Tratamentul corect al insolației. Primul ajutor și medicamente recomandate

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 20 iulie 2024, 08:12

Insolația este cea mai gravă formă de epuizare termică și se manifestă atunci când temperatura organismului depășește 40 °Celsius. Aceasta apare cel mai frecvent în lunile de vară și are nevoie urgentă de intervenție medicală. Citește ce tratament este corect pentru a ameliora insolația.

Reclamă

Dacă o persoană suferă de insolație și nu primește ajutor, această afecțiune poate avea efecte dăunătoare asupra: inimii, creierului, rinichilor și mușchilor. Simptomele se agravează pe măsură ce se amână metodele de ameliorare.

Primul ajutor în caz de insolație la bebeluși și copii

Simptomele de insolație la copii și bebeluși pot varia. Printre acestea se regăsesc: stări de oboseală, crampe musculare, dureri de cap, senzație de amețeală, dificultăți de coordonare, vomă, stări de rău, iritabilitate și pierderea conștienței. În cazurile grave pot apărea stări de confuzie sau halucinații.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă un copil sau un bebeluș suferă de insolație este indicat să suni la urgență. Până la sosirea ambulanței, se recomandă să încerci să-i scazi temperatura corpului.

  • Adăpostește copilul într-un mediu răcoros într-un timp cât se poate de scurt de la sesizarea simptomelor.
  • Aplică haine largi, reci sau umede. Pe restul suprafețelor poți folosi o cârpă sau un burete cu aceleași caracteristici.
  • Evită să-i administrezi lichide.

Este indicat să te asiguri că bebelușul sau copilul respiră și să stai cu el până când ajunge personalul medical, potrivit Medical News Today.

Reclamă

Medicamente pentru insolație la bebeluși și copii

Pentru a combate insolația, un tratament medicamentos, poate fi prescris de medici pentru a ameliora starea de sănătate a copiilor și a bebelușilor. Tratamentul specialiștilor poate include mai multe etape.

  • Aplică pungi de gheață pe corp;
  • Folosesc un ventilator după aplicarea unei soluții reci, cu apă sărată pe piele;
  • Administrează medicamente pentru relaxarea musculaturii, cum ar fi benzodiazepinele, pentru a reduce răspunsul la tratamentele de răcire, caracterizat prin tremor; în cazurile mai severe se pot administra anticonvulsivante precum barbituricele;
  • Oferă lichide, adesea printr-o soluție de rehidratare orală care include sodiu.

Chiar dacă știi despre existența acestor medicamente, acestea se iau numai la indicația medicului, mai ales dacă bolnavul este într-o stare de severă.

De asemenea, dacă observi că starea bebelușului sau copilului tău se agravează, până la sosirea ambulanței, poți vorbi cu dispecerul prin telefon pentru a primi recomandări.

Reclamă

Primul ajutor pentru insolația la adulți

În cazul adulților, insolația se manifestă prin următoarele simptome: dureri de cap, senzație de greață, vomă, temperatură ridicată a corpului, piele înroșită, respirație rapidă, puls alert, alterarea stării mintale și piele uscată care nu transpiră, conform Healthline.

Pentru a acorda primul ajutor în caz de insolație se pot urma câțiva pași simpli, cum ar fi:

  • adăpostirea într-o cameră cu aer condiționat sau o zonă umbrită;
  • îndepărtarea excesului de îmbrăcăminte;
  • scufundarea corpului într-o baie de gheață sau o baie cu apă rece;
  • aplicarea unor comprese reci pe zona inghinală, spatele gâtului, frunte și axile;
  • dacă persoana este conștientă și poate reține lichide, poate bea apă rece.

Indiferent dacă starea persoanei se ameliorează sau rămâne aceeași, este necesar consultul medicului pentru a evita dezvoltarea complicațiilor. Astfel, se poate interveni din timp în cazul agravării simptomelor cauzate de această afecțiune.

Tratament rapid pentru insolație

Insolația este de obicei diagnosticată printr-un examen fizic, care include evaluarea simptomelor. Odată ce primești un diagnostic, ți se poate administra un tratament medical conceput pentru a-ți reduce temperatura corpului.

Un profesionist din domeniul sănătății poate folosi diferite tehnici pentru a scădea temperatura corporală, cum ar fi: afundare parțială în apă rece, răcire evaporativă care utilizează apă sub formă de abur, pături reci, pungi cu gheață sau administrare de lichide intravenoase reci.

În funcție de severitatea simptomelor cauzate de insolație, tratamentul se poate adapta. Pe lângă metodele clasice de ameliorare, medicii pot alege să administreze medicamente pentru a atenua afecțiunea. Acestea pot varia pentru fiecare organism în parte.

Medicamente pentru adulții cu insolație

Pentru a vindeca insolația, un tratament poate fi necesar în unele situații. Benzodiazepinele și, dacă este necesar, barbituricele sunt medicamentele recomandate pentru tratamentul pacienților care au convulsii. Acestea se administrează la indicația medicului, iar după aceea se urmărește evoluția bolnavului.

Recomandările în ce privește administrarea fluidelor intravenoase pentru sprijinul circulator diferă. Acestea depind de prezența hipovolemiei (cantitate insuficientă de lichid în sistemul circulator), afecțiunile medicale preexistente și bolile cardiovasculare preexistente, potrivit Medscape.

Nu este indicat să alegi singur un tratament medicamentos pentru insolație deoarece poate înrăutăți simptomele afecțiunii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul cazurilor de holeră la nivel global este în creștere. Ce spun statisticile publicate de Organizația Mondială a Sănătății
Numărul cazurilor de holeră la nivel global este în creștere. Ce spun statisticile publicate de Organizația Mondială a Sănătății
Numărul cazurilor de holeră la nivel global este în creștere. Ce spun statisticile publicate de Organizația Mondială a Sănătății
Ce este virusul West Nile. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție
Ce este virusul West Nile. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție
Ce este virusul West Nile. Cauze, simptome, tratament și metode de prevenție
Cum poți gestiona alergia la ambrozie. Ce este indicat să eviți
Cum poți gestiona alergia la ambrozie. Ce este indicat să eviți
Cum poți gestiona alergia la ambrozie. Ce este indicat să eviți
Reclamă
PARTENERI
icon