Carnea roșie procesată poate crește cu 13% riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele acestui aliment asupra declinului cognitiv

Publicat: 17 ianuarie 2025, 12:16

Carnea roșie procesată poate crește cu 13% riscul de demență. Pe lângă influența pe care o poate avea asupra declinului cognitiv, acest aliment poate cauza un impact negativ asupra mai multor aspecte ale sănătății organismului.

Pentru realizarea acestei lucrări, oamenii de știință au analizat datele de la peste 133.771 de persoane. Participanții au avut o vârstă medie de 48.9 de ani. Informațiile au fost obținute de la Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-Up Study.

Carnea roșie procesată poate crește cu 13% riscul de demență

Studiul a folosit informații detaliate despre sănătate, care au fost obținute pe o perioadă lungă de timp. Acestea au vizat alimentația participanților și au fost actualizate la fiecare doi până la patru ani. În decurs de 43 de ani, au fost diagnosticați cu demență peste 11.173 de participanți.

Cercetătorii au descoperit că o porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată, în medie, se poate asocia cu o accelerare de 1,6 ani a procesului de îmbătrânire a creierului. Studiul a fost observațional. Aceasta înseamnă că oamenii de știință nu pot spune cu exactitate dacă acest aliment procesat poate cauza demență. Însă, datele pot indica faptul că există o asociere între cele două, conform CNN Health.

Rezultatele obținute în urma cercetării ocupă un rol important. Se pot folosi pentru a explica modul în care alimentele consumate pot afecta procesul de îmbătrânire a creierului.

„Orientările dietetice tind să se concentreze pe reducerea riscurilor de afecțiuni cronice precum bolile de inimă și diabetul, în timp ce sănătatea cognitivă este discutată mai puțin frecvent, în ciuda faptului că este legată de aceste boli. Sperăm că rezultatele noastre încurajează o mai mare luare în considerare a conexiunii dintre dietă și sănătatea creierului.” a explicat Yuhan Li, autor principal al studiului și asistent de om de știință la Channing Division of Network Medicine at Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Există mai multe produse cu potențiale efecte dăunătoare

La fiecare doi până la patru ani, persoanelor implicate în studiu li s-a cerut să țină un jurnal alimentar. În acesta au detaliat ce au mâncat și frecvența cu care au consumat alimentele. În categoria produselor de carne roșie neprocesată au fost incluse carnea de vită, miel sau porc, potrivit Healthline. Pentru carnea roșie procesată au fost incluse: cârnați, salam, slănină, hot dogs și alte produse din carne procesată.

Participanții care au consumat cea mai mare cantitate de carne roșie procesată au prezentat un risc cu 13% mai mare de a dezvolta demență spre deosebire de cei care au consumat cea mai redusă cantitate de carne.

Studiul a fost publicat în Neurology Journals. Concluziile sale arată că un aport mai ridicat de carne roșie, în special de carne roșie procesată, se poate asocia cu un risc mai mare de a dezvolta demență și o deteriorare a cogniției.

În plus, înlocuirea unei porții de carne roșie procesată cu carnea de pește poate reduce cu 28% riscul de demență. În același timp, înlocuirea sa cu carnea de pui poate diminua cu 16% riscul de demență.

În general, consumul excesiv de carne poate favoriza mai multe riscuri asupra organismului. Printre acestea se pot regăsi: deteriorarea aspectului pielii și părului, constipația, bolile cardiovasculare, slăbirea sistemului imunitar, stările de somnolență și transpirația în exces.

Te-ar mai putea interesa și
Postul intermitent poate oferi două beneficii persoanelor cu obezitate. Un studiu a arătat cum poate ajuta la gestionarea unei greutăți optime
Postul intermitent poate oferi două beneficii persoanelor cu obezitate. Un studiu a arătat cum poate ajuta la gestionarea unei greutăți optime
Creierele persoanelor în vârstă funcționează mai bine la o anumită temperatură. Cercetătorii au examinat efectele factorilor de mediu asupra acestui organ vital
Creierele persoanelor în vârstă funcționează mai bine la o anumită temperatură. Cercetătorii au examinat efectele factorilor de mediu asupra acestui organ vital
Examinarea retinei poate indica riscul de accident vascular cerebral. Un studiu a evaluat mai multe aspecte asociate sănătății ochilor
Examinarea retinei poate indica riscul de accident vascular cerebral. Un studiu a evaluat mai multe aspecte asociate sănătății ochilor
PARTENERI