Cum poți susține sănătatea rinichilor. 10 recomandări pentru a preveni bolile renale

Publicat: 4 decembrie 2024, 08:39

Sănătatea rinichilor este influențată de o combinație complexă de factori biologici, de mediu și stil de viață. Deși boala cronică de rinichi nu poate fi prevenită întotdeauna, există multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți păstra rinichii sănătoși. Află ce recomandă medicii nefrologi pentru a-i proteja cât mai mult timp.

Cele două organe pereche de forma unor boabe de fasole au numeroase roluri esențiale în organism: filtrează sângele și elimină deșeurile din corp prin urină, sunt responsabili pentru reglarea tensiunii arteriale și producerea globulelor roșii, mențin sănătatea oaselor, alături de multe alte funcții.

Funcția rinichilor scade natural pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar riscul de boli renale crește odată cu vârsta. Dacă dezvolți și o afecțiune cronică precum hipertensiune arterială, diabet sau boli cardiovasculare, sănătatea rinichilor poate avea și mai mult de suferit. 

Unele boli renale, cum ar fi boala polichistică renală, se moștenesc și nu poți face nimic pentru a le preveni, la fel cum nu poți influența nici genetica. Însă, stilul de viață poate avea un impact semnificativ asupra sănătății rinichilor. Alimentația, greutatea și multe obiceiuri nesănătoase pot influența riscul de îmbolnăvire.  

Ce este boala cronică de rinichi

Daunele rinichilor sunt ireversibile, deoarece țesutul renal afectat nu se poate regenera. În timp, rinichii nu mai pot filtra eficient sângele, elimina toxinele și regla fluidele din organism. Această deteriorare progresivă poate duce la boala cronică de rinichi. În lipsa unui tratament, ea poate evolua spre insuficiență renală, care necesită dializă sau transplant. 

„Boala cronică de rinichi înseamnă pierderea funcției normale a rinichilor. Mulți oameni au această afecțiune și poate că nici măcar nu știu”, a explicat dr. Amber Paratore Sanchez, nefrolog certificat și director medical al programului de afereză terapeutică la UC San Diego Health, pentru HuffPost.

Boala cronică de rinichi afectează 10% din populația globală, conform National Kidney Foundation, organizație non-profit din Statele Unite dedicată promovării sănătății rinichilor.

Cum să-ți menții sănătatea rinichilor

Bolile renale sunt rezultatul unor interacțiuni între factori biologici, de mediu și de stil de viață. Uneori, chiar dacă faci totul „corect”, poți ajunge totuși să ai probleme cu rinichii, din cauza factorilor genetici sau infecțiilor.

Cu toate acestea, pentru majoritatea afecțiunilor renale, „mai sunt lucruri pe care le poți face pentru a încetini pierderea funcției rinichilor”, chiar și după diagnostic, susține dr. Sanchez. Iată ce recomandări fac specialiștii nefrologi pentru a-ți păstra rinichii sănătoși:

1. Ai grijă ce medicamente iei

„Există numeroase medicamente fără prescripție medicală și suplimente care au fost asociate cu pierderea funcției renale, fie cronică, fie acută”, a declarat Sanchez.

Acestea includ antiinflamatoarele nesteroidiene precum ibuprofenul și naproxenul, în special dacă le folosești o perioadă lungă de timp pentru o afecțiune cronică. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt foarte utile ca tratament al durerilor cronice, de aceea este indicat să discuți cu medicul despre doza sigură.

Suplimentele alimentare pot afecta, de asemenea, rinichii. De exemplu, dozele prea mari de vitamina A, C, D și E cresc riscul de pietre la rinichi sau pot cauza toxicitate. Ia suplimente doar la recomandarea medicului și respectă doza zilnică recomandată. 

2. Nu neglija bolile cronice

Cele mai frecvente cauze ale bolii cronice de rinichi sunt diabetul necontrolat și hipertensiunea arterială, a explicat dr. Niloofar Nobakht, profesor asociat de nefrologie la UCLA David Geffen School of Medicine, din SUA. 

Colesterolul mărit este o altă afecțiune pe care ar trebui să o ții sub control pentru a-ți menține sănătatea rinichilor, subliniază dr. Sanchez. Depunerile de grăsime din interiorul vaselor de sânge pot duce la îngustarea arterelor, inclusiv a celor care alimentează rinichii. Aceștia depind de un flux de sânge adecvat pentru a-și îndeplini funcțiile. Îngustarea sau blocarea arterelor deteriorează progresiv țesutul renal și se ajunge la insuficiență renală cronică. 

3. Limitează consumul de sare, zahăr și carne roșie

Diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat sunt direct influențate de alimentație. Sodiul în exces crește tensiunea arterială, zahărul afectează glicemia, iar carnea roșie crește nivelul colesterolului LDL („colesterolul rău”). Toate acestea sunt ingrediente folosite în cantitate mare în alimentele procesate și ultraprocesate. 

Iată cât de mult ar trebui să limitezi consumul:

  • Sare: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o cantitate maximă de 5 grame de sare pe zi, echivalentă cu o linguriță rasă de sare de masă;
  • Zahăr: OMS recomandă adulților să limiteze aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de calorii. Zaharurile libere sunt zaharurile adăugate în alimente sau băuturi și zaharurile naturale din sucurile de fructe și miere. Un adult care consumă 2.000 de calorii pe zi poate mânca până la 50 de grame sau 12 lingurițe de zaharuri libere;
  • Carne roșie: Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului la una-două porții pe săptămână. O porție echivalează cu 85 de grame. Alte organizații medicale sugerează maximum 350-500 de grame pe săptămână.

4. Alcoolul afectează sănătatea rinichilor

Rinichii filtrează substanțele dăunătoare din sânge, iar una dintre aceste substanțe este alcoolul. El modifică funcția renală și reduce capacitatea rinichilor de a filtra sângele, conform National Kidney Foundation. 

Consumul cronic de alcool poate afecta și tensiunea arterială. Persoanele care beau în exces au un risc mai mare de hipertensiune arterială, o cauză frecventă a bolii renale. În cazul femeilor, consumul cronic este definit ca mai mult de 3 băuturi pe zi. În cazul bărbaților înseamnă mai mult de 4 băuturi pe zi. 

O băutură înseamnă aproximativ:

  • 350 mililitri de bere
  • 150 ml de vin
  • 40 ml de băuturi tari

5. Evită creșterea în greutate

Excesul ponderal afectează sănătatea rinichilor atât direct, cât și indirect. Kilogramele în plus provoacă inflamație în glomerulii (filtrele mici) din interiorul rinichilor și/sau crește stresul asupra lor prin faptul că le face să lucreze mai mult decât de obicei pentru a filtra sângele. În timp, inflamația și suprasolicitarea poate duce la deteriorarea și cicatrizarea acestor filtre.

Totodată, excesul ponderal este un important factor de risc pentru principalele afecțiuni care contribuie la boala cronică de rinichi: diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

6. Activitatea fizică menține sănătatea rinichilor

Mișcarea sub orice formă ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, la scăderea tensiunii arteriale și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Prin prevenirea hipertensiunii și diabetului de tip 2, menține indirect sănătatea rinichilor. 

Practică un tip de activitate fizică cel puțin trei zile pe săptămână, crescând treptat durata acesteia până la o jumătate de oră.

7. Hidratează-te 

Mai ales dacă transpiri mult, nu uita să-ți asiguri un aport optim de lichide – apă, de preferat. Episoadele repetate de deshidratare pot afecta sănătatea rinichilor. „Persoanele care au un loc de muncă ce le expune la soare sau care pierd mai multe lichide trebuie să se asigure că rămân hidratate”, atenționează profesorul Niloofar Nobakht. 

Această recomandare se aplică și după ce ai făcut o activitate fizică intensă, mai ales dacă vremea este caldă sau umedă și pierzi lichide prin transpirație.

8. Fumatul afectează sănătatea rinichilor

Cea mai comună formă de cancer la rinichi este carcinomul cu celule renale. Acesta reprezintă 85% din totalul cancerelor la rinichi, iar un factor de risc major care poate fi controlat este fumatul. „Studiile au arătat că, dacă renunți la fumat, riscul de cancer renal scade treptat, în timp”, spune dr. Sanchez.

Fumatul afectează sănătatea rinichilor și prin deteriorarea vaselor de sânge. Astfel, duce la reducerea fluxului sangvin către aceste organe și creșterea riscului de boală renală. 

9. Controlează stresul

În situații de stres sau anxietate, se activează sistemul nervos simpatic, iar corpul eliberează hormoni de stres, în principal adrenalină și cortizol. „Când sistemul nervos simpatic este activat și se eliberează hormoni de stres, este posibil să avem tensiune arterială și ritm cardiac mai ridicate sau niveluri mai mari de zahăr în sânge” a explicat Nobakht. 

Acest răspuns al organismului este natural și ajută organismul să facă față situațiilor stresante pe termen scurt. Totuși, dacă te afli constant într-o stare de stres, această activare constantă a sistemului nervos poate pune presiune pe rinichi și alte organe. Găsește metode de relaxare și gestionare a stresului, cum ar fi meditația sau exercițiile de respirație profundă.

10. Nu neglija controalele medicale periodice

Dacă știi că ai factori de risc pentru boala renală, cum ar fi membri ai familiei cu boală renală cronică, diabet sau hipertensiune arterială, trebuie să mergi la controalele medicale anuale pentru a-ți monitoriza tensiunea arterială și a efectua analizele de bază. 

Cu cât detectezi mai devreme o deteriorare a rinichilor, cu atât poți lua mai multe măsuri pentru a preveni agravarea problemelor renale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Unele medicamente pentru slăbit și diabet pot îmbunătăți sănătatea rinichilor. Cercetătorii susțin că pot reduce riscul de boli renale
Unele medicamente pentru slăbit și diabet pot îmbunătăți sănătatea rinichilor. Cercetătorii susțin că pot reduce riscul de boli renale
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Principalele cauze ale strănutului. Ce poate provoca acest simptom
Principalele cauze ale strănutului. Ce poate provoca acest simptom
PARTENERI