În ediția 12 din sezonul 8 de Medicool, medicul Mihail Pautov, alături de invitata sa, Iulia Roșu, medic dermatolog, discută despre dependența de intervenții estetice și dispariția efectului procedurilor estetice.
Multe dintre intervențiile estetice la care apelează fiecare pacient au și un termen de expirare, iar acest lucru poate duce la dependența de intervenții estetice.
Iulia Roșu, medic dermatolog, a venit să ne explice mai multe despre aceste intervenții estetice.
De exemplu, efectul botoxului poate dispărea de la 6 până la 8 luni. Același lucru este valabil și cu efectul acidului hialuronic. Acesta se reabsoarbe și dispare, iar mulți pacienți nu știu ce să facă atunci când efectul unei intervenții estetice dispare.
Ce spune medicul dermatolog Iulia Roșu despre dependența de intervenții estetice
Unele persoane pot ajunge la dependența de intervenții estetice. Iulia Roșu, medic dermatolog, ne spune că efectul botoxului poate dispărea chiar mai repede, undeva între 3 și 6 luni.
Dacă pacientul sau pacienta are 30 de ani și a început deja injecțiile cu botox, poate repeta intervenția estetică după 9 luni, chiar dacă efectul s-a dus mai repede.
În perioada în care pielea stă relaxată prin relaxare musculară, ea are capacitatea de a se regenera. Chiar dacă botoxul se dizolvă, pacientul va reuși să arate mai bine decât înainte de injectare.
Medicul dermatolog a explicat că există 2 categorii de efecte, și anume efectele fizice, în care ridurile reapar, și efectele emoționale, care apar atunci când pacientul vede că ridurile reapar.
Dependența de intervenții estetice nu este una fizică, nu există sevraj, dar poate interveni dependența emoțională pentru că pacientului îi poate plăcea foarte mult efectul toxinei botulinice.
Când un pacient ajunge în punctul în care își dorește să arate total diferit de felul în care arată în mod normal, atunci înseamnă că riscul de dependență emoțională de intervenții estetice este unul ridicat.
O persoană care e mai predispusă să dezvolte dependență la intervenții estetice este un pacient care vine la cabinet cu poza altcuiva, semn că vrea să arate ca altcineva.
Aceste proceduri estetice ar trebui doar să ne ajute să ne bucurăm de o versiune mai tânără a noastră, cu accentuarea anumitor trăsături, dacă e cazul.
Un alt semn care indică posibila dezvoltare a dependenței de intervenții estetice este că pacientul spune că a fost deja la mai mulți medici și nu a fost mulțumit de rezultatul obținut la celelalte centre de înfrumusețare.
Este de responsabilitatea medicului să își sfătuiască pacienții atunci când observă că aceștia dezvoltă deja o dependență de intervenții estetice.