Cataracta la câini: când trebuie făcută operația și ce presupune

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 14 aprilie 2023, 10:19

În episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL Alexandru Buzdea, medic veterinar, a oferit informații despre un subiect captivant: cataracta la câini. Iată când trebuie făcută această procedură și ce presupune ea, potrivit specialiștilor.

Reclamă

Adesea se spune că animalele de companie sunt o binecuvântare pentru starea de spirit a omului, în mod special câinii. Aceștia obișnuiesc să se atașeze rapid și să devină treptat cel mai bun prieten al stăpânului.

Patrupezii reușesc să aducă multă fericire în casă și în suflet, însă trebuie să știm că există o mulțime de responsabilități atunci când vrem să adoptăm sau cumpărăm un câine. Astfel, sunt mai mulți factori care pot influența într-un mod negativ sănătatea și bunăstarea animalului de companie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Deși sunt mereu cu chef de joacă și plini de energie, câini pot fi predispuși la diferite afecțiuni. Cataracta se numără printre aceste boli, care ar putea să orbească patrupedul dacă nu este tratată la timp.

Totul despre cataracta la câini

Alexandru Buzdea, medic veterinar, a discutat în episodul 9 din sezonul 4 MediCOOL despre operațiile de cataractă la câini. Specialistul a explicat faptul că aceste proceduri decurg la fel ca în cazul oamenilor, fiind identice.

Reclamă

De asemenea, cataracta la animalele de companie trebuie tratată în cel mai scurt timp. Nu este recomandat să așteptăm prea mult când vedem semnele acestei afecțiuni. De cele mai multe ori, stăpânul ajunge în cabinetul specialistului cu patrupedul său atunci când observă că ochiul acestuia are o nuanță de alb.

Fazele incipiente de cataractă nu sunt vizibile. Acestea se pot vedea doar la un consult oftalmologic.

Înainte operației de cataractă, animalele vor fi supuse la o procedură numită electroretinografia. Aceasta tehnică este un fel de electrocardiogramă a ochiului, care spune dacă retina este funcțională sau nu.

Reclamă

Intervenția se poate realiza prin intermediul unui aparat cu ultrasunete ce dizolvă cristalinul întărit din ochi. Pe tot parcursul procedurii, animalul o să fie anesteziat.  

În cazul în care se identifică o problemă la nivelul retinei, cățelul nu poate face operația de cataractă pentru că nu va avea niciun rezultat.

Alexandru Buzdea, medic veterinar, a confirmat că există ochelari speciali de protecție pentru câini. Aceștia sunt folosiți atunci când animalul este sensibil la lumină.

Recuperarea după operația de cataractă la câini

Operația de cataractă nu este una dificilă, motiv pentru care recuperarea este relativ ușoară. Specialiștii recomandă ca animalul să fie spitalizat după intervenție pentru a fi ținut sub observație. Mai mult decât atât, patrupedul trebuie să fie cât mai liniștit în primele zile și să nu efectueze mișcări bruște ale capului.

A doua zi câinele este externat și poate duce o viață normală. Acesta trebuie să poarte un guler după intervenție pentru a nu atinge locul intervenției.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Reclamă
PARTENERI
icon