Căderea de calciu: cauze, manifestări și tratament

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 18 mai 2023, 07:51

Căderea de calciu este o afecțiune care afectează persoanele ce se confruntă cu ea. Din păcate, apariția ei e influențată de mai mulți factori. Din acest motiv este foarte important să știm care sunt cauzele, manifestările și tratamentul acestei probleme de sănătate.

Reclamă

Tot mai multe persoane s-au confruntat de-a lungul timpului cu simptome specifice lipsei de calciu, fără să le acorde prea multă atenție. Căderea de calciu, numită și hipocalcemie, are mai multe cauze și se poate manifesta în diferite moduri.

Florin Ceaușu, medic generalist, a vorbit în episodul 13 din sezonul 4 MediCOOL despre această problemă de sănătatea care afectează o mare parte a populației. Trebuie să știm că hipocalcemia este influențată de scăderea nivelului de vitamina D din corp.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Așadar, vitamina D este cel mai bun reglator de calciu și este o cauză a căderii de calciu când nu este suficientă în organism.

Totul despre căderea de calciu

Căderea de calciu are o serie de simptome pe care le trecem cu vedere de cele mai multe ori. Printre acestea se numără parestezia, crampele musculare dureroase și tetania.

Reclamă

Potrivit specialistului din platoul emisiunii, parestezia reprezintă amorțeala sau furnicăturile care devin mai accentuate. Ele încep de la buricul degetelor și se prelungesc pe brațe, după care apar crampele musculare dureroase. Acestea pot duce inclusiv la tetanie, adică la blocare.

De asemenea, este foarte important să știm că fiola de calciu nu este întotdeauna necesară. Florin Ceaușu, medic generalist, recomandă consumul unei căni cu lapte sau cu apă ce conține puțin zahăr când apare o cădere de calciu în stadiu incipient.

Hipomagneziemia, adică scădere magneziului din corp, are o strânsă legătură cu hipocalcemia. Trebuie să știm că acestea pot apărea împreună și se manifestă prin transpirații nocturne.

Reclamă

Tot în episodul 13 din sezonul 4 MediCOOL, specialiștii au demontat orice speculație în ceea ce privește leșinul ca un simptom al căderii de calciu. Astfel, leșinul nu este întotdeauna o cauză a hipocalcemiei, ci poate fi un semn al altor probleme de sănătate.

Conform medicului generalist Florin Ceaușu, leșinul poate avea mai mulți factori, iar printre aceștia se numără și lipsa de calciu.

Mai mult decât atât, hipocalcemia se mai poate manifesta prin tremurături, senzație de „gol în stomac”, amețeli sau transpirații reci. De altfel, nu înseamnă că toți pacienții care au simptome asemănătoare suferă de această afecțiune.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce simptome are lipsa de calciu și cum poți susține asimilarea lui
Ce simptome are lipsa de calciu și cum poți susține asimilarea lui
Ce simptome are lipsa de calciu și cum poți susține asimilarea lui
Reclamă
PARTENERI
icon