Cafeaua poate reduce riscul de demență. Oamenii de știință au descoperit că varianta neîndulcită și cofeinizată a acestei băuturi poate avea efecte benefice asupra creierului. Aceasta poate diminua riscul de boală Parkinson și boală Alzheimer.
Studiul a analizat dosarele de sănătate a 204.847 de persoane din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Aceștia au avut vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Dintre participanți, 44.7% au fost bărbați. Înregistrările au inclus obiceiurile de consum de cafea și diagnosticul cazurilor de demență, pe o perioadă medie de nouă ani. Datele au fost evaluate de cercetători din China.
Cafeaua poate reduce riscul de demență
Cercetarea a fost publicată în The American Journal of Clinical Nutrition. Oamenii de știință au utilizat rapoartele participanților despre consumul lor de cafea. Aceștia i-au împărțit în cinci grupuri: persoane care nu consumă cafea, 0-1 cești pe zi, 1-2 cești pe zi, 2-3 cești pe zi, și mai mult de 3 cești pe zi. În ultimul grup s-a identificat cea mai mare semnificație statistică.
În general, spre deosebire de cei care nu beau cafea, consumatorii de cafea, indiferent de cantitate, au avut cu cel puțin 34% șanse mai reduse de a dezvolta boala Alzheimer și alte boli asociate. Totodată, au prezentat cu 37% mai puține șanse de a suferi de boala Parkinson și cu 47% mai puține șanse de a deceda din cauza unei boli neurodegenerative, pe parcursul desfășurării studiului.
Scopul lucrării științifice a fost de a identifica asocieri între consumul diferitelor tipuri de cafea și riscurile de apariție a bolii Alzheimer și a demențelor asociate (ADRD) și a bolii Parkinson (PD). La acestea s-a adăugat evaluarea mortalității asociate. Tipurile de cafea incluse în evaluare au fost: îndulcită cu zahăr, îndulcită artificial, neîndulcită, cofeinizată și decofeinizată, conform ScienceAlert.
Zahărul și îndulcitorii artificiali pot interfera cu beneficiile cofeinei
În general, există studii care asociază consumul de cafea cu o ușoară reducere a riscului de demență, potrivit Alzheimer’s Society. Pentru a obține efectele dorite, cafeaua are nevoie să fie neîndulcită și cofeinizată pentru ca asociațiile să fie susținute. Anumite proprietăți ale cofeinei ar putea proteja creierul împotriva demenței. Zahărul și îndulcitorii artificiali pot interfera cu beneficiile cofeinei.
„Mai multe mecanisme sugerează o potențială legătură între consumul de cafea neîndulcită și cu cofeină și bolile neurodegenerative.” a explicat echipa de cercetători.
Potrivit rezultatelor studiului, consumul unui aport mai ridicat de cafea cu cofeină, în special a sortimentului neîndulcit, se poate asocia cu riscuri reduse de boală Alzheimer și boală Parkinson. În plus, nu au fost identificate astfel de asociații pentru cafeaua îndulcită cu zahăr sau cea îndulcită artificial.
„Adăugarea de zahăr sau de îndulcitori artificiali la cafea poate avea efecte nocive și trebuie abordată cu prudență. În schimb, recomandarea înclină spre consumul de cafea neîndulcită și cu cofeină.” a mai adăugat echipa de oameni de știință.
De asemenea, dezvoltarea demenței poate fi influențată de mai multe aspecte asociate alimentației. De exemplu, un studiu realizat pe informațiile obținute de la 133.771 de persoane sugerează că un consum constant de carne roșie procesată poate crește cu 13% riscul de demență. Aceeași cercetare arată că atunci când înlocuiești o porție de carne roșie procesată cu una de carne de pește poți scădea cu 28% riscul de a suferi de demență.