Ce riscuri pentru sănătate poate avea scoaterea amigdalelor în copilărie. Cercetătorii au urmărit consecințele acestei proceduri

Publicat: 24 ianuarie 2025, 07:48

Amigdalectomia, intervenția chirurgicală de extirpare a amigdalelor, este o procedură comună în rândul copiilor și considerată sigură. Cu toate acestea, studiile susțin că scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea consecințe asupra sănătății mintale mai târziu în viață. Acestea au fost observate chiar și după 20 de ani de la procedură. 

Scoaterea amigdalelor este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale efectuate copiilor. Ea se indică în caz de infecții recurente (amigdalită cronică), abcese periamigdaliene și amigdale mărite, care blochează căile respiratorii și provoacă dificultăți de respirație, mai ales pe timpul nopții. În aceste situații, se consideră că beneficiile procedurii depășesc riscurile. 

Deși este considerată o intervenție sigură, cercetările mai recente susțin că amigdalectomia realizată în copilărie poate avea urmări pe termen lung asupra sănătății, inclusiv a celei mintale. Un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători sugerează acum că această procedură comună ar putea crește riscul de a dezvolta o tulburare legată de anxietate mai târziu în viață.

Scoaterea amigdalelor crește riscul de stres posttraumatic și anxietate

Oamenii de știință de la Universitatea Medicală Guangxi, din China, și Institutul Karolinska, din Suedia, au analizat datele a peste un milion de persoane înscrise într-un registru de sănătate suedez. Pentru studiu, au fost selectați participanții care au avut o amigdalectomie în istoricul medical. Studiul a luat în calcul:

  • vârsta la care li s-au îndepărtat amigdalele;
  • sexul participanților;
  • istoricul familial de tulburări legate de stres;
  • nivelul de educație al părinților (un indicator al statutului socioeconomic).

Scoaterea amigdalelor în copilărie a fost asociată cu un risc cu 43% mai mare, în medie, de a dezvolta afecțiuni precum tulburare de stres posttraumatic (PTSD), depresie sau anxietate. Dintre aceste tulburări, cel mai crescut risc a fost observat pentru PTSD, potrivit Science Alert. Participanții la studiu care au trecut prin această procedură la o vârstă fragedă au avut un risc cu aproximativ 55% mai mare de a dezvolta PTSD, comparativ cu cei care nu au efectuat această intervenție.

Pentru a înțelege mai bine legătura dintre amigdalectomie și sănătatea mintală, cercetătorii au comparat frați din unele familii pentru a controla anumiți factori genetici și de mediu. Chiar și în acest eșantion, s-a constatat un risc cu 34% mai mare de tulburări de anxietate pentru acei membri ai familiei cărora li s-au îndepărtat amigdalele.

„Deși creșterea riscului părea să fie cea mai mare în primii ani după scoaterea amigdalelor, am descoperit că un risc crescut de tulburări legate de stres a fost observat chiar și la mai mult de 20 de ani după intervenție”, au notat autorii studiului publicat în JAMA Network Open.

Care este cauza acestei asocieri

Deși studiul cercetătorilor chinezi și suedezi a avut un eșantion reprezentativ, iar rezultatele sale sunt credibile, el este de tip observațional. Aceasta înseamnă că nu poate determina o relație directă de cauzalitate. Cercetările anterioare au lansat câteva ipoteze care ar putea explica legătura dintre scoaterea amigdalelor în copilărie și riscul de tulburări de anxietate pe termen lung.

Asocierea cu tulburările mintale ar putea fi legată de inflamația cronică a țesutului limfoid asociat mucoaselor, din care fac parte și amigdalele. Acest țesut este important pentru răspunsul imun local și se află în mucoasele care acoperă diferite structuri ale corpului, cum ar fi:

  • cavitatea bucală;
  • gâtul;
  • tractul respirator;
  • tractul gastrointestinal;
  • tractul urinar.

Inflamația cronică, persistentă a structurilor din zona capului și a gâtului ar putea crește riscul de a dezvolta anxietate, depresie sau tuburări legate de stres. Cercetătorii studiază interacțiunile complexe dintre sistemul imunitar și sistemul nervos. Se crede că disfuncțiile sistemul imunitar ar putea influența sănătatea mintală. Îndepărtarea amigdalelor ar perturba echilibrul imunitar, ceea ce poate avea un impact asupra sistemului nervos. 

Alte boli la care predispune scoaterea amigdalelor

Amigdalele sunt prima linie de apărare împotriva bacteriilor și virusurilor care pătrund în cavitatea bucală. Îndepărtarea lor chirurgicală poate crește predispoziția la mai multe afecțiuni, inclusiv neoplazice. 

Studii anterioare au asociat scoaterea amigdalelor cu alte riscuri pentru sănătate:

  • boli autoimune precum lupusul și artrita reumatoidă;
  • boala inflamatorie intestinală, care include colita ulcerativă și boala Crohn;
  • sindromul de intestin iritabil;
  • boli infecțioase, în special o susceptibilitate mai mare la infecții respiratorii;
  • alergii noi sau agravarea celor existente;
  • cancer, în special la nivelul tractului respirator. 

În concluzie, scoaterea amigdalelor ar putea avea efecte complexe asupra sănătății prin perturbarea echilibrului imunitar al organismului. Totuși, riscurile și beneficiile acestei proceduri trebuie discutate cu medicul pentru fiecare situație în parte.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum să ai grijă de sănătatea mintală în timpul iernii. Sfaturi pentru a combate depresia sezonieră
Cum să ai grijă de sănătatea mintală în timpul iernii. Sfaturi pentru a combate depresia sezonieră
Virusul din China care provoacă infecții mai grave decât COVID-19 a ajuns în Europa. Ce este HMPV și ce șanse are să se răspândească în România
Virusul din China care provoacă infecții mai grave decât COVID-19 a ajuns în Europa. Ce este HMPV și ce șanse are să se răspândească în România
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
Cum să scapi de răceală mai repede. Soluții care grăbesc recuperarea și remedii care nu funcționează
PARTENERI