Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de aronia. Cum acționează asupra organismului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 octombrie 2023, 09:02

Fructele de aronia au un gust specific sec, caracterizat prin senzația de uscare a gurii imediat după consum. Acestea sunt recunoscute după culoarea închisă și dimensiunile reduse. Pot fi folosite ca tratament naturist pentru diverse afecțiuni. Citește despre beneficiile pentru sănătate ale fructelor de aronia.

Reclamă

Fructele de aronia reprezintă surse importante de antioxidanți și pot fi folosite pentru a prepara un suc, ce poate reduce nivelurile de zahăr din sânge, dacă este administrat cu regularitate pe termen scurt. De asemenea, în medicina tradițională a anumitor țări se folosesc ca remediu natural împotriva răcelii.

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de aronia

Fructele de aronia asigură o serie de componente benefice. Însă, acestea pot varia în funcție de starea în care le consumi: proaspete, uscate sau gătite. Printre nutrienții prezenți în compoziția acestora se regăsesc: magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc, folat, vitamina A, vitamina C, vitamina K, fibre, mangan, complex de vitamine B și carbohidrați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, conțin antioxidanți precum polifenoli și flavonoide, inclusiv: acizi fenolici, antocianine și flavanoli, conform Wellness Mama. Iar antocianinele din fructele de aronia se regăsesc în concentrații mult mai mari decât în alte fructe similare.

Pot diminua riscul de a dezvolta cancer

Fructele de aronia pot proteja organismul împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și cancerul de colon. Antocianinele prezente în acestea ar putea opri creșterea celulelor canceroase de colon. În cazul femeilor care suferă de cancer la sân, pot diminua numărul de radicali liberi din sânge, ceea ce poate scădea efectele stresului oxidativ asupra corpului.

Reclamă

Pot întări sistemul imunitar

Printre beneficiile pentru sănătate ale fructelor de aronia se numără nivelurile de antioxidanți, care pot sustine și întări sistemul imunitar. Extractul din aceste fructe poate diminua activitatea bacteriilor nocive prin scăderea producției de biofilm protector. Mai mult, poate trata infecțiile de tract urinar.

De asemenea, poți încerca apa infuzată dacă vrei băuturi pentru imunitate. Poți infuza apa cu fructe de pădure sau citrice. Astfel, poți prepara o băutură cu o aromă plăcută, bogată în vitamina C, care poate contribui la menținerea sistemului imunitar. 

Pot avea proprietăți antiinflamatoare

Fructele de aronia pot reduce inflamația prin inhibarea anumitor citokine. Acești antioxidanți luptă împotriva radicalilor liberi. În plus, extractul poate inhiba inflamația în celulele inimii și poate proteja sănătatea vasculară.

Reclamă

Pot susține sănătatea organelor

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de aronia includ susținerea unei funcționări optime a organelor. Sucul de aronia poate ameliora simptomele și severitatea leziunilor hepatice, potrivit Ecowatch. Acesta ar putea preveni apariția leziunilor hepatice și poate ajuta la tratarea simptomelor cauzate de deteriorarea mucoasei stomacale.

Pot îmbunătăți sănătatea inimii

Efectele antioxidante contribuie la combaterea cancerului și îți pot îmbunătăți sănătatea inimii. Pot ameliora afecțiunile ce fac parte din sindromul metabolic, cum ar fi colesterolul și trigliceridele mărite. În general, extractele nu cauzează efecte adverse.

Pot lupta împotriva diabetului

Printre beneficiile pentru sănătate ale fructelor de aronia se regăsește prevenirea diabetului prin combaterea rezistenței la insulină. Mai mult, scad nivelul de glucoză din sânge și reduc obezitatea. În plus pot reduce simptomele inflamației asociate acestei afecțiuni.

Pot lupta împotriva hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială se referă la contracția arterelor care forțează sângele să curgă prin organism sub o presiune mai mare decât ar fi normal. Arterele pot avea dificultăți de relaxare și pot îngreuna circulația fluxului de sânge pe termen lung. Acest lucru poate cauza boala coronariană. Fructele de aronia pot relaxa țesuturile și pot scădea tensiunea arterială.

Pot avea proprietăți antioxidante

Fructele de aronia conțin concentrații mai ridicate de antioxidanți decât majoritatea fructelor de pădure. Mai mult, reprezintă o sursă bună de polifenoli care inhibă radicalii liberi din sânge. Extractele pot diminua efectele stresului oxidativ, cauzate de medicația antipsihotică.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Efectele ceaiului verde asupra sănătății inimii. Ce modificări poate produce în acest organ
Remedii naturale împotriva gingivitei. Cum pot ameliora simptomele
Remedii naturale împotriva gingivitei. Cum pot ameliora simptomele
Remedii naturale împotriva gingivitei. Cum pot ameliora simptomele
Ceaiuri care pot ameliora hipertensiunea arterială. Cum pot acționa asupra simptomelor
Ceaiuri care pot ameliora hipertensiunea arterială. Cum pot acționa asupra simptomelor
Ceaiuri care pot ameliora hipertensiunea arterială. Cum pot acționa asupra simptomelor
Reclamă
PARTENERI
icon