Antena

Beneficiile consumului de sardine. Cum te poate ajuta această specie de pește

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 decembrie 2023, 07:32

Sardinele au un profil nutritiv important, ce poate completa mai multe tipuri de diete. Acestea pot fi incluse într-o varietate de rețete culinare și pot fi consumate în diferite situații deoarece pot fi ușor depozitate în conserve. Citește despre beneficiile consumului de sardine.

Reclamă

Sardinele oferă un conținut bogat în substanțe nutritive, precum: vitamina B6, vitamina B12, vitamina D, vitamina E, calciu, niacină (vitamina B3), fier, proteine, potasiu, magneziu, cupru, zinc, acizi grași omega 3 și seleniu. De asemenea, conțin puține calorii, te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus și pot susține numeroase procese în organism.  

Beneficiile consumului de sardine

Sardinele pot fi ușor recunoscute datorită aromei inconfundabile. De obicei, sunt consumate la conservă. Pot fi incluse într-o serie de preparate culinare, cum ar fi: sardine la cuptor, sardine prăjite, sardine la grătar, paste de sardine, sardine cu sos de roșii sau sardine simple cu lămâie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În general, sardinele din conserve sunt ambalate în: apă, ulei, suc de roșii sau alte lichide. Deseori, au cel mai mare termen de valabilitate dintre toate variantele în care se pot păstra.

De asemenea, sardinele conțin mai mulți acizi grași omega 3 decât suplimentele cu ulei de pește. Acestea reprezintă o variantă mai sănătoasă.

Reclamă

Pot menține sănătatea inimii

Acizii grași omega 3 ar putea scădea nivelurile nesănătoase de colesterol și trigliceride, fiind printre beneficiile consumului de sardine. Aceștia se regăsesc printre cele mai importante substanțe nutritive pentru menținerea sănătății inimii. În plus, pot preveni afecțiunile de la nivelul acesteia.

Pot preveni dezvoltarea tulburărilor mintale

Concentrațiile ridicate de acizi grași omega 3 din sardine pot contribui la prevenirea tulburărilor mintale, cum ar fi anxietatea și depresia. Aceste grăsimi esențiale pot îndeplini un rol major în stimularea stării de spirit și menținerea funcției sănătoase a creierului. Astfel, pot lupta împotriva depresiei.

Pot avea proprietăți antiinflamatoare

Sardinele se numără printre alimentele cu cele mai mari concentrații de acizi grași omega 3. Din acest motiv, pot fi eficiente în tratarea a numeroase afecțiuni cronice. Printre acestea se pot regăsi: artrită, infertilitate și diferite tipuri de cancer, potrivit Dr. Axe.

Reclamă

Pot proteja sănătatea oaselor

Beneficiile consumului de sardine pot include protejarea sănătății oaselor. Datorită conținutului de: vitamina D, calciu și fosfor, sardinele reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale vitale pentru susținerea unei structuri scheletice sănătoase.

Consumul de alimente bogate în calciu poate preveni pierderea mineralelor osoase. Mai mult, poate contribui la vindecarea oaselor rupte în urma rănilor. Aceste trei minerale esențiale pot contribui la reglarea metabolismului osos, un proces prin care țesutul osos matur se îndepărtează în mod natural pentru a permite formarea unui țesut osos nou.

Pot îmbunătăți funcția nervoasă

Deficiența de vitamina B12 poate slăbi funcția nervilor senzoriali și poate cauza probleme la nivelul nervilor periferici. Acestea pot provoca la rândul lor alte probleme. Îți pot scădea mobilitatea, ceea ce poate crește riscul de cădere. O porție de sardine poate asigura de trei ori mai mult decât aportul zilnic de vitamina B12, conform Nourish by WebMD.

Pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Beneficiile consumului de sardine pot include conținutul bogat în grăsimi sănătoase și proteine. Ambele substanțe pot încetini absorbția zahărului în sânge. Combinarea alimentelor bogate în proteine ​​și grăsimi, cum ar fi sardinele, cu alimente cu carbohidrați, poate încetini eliberarea de glucoză în sânge. De aceea pot contribui la prevenirea creșterilor și scăderilor nivelului de zahăr din sânge.

Consumul de alimente cu grăsimi si proteine ​​esențiale are un rol major pentru persoanele care suferă de: diabet, sindrom metabolic sau alte afecțiuni asociate cu rezistența la insulină.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon