De ce sângerează gingiile când folosești ața dentară. Ce probleme poate semnala sângerarea

Publicat: 12 noiembrie 2024, 08:23

Sângerarea ocazională a gingiilor după folosirea aței dentare nu este alarmantă, dar gingiile sănătoase nu ar trebui să sângereze în mod regulat, potrivit medicilor stomatologi. Aceste sângerări pot fi semnul unor afecțiuni orale sau sistemice. Află de ce sângerează gingiile când folosești ața dentară. 

Periuța de dinți este esențială pentru igiena orală, dar ața dentară este la fel de importantă. Dinții au cinci suprafețe care ar trebui curățate. Periajul curăță partea din față, din spate și suprafața de mestecat a dinților, dar nu și cele două laturi. 

De ce sângerează gingiile

Ața dentară este necesară pentru a curăța 40% din suprafața dinților. Doar dacă le folosești împreună, zilnic, poți îndepărta 100% din placa bacteriană care se acumulează în cavitatea bucală. Placa bacteriană este o peliculă lipicioasă care acoperă dinții și conține bacterii.

Pentru a preveni cariile și respirația cu miros neplăcut, ar trebui să incluzi ața dentară în rutina zilnică de îngrijire a dinților. Din când în când, este posibil ca gingiile să mai sângereze în timpul folosirii aței dentare, dar sângerările care apar în mod regulat nu sunt normale. Ele pot semnala o problemă mai profundă care necesită atenție.

Medicii Cleveland Clinic, unul dintre cele mai renumite centre medicale din Statele Unite, explică de ce sângerează gingiile când folosești ața dentară:

Ai gingiile inflamate

Principalul motiv pentru care gingiile sângerează după folosirea aței dentare este chiar faptul că o folosești rar, spune dr. Anne Clemons, medic stomatolog. Dacă nu urmezi o rutină constantă de igienă orală care să includă și curățarea cu ață dentară, sănătatea gingiilor suferă consecințele.

Bacteriile, tartrul și placa bacteriană încep să se acumuleze de-a lungul gingiilor când nu folosești zilnic ața dentară. Acest lucru poate duce la gingivită, care este o inflamație a gingiilor. Această afecțiune face ca gingiile să devină roșii, umflate, sensibile și care sângerează ușor în timpul periajului sau al folosirii aței dentare. Gingivita „poate apărea destul de repede dacă nu ești atent”, atrage atenția medicul stomatolog.

Gingivita netratată poate evolua în parodontoză, care distruge țesuturile de susținere ale dinților pe arcade (gingie, ligamente, os) și poate duce la pierderea lor.

De ce sângerează gingiile: folosești o tehnică greșită

Gingivita este cea mai probabilă cauză a sângerării în timpul folosirii aței dentare, dar pot exista și alte explicații. Una dintre ele poate fi tehnica incorectă de folosire a aței dentare.

Dr. Sasha Ross, medic specialist în parodontologie, a explicat cum folosești corect ața dentară: 

  • Taie aproximativ 60 cm de ață dentară și înfășoar-o în jurul degetelor mijlocii, astfel încât să rămâi cu aproximativ 5 cm pentru a începe curățarea. Folosește degetele mari și arătătoare pentru a menține ața tensionată;
  • Bagă ața între doi dinți și curăță în sus și în jos, de-a lungul curburii fiecărui dinte, cu mișcări blânde. Ai grijă să nu apeși prea mult în gingii;
  • Trece la următorii dinți, folosind o porțiune curată de ață pe măsură ce avansezi.

Dacă nu ești sigur cum să folosești ața dentară, roagă-ți medicul stomatolog la următoarea vizită să-ți arate care e metoda corectă de curățare.

Nu te speli corect pe dinți

Periajul dinților este foarte important pentru sănătatea gingiilor. El se recomandă două ori pe zi, dimineața și seara, timp de două minute. Dar tehnica și instrumentele folosite pot fi o altă cauză a sângerărilor gingivale. Evită să aplici prea multă presiune pe dinți și gingii când periezi.

Orientează periuța la un unghi de 45 de grade față de gingii și folosește mișcări scurte de periere pe partea dinspre obraz, pe suprafața de mușcare și pe interiorul dinților. Dacă ai tendința să periezi cu putere, ar fi bine să iei în considerare o periuță electrică cu senzor de presiune sau control de intensitate pentru un ghidaj suplimentar. 

Pentru a preveni sângerarea gingiilor, alege o periuță cu peri moi și schimb-o când perii încep să se tocească. Periuțele de dinți cu peri uzați te pot face să aplici o presiune mai mare în timpul periajului.

De ce sângerează gingiile: treci prin schimbări hormonale

În zilele premergătoare menstruației și în timpul acesteia, gingiile devin mai sensibile și mai predispuse la inflamație și sângerare, chiar dacă se menține o igienă orală corectă. Această sensibilitate este cauzată de creșterea nivelului unor hormoni, în special al progesteronului, care stimulează circulația sângelui în diferite țesuturi, inclusiv în gingii.

„Hormonii pot să provoace, de asemenea, modificări ale vaselor de sânge și ale răspunsului imun al corpului, cauzând sângerări gingivale, indiferent de cantitatea de bacterii și placă prezentă”, explică dr. Ross.

Acest lucru se poate întâmpla și dacă:

  • iei anticoncepționale;
  • ești însărcinată;
  • treci prin perioada de menopauză.

Gingiile pot deveni mai predispuse la sângerări și în perioada pubertății, pe fondul schimbărilor hormonale care se produc în această etapă a vieții. În plus, adolescenții tind să fie mai neglijenți cu igiena orală, ceea ce contribuie la apariția sângerărilor gingivale. 

Ai o problemă medicală

Sângerarea inexplicabilă în urma folosirii aței dentare poate semnala o problemă medicală fără legătură cu cavitatea orală. Dacă ai folosit ața dentară în mod regulat de ani de zile, iar sângerarea este o problemă nouă, consultă un dentist sau un parodontolog pentru o evaluare.

„Sângerarea poate fi și semnul unei afecțiuni sistemice, cum ar fi diabetul necontrolat sau nediagnosticat”, explică dr. Sasha Ross. Alte afecțiuni sau probleme care pot afecta gingiile sunt:

  • leucemia;
  • hemofilia;
  • deficiența de vitamina K;
  • deficiența de vitamina C. 

Cum poți opri sângerările gingivale

Pentru că inflamația gingiilor este principalul motiv al sângerărilor, cel mai bun mod prin care le poți gestiona este să fii consecvent în curățarea dinților cu ață dentară. Dacă o folosești zilnic și o transformi într-o rutină, sângerările ar trebui să dispară în câteva săptămâni, pe măsură ce gingiile devin mai sănătoase. 

Ața dentară este cea mai eficientă modalitate de a elimina placa bacteriană și alte resturi din spațiile interdentare care inflamează gingiile și le fac mai predispuse la sângerare. Un obicei atât de simplu poate reduce inflamația gingiilor și menține sănătatea acestora.

De asemenea, medicii stomatologi recomandă și efectuarea unei igienizări profesionale de două ori pe an pentru a completa îngrijirea zilnică. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
PARTENERI