Ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact. La ce riscuri te expui

Publicat: 10 noiembrie 2024, 07:42

Purtarea lentilelor de contact în timpul somnului nu este recomandată de medicii oftalmologi. Chiar și de la cele cu purtare extinsă ar trebui să faci o pauză din când în când. Află în continuare ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact și ce ai de făcut dimineața dacă ai adormit accidental cu ele.

La o oră târzie, te simți obosit și scoaterea lentilelor de contact este ultimul lucru la care te gândești. Ocazional, chiar și cei mai riguroși oameni au adormit cu ele, dar nu ar trebui să faci un obicei din această practică. 

O treime dintre purtătorii de lentile de contact obișnuiesc să doarmă cu ele, arăta un raport din 2018 al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Chiar și o perioadă scurtă de somn cu lentilele aplicate pe ochi este suficientă pentru a-ți crește riscul de probleme oculare.

De ce e periculos să dormi cu lentilele

Deși poate acum nu pare un lucru grav, este important dacă-ți formezi obiceiul de a scoate întotdeauna lentilele înainte de a adormi, spune medicul oftalmologul Allison Babiuch, citat de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Există mai multe motive pentru care obiceiul de a dormi cu lentile de contact reprezintă o mare greșeală. „Este important să oferi ochilor o pauză și să lași corneea să respire”, spune dr. Babiuch. „Dacă ochii și lentilele se usucă prea mult, poți provoca daune atunci când le scoți, în cele din urmă”.

Iată ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact:

Poți dezvolta senzație de ochi uscați

Lentilele de contact, mai ales cele fabricate din materiale hidrofile, pot provoca sau agrava sindromul de ochi uscat. Acestea absorb o parte din umiditatea naturală a ochilor, ceea ce va duce la uscăciune. 

În timpul somnului, ochii produc mai puține lacrimi, iar dacă dormi cu lentilele de contact aplicate, uscăciunea oculară poate deveni mai gravă. Lacrimile au un rol esențial în menținerea umidității, dar și în curățarea bacteriilor și a altor particule străine de pe suprafața ochiului. 

Sindromul de ochi uscat se manifestă printr-o serie de simptome care provoacă disconfort:

  • senzație de nisip în ochi;
  • senzație de mâncărime sau arsură;
  • ochi roșii;
  • pleoape umflate;
  • sensibilitate la lumină;
  • vedere încețoșată;
  • oboseală oculară.

Ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact: ochii devin mai vulnerabili la infecții

Ochii intră în contact cu numeroase bacterii și alte microorganisme. Pentru că lentilele de contact absorb umezeala din ochi, bacteriile și alte microorganisme pot persista pe suprafața oculară. Când porți lentilele o perioadă îndelungată, riscul ca aceste bacterii să provoace diverse infecții crește. 

Conjunctivita și keratita microbiană sunt două tipuri de infecții care pot afecta ochiul. Keratita este o infecție severă și potențial periculoasă a corneei, stratul transparent care acoperă partea din față a ochilor. Ea poate fi cauzată de bacterii, fungi sau amibe (acanthamoeba) și poate provoca leziuni ale corneei care afectează vederea pe termen lung.

Poți dezvolta hipoxie corneană

Dormitul cu lentilele de contact blochează parțial oxigenul de care au nevoie ochii, în special corneea. Aceasta se bazează pe oxigenul din aer pentru a se menține sănătoasă și a funcționa corect. 

În timpul somnului, când ochii sunt închiși, fluxul de oxigen se reduce și corneea primește o cantitate mai mică. Dacă porți lentilele de contact noaptea, acestea devin ca o barieră suplimentară împotriva oxigenului. 

Atunci când nu au suficient oxigen, celulele corneene se pot deteriora și pot apărea diverse simptome, precum:

  • roșeață;
  • vedere încețoșată;
  • sensibilitate la lumină;
  • oboseală oculară;
  • durere sau disconfort ocular.

Pe termen lung, hipoxia corneană poate duce la complicații grave:

  • keratita, infecția corneei care poate duce la deteriorarea vederii;
  • ulcerul cornean, o leziune deschisă pe suprafața corneei care poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată la timp.

Ce se întâmplă dacă dormi cu lentilele de contact pentru purtare extinsă

Lentilele de contact obișnuite nu sunt recomandate pe timpul nopții, dar există și un tip special de lentile proiectate pentru a fi purtate continuu, inclusiv în timpul somnului, pentru o anumită perioadă (recomandată de producător). 

Deși astfel de lentile sunt aprobate pentru purtare extinsă, nu toate persoanele tolerează acest tip de purtare. Nu există garanția că lentilele pentru purtare extinsă vor funcționa pentru ochii tuturor, spune medicul oftalmolog Allison Babiuch. „Totuși, nu le-aș recomanda,” spune ea.

Și în cazul acestor lentile de contact există un risc de infecții și complicații oculare. De aceea, mulți specialiști recomandă scoaterea lor periodică pentru curățare și pentru a permite ochilor să „respire”. 

Ce să faci dacă ai adormit accidental cu lentilele

Dacă ai dormit peste noapte din greșeală cu lentilele de contact încă puse, nu trebuie să te panichezi. Urmează acești pași, cu recomandarea medicului oftalmolog:

  • Nu-ți scoate lentilele imediat cum te-ai trezit, deoarece ar putea fi uscate și lipicioase, ceea ce poate cauza mai mult disconfort. Începe prin a-ți masa ușor ochii pentru a stimula secreția lacrimală;
  • Scoate lentilele cu blândețe. Mișcările bruște sau rapide nu doar că nu ajută, dar pot irita și mai mult ochii;
  • Dacă lentilele sunt uscate și întâmpini dificultăți în a le scoate, pune câteva picături de soluție de lentile în ochi și clipește de câteva ori;
  • Încearcă din nou să le scoți. Lubrifierea suplimentară ar trebui să te ajute să le desprinzi mai ușor de suprafața oculară.

După ce ai reușit să scoți lentilele de contact, ia o pauză de la purtarea lor pentru o zi întreagă, dacă poți. În perioada următoare, fii atent la orice semne de infecție, cum ar fi roșeața, lăcrimarea excesivă, secreții oculare sau modificare a vederii. Consultă un medic oftalmolog dacă observi aceste simptome. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat. Cum pot ameliora simptomele
Nutrienți care pot combate sindromul de ochi uscat. Cum pot ameliora simptomele
Blefarita: cauze, simptome și tratament
Blefarita: cauze, simptome și tratament
Ce este sindromul de ochi uscat. Simptome și metode de tratament
Ce este sindromul de ochi uscat. Simptome și metode de tratament
PARTENERI