Activitățile fizice dimineața și seara pot reduce cu 11% riscul de cancer intestinal. Oamenii de știință sunt de părere că pot fi o metodă eficientă de prevenție

Publicat: 6 noiembrie 2024, 13:58

Activitățile fizice dimineața și seara pot reduce cu 11% riscul de cancer intestinal. Oamenii de știință au susținut că descoperirea momentelor specifice în care activitatea fizică a oferit cele mai bune rezultate ar ajuta la stabilirea unor metode de prevenție a cancerului.

Cercetătorii au evidențiat patru modele de activitate fizică: activitate continuă pe tot parcursul zilei, activitate târziu în timpul zilei, activitate dimineața și seara și activitate la prânz și noaptea. Aceștia au comparat rezultatele obținute.

Activitățile fizice dimineața și seara pot reduce cu 11% riscul de cancer intestinal

Cancerul intestinal mai poartă denumirea de cancer colorectal. Acesta se poate dezvolta în orice zonă a intestinului gros, care include colonul și rectul. Printre cele mai întâlnite simptome ale cancerului colorectal se regăsesc: dureri abdominale persistente, senzație frecventă de golire incompletă a intestinului, diaree frecventă, constipație persistentă, pierderea inexplicabilă în greutate, sângerări rectale, sânge în scaun, senzație persistentă de balonare și stări de slăbiciune sau oboseală fără o cauză aparentă.

Studiul recent a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Regensburg din Germania. Aceștia au folosit date de la un Biobank din Regatul Unit la Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Pentru colectarea datelor, au evaluat 86252 de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 79 de ani.

Participanții și-au urmărit activitatea fizică cu ajutorul unui dispozitiv purtat la încheietura mâinii, care poartă denumirea de accelerometru. Aproximativ 529 de cazuri de cancer intestinal au apărut pe o perioadă de urmărire de aproximativ 5,3 ani.

În cadrul lucrării, oamenii de știință au descoperit două ore zilnice de activitate. Aceste momente au avut cele mai bune rezultate în reducerea riscului de a dezvolta cancer colorectal. Descoperirea s-a adăugat beneficiilor generale, pe care le pot aduce, conform The Guardian. Momentele au fost stabilite la aproximativ ora 8:00 dimineața și ora 18:00 seara.

Exercițiile fizice pot fi o metodă eficientă de prevenție

Persoanele active la începutul și sfârșitul zilei au prezentat un risc cu 11% mai redus de cancer colorectal. Spre deosebire de aceștia, 6% dintre persoanele care au avut activitate pe tot parcursul zilei au obținut aceleași rezultate. În cazul celor care au fost active în mijlocul zilei și noaptea nu s-au observat modificări. Datele participanților care au fost activi mai târziu în cursul zilei au dat rezultate neconcludente, potrivit The Independent.

„Studiul nostru evidențiază că nu numai activitatea fizică este importantă pentru reducerea riscului de cancer colorectal, dar momentul de vârf al activității pe parcursul zilei ar putea juca un rol crucial. Prin identificarea momentelor specifice, dimineața devreme și ziua târziu, când activitatea fizică este cea mai benefică, descoperirile noastre deschid noi căi pentru strategii de prevenire specifice.” a declarat profesorul Michael Leitzmann, președinte al departamentului de epidemiologie și medicină preventivă al Universității din Regensburg din Germania și autor principal al studiului, conform Wales Online.

„A fi activ fizic este una dintre recomandările noastre de prevenire a cancerului și știm că acest lucru reduce riscul de cancer. Aceste noi descoperiri interesante oferă potențialul de a dezvolta recomandări mai specifice, inclusiv modelele și calendarul activității fizice, pentru reducerea riscului de cancer.” a afirmat doctor Helen Croker, director adjunct de cercetare și politici la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului, care a acordat finanțare studiului.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
PARTENERI