Cum afectează dinții expunerea la curentul de aer rece. Ce provocă inflamația gingiilor și cum se tratează

Publicat: 12 decembrie 2024, 07:37

Multe persoane se întreabă dacă simpla expunere la curenții de aer rece poate provoca inflamație la nivelul gingiilor. Trăian Comănescu, medic stomatolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 12, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum afectează expunerea la curentul de aer rece dinții.

Trăian Comănescu a explicat cum apare o infecție la nivelul dintelui, a prezentat care sunt cauzele dezvoltării sale, a argumentat de ce nu este indicată automedicația și a arătat cu ajutorul unei machete în ce constă tratamentul dintelui afectat.

Cum afectează dinții expunerea la curentul de aer rece

O situație frecvent întâlnită este cea în care o durere dentară dispare temporar, iar după ce te expui la un curent rece, gingia se inflamează. Contrar convingerilor generale, acest factor nu poate fi singura cauză a inflamației.

,,Curentul potențează simptomatologia. Niciodată în toată activitatea mea la cabinet nu am găsit un dinte, fără o patologie în prealabil, care să doară numai din cauza curentului.”

– Traian Comănescu, medic stomatolog

În general, niciun dinte sănătos nu este afectat de curentul de aer rece. Dinții cariați generează bacterii. Bacteriile ajung prin nervul dintelui și vase la vârful rădăcinii, unde cauzează inflamație. În momentul în care acționează curentul, potențează inflamația și apare durerea.

Durerea care se manifestă brusc este lancinantă și nu cedează imediat nici la administrarea antialgicelor. Aceasta se localizează în os, unde transformă pH-ul normal într-un pH acid. Edemul infecțios potențează acest lucru și provoacă demineralizare osoasă. Infecția tinde să erodeze osul până ajunge la o mucoasă care se numește periost.

Periostul este o membrană, care acoperă și tapetează osul. Dacă vrei să afli cum afectează expunerea la curentul de aer rece dinții, gândește-te că acesta nu are fibre elastice. Din acest motiv, infecția de la nivelul osului nu se poate observa pentru că se dezvoltă în exterior. Gingia își păstrează același aspect, fără a fi tumefiată.

Când gingia erodează osul, dimineralizează și în combinație cu pH-ul acid ajunge la periost. Din acest motiv, infecția tinde să migreze către exterior. Atunci apare durerea exacerbată, o durere care nu cedează la niciun antialgic, este lancinantă și uneori pulsează.

Cum se tratează o infecție dentară

Uneori durerea provocată de infecția dentară este exacerbată de poziția în care dormi. Căldura dată de perna pe care stai poate accentua simptomele. Când stai în poziție orizontală, crește fluxul de sânge în extremitatea cefalică și atunci se mărește presiunea în zonă.

Țesuturile din care se formează periostul nu sunt elastice, de aceea presiunea generează durere. Sunt multe terminații nervoase în zona respectivă. Dacă nu urmezi tratamentul prescris de medicul stomatolog, la un moment dat se va perfora periostul. În gingie, se dezvoltă umflătura. Aceasta se mulează pe țesut și în timp se sparge. Se poate sparge singură sau se poate inciza de către un dentist. În urma inciziei, durerea poate dispărea brusc pentru că s-a depresurizat zona.

O parte dintre pacienții care se confruntă cu o agravare a simptomelor cauzate de expunerea la curentul rece fac greșeala de a-și administra un antibiotic, fără a cere părerea unui medic stomatolog. Chiar dacă antibioticul poate ameliora inflamația bacteriană, nu rezolvă cauza. Acest doar ameliorează simptomele.

,,Cauza infecției dentare se rezolvă prin tratament endodontic. Bacteriile care sunt în dinte, rămân acolo, chiar dacă luăm antibiotic. Antibioticul este în sângele circulant. Practic, sterilizează această zonă. Bacteriile din rădăcină nu sunt afectate de antibiotic. Te dezumfli, ai impresia că ai rezolvat problema, pleci în concediu și te umfli din nou pentru că bacteriile care au rămas în rădăcină acționează în continuare.”

– Traian Comănescu, medic stomatolog

După ce afli cum afectează expunerea la curentul de aer rece dinții, reține că infecția dentară se tratează la medicul stomatolog, mai exact la endodont. Se aplică un tratament în care se intră în canalele din dinte și se scoate toată pulpa dentară. Se creează o cavitate și cu ajutorul unor ace speciale, de preferat sub un microscop, se ajunge la vârful rădăcinii, mai exact la apex. În cadrul procedurii, se sterilizează, dezinfectează și ulterior se sigilează toate canalele. Astfel, se elimină bacteriile prezente în acel loc și nu mai există posibilitatea să mai apară abcesul.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Medicul Beatrice Mahler: „Boala X nu este o glumă. Simptomele seamănă în primele zile cu gripa”. 71 de decese în lume din mai puțin de 500 de cazuri
Medicul Beatrice Mahler: „Boala X nu este o glumă. Simptomele seamănă în primele zile cu gripa”. 71 de decese în lume din mai puțin de 500 de cazuri
Ce este Boala X și de ce a pus în alertă lumea medicală. Tot ce trebuie să știi despre această amenințare globală
Ce este Boala X și de ce a pus în alertă lumea medicală. Tot ce trebuie să știi despre această amenințare globală
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: prin ce se deosebesc cele două afecțiuni
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: prin ce se deosebesc cele două afecțiuni
PARTENERI