Ce este Mycoplasma pneumoniae, sindromul plămânului alb. Doctor Adrian Marinescu: „Nu este un virus, e o bacterie”

Andrada Marinica
Andrada Marinica
Publicat: 15 decembrie 2023, 14:31

Mycoplasma este o bacterie care provoacă infecții în organism. Există diferite tipuri de micoplasme care vizează anumite locații din corp, inclusiv tractul respirator, urinar și genital. Află ce este ce este Mycoplasma pneumoniae, sindromul plămânului alb.

Reclamă

Există mai multe tipuri de micoplasme care provoacă cel mai frecvent infecții la oameni.

Mycoplasma pneumoniae: Acest tip de micoplasmă provoacă infecții pulmonare cunoscute sub numele de „pneumonie de mers”, deoarece simptomele apar ca o răceală toracică sau o pneumonie ușoară care nu necesită spitalizare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mycoplasma genitalium: Această micoplasmă trăiește în organele tale de reproducere și se poate răspândi în timpul relațiilor intime. Poate fi prezentă fără simptome de infecție. Cele mai multe simptome sunt similare cu cele ale unei infecții cu transmitere sexuală cu durere în timpul actului sexual și/sau scurgeri din vagin ori penis.

Mycoplasma hominis: Aceste bacterii trăiesc în tractul urinar și organele genitale. De asemenea, provoacă infecție la persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Infecția se poate transmite de la părinte la copil în timpul nașterii, în special la copiii prematuri.

Reclamă

În România au apărut cazuri Mycoplasma pneumoniae, sindromul plămânului alb

Sindromul plămânului alb a ajuns și în România, după ce a făcut ravagii în China și toate spitalele sunt pline. Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a explicat cât de periculoasă este boala și ce e indicat să facem în cazul în care ne confruntăm cu simptomele ei.

„În primul rând, acest nou virus e, de fapt, o bacterie. În al doilea rând, ce se întâmplă în China probabil că pleacă de la presiunea psihologică din pandemie, putem să-i înțelegem, pentru că au trecut printr-o perioadă grea. Ce au observat chinezii, într-o perioadă destul de scurtă de timp, faptul că aveau destul de multe cazuri de pneumonie. Pneumonia e practic complicația care poate fi dată de o infecție virală sau bacteriană. Ei au și spus foarte clar că au descoperit această mycoplasma pneumoniae, dar că în același timp au avut și cauze virale și că, până la urmă, într-un sezon cu infecții respiratorii, e normal să ai și pneumonie”, a explicat medicul infecționist, Adrian Marinescu.

Cu toate acestea, medicul spune că nu e cazul să ne gândim la o epidemie sau o nouă pandemie. Mycoplasma pneumoniae nu este o boală necunoscută.

Reclamă

„În Europa și în România mycoplasma pneumoniae, adică această bacterie atipică, este dintotdeauna, nu este nimic nou și, într-adevăr, și în momentul de față, în spitale există internări cu infecții cu mycoplasma, adică pneumonie, nu e nimic deosebit, nu sunt cazuri multe, sunt cazuri rare, care într-adevăr pot să pună probleme, pentru că ar trebui să știm așa. Când este o infecție bacteriană pe care nu o tratezi cu antibioticul potrivit, evident că ea poate să evolueze la complicații majore care pun viata în pericol. Lucrul ăsta se poate întâmpla. Dar de aici, până la punctul în care ne-am gândi la pandemii, epidemii sau restricții cred că e o distanță foarte mare și nu are rost să o luăm în calcul acum”, a mai spus medicul Marinescu, potrivit România TV.

Infecțiile cu micoplasmă pot afecta pe oricine

Mycoplasma pneumoniae afectează cel mai frecvent copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani. Focarele sunt, de asemenea, frecvente în medii de grup, cum ar fi grădinițe, locuri de joacă, școli, unde bacteriile se pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta.

Infecțiile cu micoplasmă sunt frecvente, în special mycoplasma pneumoniae. Această bacterie este responsabilă de până la 20% din toate pneumoniile dobândite în comunitate. Infecțiile sunt cele mai frecvente vara și toamna.

Simptome și cauze

Simptomele infecțiilor cu Mycoplasma pneumoniae pot dura doar câteva zile sau până la o lună și pot apărea până la două săptămâni după expunerea la bacterii. Cele mai frecvente simptome ale infecțiilor cu mycoplasma pneumoniae sunt:

  • Tuse seacă.
  • Oboseală.
  • Febră.
  • Durere de cap.
  • Durere de gât.

Multe cazuri de micoplasmă duc la cazuri ușoare de bronșită sau pneumonie care rareori duc la spitalizare.

Ce cauzează infecțiile cu micoplasmă

Mycoplasma este o bacterie contagioasă. Picăturile mici care se răspândesc prin aer după ce o persoană infectată cu mycoplasma pneumoniae strănută sau tusește provoacă o infecție cu micoplasmă. Unele tipuri de micoplasme se răspândesc și prin contact sexual.

Din nefericire, micoplasma este contagioasă. Mycoplasma pneumoniae se răspândește cu ușurință de la o persoană infectată la alte persoane din apropiere, din picăturile care devin în aer după o tuse sau un strănut, în timp ce alte micoplasme se răspândesc prin contact sexual. Infecțiile cu micoplasmă respiratorie sunt contagioase în medie 10 zile și se răspândesc adesea în școli sau locuri în care oamenii sunt în contact strâns cu ceilalți.

Nu există vaccin pentru a preveni infecțiile cu micoplasmă, iar bacteria este foarte contagioasă. Cu toate acestea, există și în aces caz câteva măsuri de prevenție pentru a te proteja de infectare.

  • Ai grijă la igienă și spală-te des pe mâini cu apă și săpun.
  • Acoperă gura și nasul când tușești sau strănuți.
  • Stai acasă dacă ești bolnav sau poartă o mască pentru a preveni răspândirea acesteia.
  • Ia tratament prescris de medic conform instrucțiunilor.

În cazul unui tratament cu antibiotice, simptomele ar trebui să înceapă să dispară după câteva zile. Dacă ai mycoplasma pneumoniae, tusea ar putea dura câteva săptămâni după ce ai terminat medicația.

Reclamă
PARTENERI
icon