Atunci când femeile intră în perioadele de perimenopauză și menopauză, este necesar să efectueze mai multe investigații pentru a depista potențiale afecțiuni. Silviu Iștoc, medic ginecolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce investigații se fac la perimenopauză și menopauză.
Silviu Iștoc a vorbit despre investigațiile care se recomandă la perimenopauză și menopauză, a discutat despre afecțiunile cronice la care femeile capătă predispoziție în aceste etape ale vieții și a evidențiat rolul mamografiei digitale în depistarea cancerului de sân.
Ce investigații se fac la perimenopauză și menopauză
În perioadele de perimenopauză și menopauză este important ca femeile să efectueze mai multe investigații pentru a putea depista din timp potențiale probleme de sănătate. La început are loc un consult ginecologic, în urma căruia un medic ginecolog poate confirma faptul că s-a instalat menopauza. Atunci se poate afla cu exactitate ce are nevoie.
Odată ce o femeie intră în această perioadă, are nevoie de o evaluare cardiovasculară, mai exact de un consult cardiologic, care în general este necesar să fie dublat de un profil lipidic. După instalarea menopauzei, profilul lipidic poate fi afectat complet, iar aceasta poate avea efecte directe asupra sistemului cardiovascular.
În perioada menopauzei, este indicată o osteodensitometrie la medicul de familie. Aceasta măsoară densitatea osului și ocupă un rol major deoarece după menopauză apare osteoporoza, cu care te poți confrunta dacă ai o densitate scăzută a osului. Densitatea redusă a oaselor se poate gestiona cu un tratament cu suplimente de calciu sau de vitamina D.
-Unde se poate face o osteodensitometrie și cine o poate recomanda cu trimitere?
-De regulă, se recomandă un consult la medicul de familie pentru osteodensitometrie. Foarte multe cabinete de medicină de familie au deja un aparat pentru osteodensitometrie.
Ce alte investigații se efectuează la perimenopauză și menopauză
Dacă te întrebi ce investigații se fac la perimenopauză și menopauză, gândește că printre cele mai importante se regăsește screening-ul pentru cancerul mamar.
80% din cancerele mamare se manifestă după împlinirea vârstei de 50 de ani. În această situație, nu există un anumit tipar de caracteristici și riscuri, care să se poată potrivi oricărei persoane. Din acest motiv, medicii întotdeauna pun mai multe întrebări pentru a afla informații, cum ar fi dacă există cazuri de cancer mamar în familie sau dacă s-au folosit contraceptive.
,,Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru de care trebuie să țineți seama când s-a instalat menopauza este să aveți un screening pentru cancerul mamar.”
– Silviu Iștoc, medic ginecolog
Din momentul apariției simptomelor de menopauză, este necesar ca femeile să facă o mamografie digitală în fiecare an pentru a depista dacă există cancer de sân în stadii incipiente. Marea majoritate a cancerelor mamare apar atunci când au dimensiuni atât de reduse încât doar o mamografie digitală le poate surprinde.
Pentru ca un medic să poată vizualiza cu exactitate țesutul mamar, are nevoie ca acesta să aibă o densitate scăzută. Această densitate se poate atinge după instalarea menopauzei. Mamografia poate fi precisă doar dacă se realizează cu tehnologia de mamografie digitală.
În anumite cazuri, când sânul prezintă o densitatea prea mare, mamografia digitală este dublată de o ecografie mamară. Însă, ecografia nu reprezintă baza screening-ului, ci mamografia digitală.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.