Femeile au un risc mai ridicat de COVID de lungă durată decât bărbații. Oamenii de știință au analizat această diferență între sexe

Publicat: 11 februarie 2025, 12:17

Femeile au un risc mai ridicat de COVID de lungă durată decât bărbații. Oamenii de știință au evaluat diferențele între sexe în ce privește sistemul imunitar deoarece cauzele dezvoltării acestei forme a virusului nu au fost încă descoperite.

Studiul a examinat simptomele provocate de COVID-ul de lungă durată pe 12.276 de adulți. Fiecare dintre participanți suferise timp de cel puțin 6 luni înainte de această formă. Cercetătorii au folosit chestionare pentru a le evalua starea de sănătate.

Femeile au un risc mai ridicat de COVID de lungă durată decât bărbații

Lucrarea științifică a luat în considerare mai mulți factori, cum ar fi: vârsta, rasa, starea de vaccinare și prezența afecțiunilor de sănătate, conform Science Alert. Acest aspect le-a permis să identifice mai eficient riscurile de a dezvolta COVID de lungă durată în cazul bărbaților și al femeilor.

Femeile pot prezenta un risc cu 31% mai ridicat de a suferi de COVID de lungă durată decât bărbații. În funcție de vârstă, această diferență de sex poate dispărea la persoanele, care se încadrează în categoria de vârstă 18-39 de ani.

În același timp, riscul a fost mai mare la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 54 de ani. Acestea pot avea un risc cu 48% mai crescut de a se confrunta cu această formă, spre deosebire de bărbați. Femeile cu vârste peste 55 de ani au avut un risc cu 34% mai mare de COVID de lungă durată.

În prezent, oamenii de știință nu au aflat motivul din cauza căruia femeile au această predispoziție de a avea un risc mai mare de COVID de lungă durată, potrivit The Conversation. Diferențele în modul în care sistemele imunitare ale bărbaților și ale femeilor răspund la infecție ar putea fi un factor. Practic, proporția și tipul de celule imunitare care circulă în organism se pot deosebi în funcție de sex și vârstă.

COVID-ul de lungă durată poate afecta mai frecvent femeile la perimenopauză și menopauză

În general, organismele femeilor reacționează cu un răspuns imunitar mai intens la infecții decât bărbații, inclusiv împotriva COVID. Acest răspuns mai intens se poate explica în principal prin diferențele de hormoni și prin faptul că femeile au doi cromozomi X.

Studiul a fost publicat în JAMA Network. Femeile aflate în perimenopauză și menopauză pot avea cele mai mari șanse de a dezvolta COVID de lungă durată. Astfel, se indică faptul că estrogenul poate fi un factor contributiv.

Hormonul denumit estrogen ocupă un rol esențial în echilibrarea sistemului imunitar. Estrogenul are un rol în asigurarea unui răspunsul imun intens care se poate manifesta când o persoană dezvoltă o infecție. Reducerea severă a nivelurilor de estrogen din timpul menopauzei poate explica de ce femeile au o predispoziție la infecții și boli pe termen lung.

De asemenea, un alt studiu sugerează că infecția cu COVID-19 poate dubla riscul de afecțiuni cardiace, care s-a desfășurat pe parcursul a 3 ani. Acesta a inclus 10005 de persoane care au avut COVID-19. Totodată, a colectat informații de la 217730 de persoane care nu au avut o infecție cu acest virus. În perioada dintre lunile februarie și decembrie ale anului 2020 au fost înregistrate toate datele.

Te-ar mai putea interesa și
Mersul la serviciu cu bicicleta poate reduce riscul de îmbolnăvire. Un studiu a analizat potențialele beneficii ale folosirii acestui mijloc de transport
Mersul la serviciu cu bicicleta poate reduce riscul de îmbolnăvire. Un studiu a analizat potențialele beneficii ale folosirii acestui mijloc de transport
Principalele cauze ale tusei. Ce poate declanșa acest simptom
Principalele cauze ale tusei. Ce poate declanșa acest simptom
8 tulburări mintale pot avea aceeași bază genetică. Oamenii de știință intenționează să folosească această descoperire pentru a dezvolta noi tratamente
8 tulburări mintale pot avea aceeași bază genetică. Oamenii de știință intenționează să folosească această descoperire pentru a dezvolta noi tratamente
PARTENERI