme de sănătate?
-În primul rând, poți observa dacă a apărut o aluniță nouă. În cazul copiilor, este normal să apară alunițe. Multe mame sunt foarte îngrijorate când vin cu copiii la doctor și descoperă că au alunițe inofensive.
Când te întrebi cum se efectuează screeningul alunițelor, ia în considerare că până la pubertate, melanomul este aproape inexistent. În mod normal, pe durata copilăriei și până se depășește perioada de 35 de ani apar alunițe noi. Când se dezvoltă o aluniță nouă după vârsta de 35-40 de ani, ridică semne de îngrijorare. Aceasta necesită un consult la un medic dermatolog. Totodată, chiar dacă ai o vârstă sub 35 de ani, se recomandă să acorzi atenție acestor aspecte.
,,Deci dacă apare o aluniță nouă mergem la doctor, indiferent de aspectul ei.” – Mihail Pautov, medic chirurg
Metode de identificare a alunițelor periculoase
Pentru a evalua o aluniță se iau în considerare dimensiunile acesteia. În general, melanomul depășește 6 milimetri. Dacă o aluniță are dimensiuni mai mari de 6 milimetri prezintă un potențial risc. Însă, acest aspect nu se aplică în toate cazurile.
De obicei, alunițele care cresc în dimensiuni sau care depășesc dimensiunile obișnuite necesită monitorizare. Când o aluniță este mică și are o margine rotundă și uniformă și o culoare uniformă, nu ridică riscuri pentru sănătate.
,,Un nev compus are o porțiune în suprafața pielii și o porțiune care stă pe piele. În general, este o aluniță inofensivă. În schimb, dacă observăm că el crește în dimensiuni, că această creștere devine asimetrică, dacă dezvoltă mai multe culori în suprafață, trebuie să apelăm la dermatoscop.” – Iuliana Lupu, medic dermatolog
Când vrei să știi cum se efectuează screeningul alunițelor, gândește-te că, de regulă, o aluniță inofensivă are o culoare maronie, o formă rotundă cu margini egale, iar structurile din suprafața sa sunt omogene. De exemplu, dacă ar fi tăiată în mijloc, s-ar suprapune cu aproximație partea din stânga cu partea din dreapta, partea de sus cu partea de jos.
O aluniță de risc are marginile neregulate, suprafața sa nu este omogenă și prezintă mai multe culori. În această situație, necesită o intervenție chirurgicală. După ce se îndepărtează, se trimite la examenul histopatologic. Histopatologul va stabili dacă ai doar de un nev cu modificări la nivelul aspectului sau are modificări de structură.
-Totuși, dacă te deranjează estetic o aluniță, o poți scoate?
-Dacă se discută despre un nev situat pe piele se poate face o excizie cu laser, care include o anestezie la bază pentru a-l distruge. În situația unui nev situat în suprafața pielii, cum ar fi alunițele acelea maronii plane, în mod corect, se scot pe cale chirurgicală.
,,Este extrem de important să menționăm că o aluniță scoasă nu pune cu nimic în pericol viața pacientului. Din păcate, oamenii se tem să vină la excizii chirurgicale de frică să nu înrăutățească situația. În realitate, salvează viața.” – Iuliana Lupu, medic dermatolog
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.