Urania Cremene, creatoare programului „All About Parenting”, și doctorul Mihail Pautov au mărturisit ce poți tolera copilului atunci când atitudinea sa este deranjantă pentru ceilalți. Specialiștii au oferit sfaturi utile pentru părinți.
Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o lume care încurajează diversitatea și libera exprimare. Astfel, tot mai mulți adulți își învață copiii să gândească liber și creativ, fapt care are avantaje și dezavantaje asupra lor și a societății.
Încă de la o vârstă foarte fragedă, părinții încearcă să își educe micuții, arătându-le drumul cel bun în viață. Comportamentul copiilor este, adesea, influențat de modul în care a fost crescut în sânul familiei.
Pentru că toleranța a devenit o valoare intens promovată în prezent, unii adulți obișnuiesc să apeleze la o modalitate frecvent utilizată în trecut pentru a-și învăța copilul despre politețe și maniere. Aceștia recurg la autoritatea când observă că micuții îi deranjează pe cei din jur.
De asemenea, există părinți care preferă să nu le impună limite copiilor. Astfel, micuții ajung să-i deranjeze pe ceilalți în diferite moduri când se află în public. Adesea, aceștia fac gălăgie sau dezordine în timp ce se joacă.
Cele două abordări ale adulților nu sunt tocmai potrivite pentru a-i educa pe cei mici. În episodul 13 din sezonul 4 MediCOOL, Urania Cremene, creatoare programului „All About Parenting”, și doctorul Mihail Pautov au explicat ce poți tolera copilului atunci când atitudinea sa este deranjantă pentru ceilalți. Iată ce sfaturi utile au oferit.
Ce poți tolera copilului și când să impui limite
Este foarte important să discutăm cu copilul și să-i arătăm empatie, explicându-i că îi înțelegem nevoia de joacă, însă există o limită. Astfel, specialiștii recomandă să formăm comportamentul copilului în ceea ce privește faptele sale din spațiul public încă de la o vârstă destul de fragedă.
Există două tipuri de părinți atunci când micuții deranjează alte persoane. O mare parte din adulți preferă să ignore atitudinea acestuia și să nu acorde o mare atenție, în timp ce alții recurg la autoritate.
„Nu ajută nici una, nici alta! Până la urmă rolul nostru este să ne învățăm copiii să se comporte, inclusiv în societate„, spune Urania Cremene, creatoare programului „All About Parenting”.
Potrivit specialiștilor din platoul MediCOOL, este indicat să-i explicăm copilului ce nu face bine. Astfel, acesta își va da seama când o să greșească față de ceilalți data viitoare. Este important să-i învățăm pe cei mici că nu suntem singuri pe lume și că liniștea altor oameni contează.
În concluzie, trebuie să le vorbim celor mici despre respectul față de alții. În plus, trebuie să le arătăm dar că este necesar e să respectăm regulile care ni se impun într-o loc.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.