Stomatita aftoasă este o inflamație a mucoasei bucale care se manifestă prin ulcerații dureroase, numite afte. Cel mai frecvent, această afecțiune apare la copii, adolescenți și adulți tineri. Află care sunt cauzele stomatitei aftoase, cum arată leziunile și ce tratamente poți încerca pentru a grăbi vindecarea lor.
O afecțiune comună și necontagioasă, stomatita aftoasă diferă de infecția cu virusul herpetic cunoscută ca herpes. Deși poate afecta persoane de toate vârstele, anumite categorii sunt mai vulnerabile. Stomatita aftoasă apare mai des la copii și la adulții tineri, pentru ca incidența să scadă apoi odată cu înaintarea în vârstă.
În cele mai multe cazuri, această afecțiune nu necesită un tratament, dar îi poți grăbi vindecarea pentru a reduce disconfortul pe care îl provoacă.
Ce este stomatita aftoasă
Stomatita este o inflamație dureroasă a cavității bucale, iar stomatita aftoasă se referă la apariția unor ulcerații rotunde sau ovale. Deși aceste leziuni cunoscute ca afte sunt superficiale, ele provoacă disconfort în timpul mestecatului și vorbitului.
Aftele se formează pe mucoasele moi din cavitatea bucală, zonele afectate fiind:
- interiorul obrajilor;
- limba, mai ales pe margini sau sublingual;
- palatul moale (zona din spatele gurii, aproape de gât);
- zona internă a buzelor (leziunile exterioare sunt herpes);
- la baza gingiilor (unde mucoasele sunt mai moi).
La unele persoane, aftele apar în mod repetat, la intervale variabile. Această afecțiune este numită stomatită aftoasă recurentă și debutează de obicei în copilărie, conform MSD Manual, o serie de manuale medicale de referință în domeniul sănătății.
Stomatita aftoasă recurentă se manifestă diferit de la o persoană la alta: în timp ce unele au doar una-două afte de câteva ori pe an, altele au erupții aproape continuu.
Cauzele stomatitei aftoase
De obicei, când există o singură aftă, cauza acesteia este traumatică, potrivit Oral Health Foundation, din SUA. Mușcarea accidentală a obrazului sau a limbii și leziunile cauzate de aparate dentare, proteze sau periaj dentar agresiv pot favoriza stomatita aftoasă.
Studiile au arătat că factorii genetici pot fi implicați în apariția acestei afecțiuni. Persoanele cu un istoric familial de stomatită aftoasă prezintă o predispoziție mai mare. Alte cauze posibile sunt:
- stresul;
- anumite alimente, cum ar fi ciocolata, cafeaua, arahidele, ouăle, migdalele, căpșunile, brânza și roșiile;
- deficitul de vitamina B3 (niacină), B6, B12, vitamina C sau fier;
- infecțiile bacteriene și fungice;
- boala celiacă;
- boala Crohn;
- colita ulcerativă;
- medicamentele chimioterapice, corticosteroizii și antibioticele.
La copii, stomatita aftoasă este favorizată de sistemul imunitar imatur, care poate reacționa exagerat sau inadecvat la stimuli precum bacteriile, virusurile sau alte substanțe iritante. Totodată, copiii sunt expuși mai frecvent infecțiilor virale, care pot slăbi temporar sistemul imunitar și favorizează dezvoltarea aftelor.
De obicei, aftele apar tot mai rar pe măsură ce copilul crește, iar sistemul imunitar devine mai eficient.
Tratamente pentru adulți și copii
În general, stomatita aftoasă se vindecă spontan, într-un interval de până la 4 săptămâni, în funcție de dimensiunea leziunilor. Deși tratamentul aftelor nu este neapărat necesar, există soluții care pot accelera procesul de vindecare și pot reduce durerea. Cele mai populare sunt gelurile, cremele sau unguentele aplicate direct pe leziunea aftoasă. Acestea pot include:
- anestezice locale (lidocaină);
- corticosteroizi care scad inflamația și durerea (pentru copii, doar în concentrații mici);
- substanțe antiseptice;
- substanțe care formează o peliculă protectoare pe afte;
- antibiotice, dacă s-a dezvoltat o infecție bacteriană.
În cazul copiilor, se recomandă evitarea soluțiilor mai agresive sau a celor care conțin alcool, deoarece pot irita mucoasa orală sensibilă a acestora.
Alte tratamente pentru stomatita aftoasă includ:
- clătiri ale gurii cu soluții antiseptice și/sau substanțe cu efect calmant. Pot conține glicerină, borat de sodiu, acid hialuronic, extracte naturale din plante și altele;
- antiinflamatoare administrate oral în formele severe de stomatită, cu afte numeroase și foarte dureroase;
- cauterizarea aftelor cu laser sau cu substanțe chimice. Aceste tratamente atenuează rapid durerea.
De asemenea, tratarea sau corectarea cauzei stomatitei poate grăbi vindecarea și previne aftele recurente.
Cum arată leziunile. Poze cu stomatita aftoasă
Aftele sunt rotunde sau ovale, au culoare albă sau galbenă și contur roșu de inflamație. Zona din jurul lor poate fi roșie și sensibilă. În aproximativ 85% din cazuri, aftele sunt minore, având dimensiuni între 4 milimetri și un centimetru. Acestea se vindecă într-un interval de 7-14 zile.
Aftele majore au 1-3 centimetri, sunt mai profunde, mai dureroase și se vindecă după aproximativ 4 săptămâni. Din cauza dimensiunilor mari, pot lăsa cicatrici.
O altă formă de stomatită se numește herpetiformă și se caracterizează prin apariția unui grup de ulcerații mici (între 10 și 100, de obicei). Acestea pot apărea pe orice zonă a cavității bucale și pot fi foarte dureroase.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.