Antena

Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 mai 2024, 07:44

Bolile autoimune pot fi gestionate corespunzător dacă sunt diagnosticate la timp, pentru a primi un tratament. Mariana Costache, medic endocrinolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 10, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce este tiroidita autoimună.

Reclamă

Mariana Costache a discutat despre simptomele tiroiditei autoimune, a vorbit despre analizele pentru identificarea acestei afecțiuni și a explicat ce efecte au tratamentele administrate cu scopul de a-i gestiona simptomele.

Ce este tiroidita autoimună

Corpul uman este cel mai frecvent afectat când stresul, expunerea la poluare, fumatul, consumul frecvent de alcool și alimentația dezechilibrată se acumulează. Atunci, mecanismele de apărare se orientează în mod greșit către organele interne pe care încep treptat să le atace. În această situație, se poate regăsi tiroida, care reglează foarte multe funcții. Când tiroida este atacată, apare o afecțiune numită tiroidită autoimună.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tiroidita autoimună se instalează într-un moment în care deja o bună parte din tiroidă este distrusă de autoimunitate și în care restul rămas din tiroidă nu mai face față nevoilor organismului. Atunci există o hipofuncție, care poartă denumirea de hipotiroidie.

,,În hipotiroidie, tiroida nu mai funcționează, nu mai produce hormoni.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Dacă te întrebi ce este tiroidita autoimună, ia în considerare că tiroida nu mai acoperă necesarul organismului de hormoni tiroidieni. Acest lucru se întâmplă când are loc o distrucție masivă a tiroidei. În acest caz, procesul a început de ceva timp. Are loc o distrucție graduală până când rămâne aproximativ 10% din țesutul tiroidian și devine hipotiroidie clinică. Chiar și așa ai la dispoziție mult timp pentru a descoperi probleme de sănătate asociate tiroidei cu ajutorul analizelor.

,,Pentru a evalua tiroida, se folosesc doi markeri de autoimunitate: ATP-ul și anticorpul tiroglobulină. Un semn indirect de inflamație îl vezi ecografic.”

– Mariana Costache, medic endocrinolog

Cum se tratează tiroidita autoimună

Dacă în momentul în care mergi la medic, descoperi că funcția tirodiană funcționează bine, mai exact hormonii tiroidieni sunt încă produși la un nivel normal, dar se observă că acești markeri de imunitate atacă tiroida, se pot încerca mai multe tratamente.

Reclamă

Când vrei să înțelegi ce este tiroidita autoimună, ia în considerare că pentru a trata afecțiunea, se poate încerca suplimentarea cu seleniu, care poate trata o parte dintre simptome. De obicei, se recomandă administrarea timp de 3-6 luni.

Procesul de degradare a tiroidei nu poate fi controlat foarte mult. Însă, se poate opta pentru un tratament, care îl poate gestiona înainte de a ajunge la hipotiroidei. De obicei, se administrează substituție hormonală. Aceasta include pastile sau substanțe lichide cu hormoni tiroidieni sintetici.

-Ce alte simptome poate resimți o persoană cu hipofuncție tiroidiană?
-Simptomele sunt nespecifice. Aceasta înseamnă că nu indică neapărat hipotiroidie și pot exista și în cazul altor afecțiuni. Se pot manifesta sub forma unui cumul: puls scăzut – bradicardie, lentoare în gândire – bradipsihie sau oboseală cronică – astenie. Există posibilitatea de a te confrunta cu o presiune cervicală, care apare de obicei ca efect secundar într-un context morfologic. Practic, simți o apăsare în acea zonă. Poate apărea o somatizare deoarece este o afecțiune care persistă toată viața și poate avea un impact psihologic.

Cum se diagnostichează tiroidita autoimună

Odată ce afli ce este tiroidita autoimună, reține că este important să fii atent la câteva semne, care pot indica nevoia de a efectua o investigație pentru tiroidă, în urma consultului unui medic. Testarea în masă pentru boli, denumită și screening, există într-un pachet de bază de analize, pe care o persoană are nevoie să le facă anual. Printre aceste analize, există TSH-ul, mai exact hormonul de stimulare tiroidiană.

În cazul anumitor clase de persoane, se recomandă ca testarea să aibă loc mult mai devreme, cum ar fi persoanele cu o altă boală autoimună. Totodată, unele afecțiuni pot fi asociate cu tiroidita autoimună deoarece au o bază autoimună ca aceasta, cum ar fi vitiligo, care include depigmentare.

,,Se recomandă practic o testare mai amănunțită pentru pacienții care au deja un istoric de boli autoimune.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Toate gravidele trebuie să aibă un screening pentru că este foarte important în acea perioadă de graviditate să aibă substituție hormonală. Ne asigurăm pentru dezvoltarea neurologică a fătului că au nivelul normal de hormoni tiroidieni. Este indicat pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 1, deoarece este tot o boală autoimună. În principiu, TSH-ul se regăsește în aceste analize anuale obligatorii.”

– Mariana Costache, medic endocrinolog

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte
Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte
Cauze ale stărilor de oboseală toamna. Cum le poți combate pentru o stare bună în zilele mohorâte
Cauze ale sensibilității dentare. Ce poate provoca acest disconfort la nivelul dinților
Cauze ale sensibilității dentare. Ce poate provoca acest disconfort la nivelul dinților
Cauze ale sensibilității dentare. Ce poate provoca acest disconfort la nivelul dinților
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
Ceaiuri pentru imunitate. Cum pot sprijini apărarea organismului
Reclamă
PARTENERI
icon