Când canalul auditiv produce mai multă ceară decât este necesar, ceara se poate întări și-l poate bloca. În momentul în care îți cureți urechea, poți împinge accidental ceara mai adânc, ceea ce poate cauza un blocaj. Citește despre dopurile de ceară în urechi.
Canalul auditiv produce un ulei ceros numit cerumen. Această ceară protejează urechea împotriva prafului, particulelor străine și microorganismelor. În același timp, asigură protecție pielii din zona acestui canal împotriva iritației cauzate de apă.
Ce cauze și simptome au dopurile de ceară în urechi
Organismele anumitor persoane prezintă o predispoziție de a produce o cantitate mare de ceară. În același timp, excesul de ceară nu provoacă întotdeauna un blocaj al canalului aditiv. Cea mai frecventă cauză a blocajului determinat de cerumen este îndepărtarea la domiciliu, conform Healthline.
Utilizarea tampoanelor de vată sau a altor obiecte în canalul auditiv poate împinge ceara mai adânc, ceea ce poate duce la crearea unui blocaj. Totodată, poți avea șanse mai mari să suferi de o acumulare de ceară dacă folosești frecvent căști. Acestea pot împiedica scurgerea cerumenului din ureche. Persoanele care suferă de eczemă sau au o vârstă de cel puțin 55 de ani sunt mai predispuse.
Culoarea cerumenului poate varia de la o culoare galben deschis la maro închis. Culorile mai închise nu sugerează neapărat existența unui blocaj. Printre semnele acumulării de ceară se pot regăsi: pierdere bruscă sau parțială a auzului, de obicei, temporară, senzație de plenitudine în ureche, tinitus sau durere de urechi.
Dacă dopurile de ceară în urechi nu se elimină pot provoca infecții. Se recomandă să te prezinți la un consult medical dacă observi simptome, precum: durere severă în ureche, febră, tuse, scurgeri din ureche, pierderea persistentă a auzului, senzație de ameţeală sau miros neplăcut în ureche. Mai mult, cerumenul prezent în exces poate indica prezența unei probleme de sănătate.
Totuși, în marea majoritate a cazurilor, această acumulare nu este periculoasă, iar simptomele dispar odată cu tratamentul, potrivit Cleveland Clinic.
Cum se pot trata dopurile de ceară
Nu este indicat să încerci să-ți scoți singur dopurile de ceară din urechi. Această practică poate cauza leziuni majore la nivelul urechii și poate provoca o infecție sau pierderea auzului. Însă, poți înlătura excesul de ceară, dacă folosești numai tampoane din bumbac pe partea exterioară a urechilor dacă este necesar.
Este indicat ca întotdeauna să ceri sfatul medicului pentru a evita folosirea unor metode care pot determina pierderea auzului. Tot în urma unui consult medical, medicul îți poate recomanda o metodă de irigare a canalului auditiv. Poți preveni producerea dopurilor de ceară dacă te programezi o dată pe an la medic pentru curățarea canalului auditiv.
De asemenea, se recomandă să eviți să-ți îndepărtezi excesul de ceară dacă ai avut o intervenție chirurgicală la ureche, ai timpanul perforat sau suferi de dureri de ureche.
Pentru a preveni acumularea de ceară în exces, îți poți curăța exteriorul urechii cu un material moale, cum ar fi colțul unui prosop. Nu este indicat să introduci în canalul auditive obiecte, precum tampoanele de bumbac. Utilizarea tampoanelor de bumbac poate deteriora timpanul și poate stimula urechile să producă o cantitate mai mare de ceară.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.