Înțepătura de păianjen: simptome, potențiale riscuri și tratament

Publicat: 17 august 2024, 08:23

Rareori înțepăturile de păianjen cauzează probleme serioase de sănătate. În general, provoacă mai multe simptome neplăcute, iar severitatea acestora poate varia în funcție de specia care te-a înțepat. Citește despre înțepătura de păianjen.

Marea majoritate a înțepăturilor de păianjen determină simptome, precum: durere, inflamație și roșeață. Însă, unele specii pot fi mai veninoase, cum ar fi văduva neagră, și pot determina simptome precum: dureri severe de cap, dificultăți de respirație sau crampe musculare puternice.

Înțepătura de păianjen

Păianjenii înțeapă destul de rar, iar înțepăturile care pot pune în pericol viața oamenilor sunt și mai rare, conform Cleveland Clinic. De obicei, păianjenii înțeapă oamenii doar atunci când se simt amenințați, cum ar fi atunci când îi prinzi în capcană sau intri în contact neintenționat cu aceștia și îi sperii.

Există foarte multe specii de păianjeni, dar foarte puține pot fi periculoase. Inclusiv aspectul înțepăturii diferă în funcție de specie. De cele mai multe ori, poate fi dificil să simți sau să observi când te înțeapă un păianjen.

Dacă te înțeapă un păianjen, se poate să observi un set de urme mici de colți în locul unde acesta ți-a rupt pielea. Poți observa o mică umflătură sau o veziculă în acea zonă. În plus, pot apărea simptome precum roșeață sau decolorare a pielii.

Totuși, ia în considerare că înțepătura păianjenului din specia văduva neagră se regăsește printre cele mai grave. Aceasta poate cauza simptome puternice, precum: afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială, dificultăți de respirație, crampe musculare severe, febră, transpirație în exces, tremor, senzație de greață sau vomă, potrivit WebMD.

Diagnostic și tratament pentru înțepăturile de păianjen

Poate fi util să fii atent la tipurile de insecte din jur pentru a identifica păianjenul care te poate înțepa. Dacă nu reușești să-l identifici singur, nu se poate stabili ce specie te înțeapă, indiferent de ce teste medicale s-ar folosi.

Medicul de familie îți poate pune un diagnostic pe baza simptomelor. Acesta îți poate trimite o probă de lichid într-un blister la un laborator pentru a verifica dacă există infecții ale pielii care cauzează simptome similare, cum ar fi stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA).

De regulă, pentru a trata înțepătura de păianjen, poți recurge la câteva metode simple pentru a o trata:

  • Aplică o cârpă rece și umedă sau un pachet cu gheață în zona afectată;
  • Ridică zona înțepăturii;
  • Spală înțepătura cu apă caldă și săpun;
  • Ia un analgezic fără prescripție medicală pentru a calma durerea și umflarea;
  • Ia un antihistaminic, mai exact un medicament pentru alergii, pentru a ameliora senzația de mâncărime și umflarea;
  • Solicită imediat asistență medicală pentru simptome severe.

Tratamentul înțepăturii de păianjen poate varia în funcție de simptomele sale și de tipul de păianjen care te-a înțepat. De exemplu, tratamentul pentru înțepătura păianjenului văduva neagră poate include: antivenin, sedative, relaxante musculare sau medicamente pentru durere.

De asemenea, poți identifica mușcăturile de ploșniță, dacă ești atent la câteva particularități. Acestea apar în grupuri, sub forma unui anumit model, care poate fi liniar sau în zig-zag.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI