Ce este artroza. Cauze, simptome și tratamente pentru osteoartrită

Publicat: 28 decembrie 2024, 07:57

Artroza, denumită și osteoartrită, este o boală degenerativă a articulațiilor care poate afecta țesuturile articulației. Aceasta poate provoca diferite simptome, care se pot gestiona cu ajutorul mai multor antrenamente. Află ce este artroza.

Din punct de vedere istoric, osteoartrita a fost cunoscută ca o afecțiune de „uzură”, asociată în general cu îmbătrânirea. Dar acum se știe că este o boală a întregii articulații, inclusiv a oaselor, cartilajelor, ligamentelor, grăsimilor și țesuturilor care căptușesc articulația (sinoviul).

Ce este artroza

Artroza poate degrada cartilajul, poate modifica forma oaselor și poate provoca inflamații. Astfel, poate duce la: durere, rigiditate și pierderea mobilității.

Artroza poate afecta orice articulație, dar afectează de obicei mâinile, genunchii, șoldurile, partea inferioară a spatelui și gâtul. Semnele și simptomele sale apar de obicei mai des la persoanele cu vârste peste 50 de ani. Însă, se poate dezvolta și la persoanele mult mai tinere, în special la cei care au avut o leziune anterioară a articulațiilor sau un menisc rupt. De obicei, se dezvoltă lent în timp, dar după o astfel de leziune, se poate dezvolta mult mai rapid, în doar câțiva ani. Nu este o boală inevitabilă a îmbătrânirii; unii oameni nu o dezvoltă niciodată.

Nu există un remediu pentru artroză. Există modalități de a o gestiona pentru a minimiza durerea, a continua activitățile fizice, a menține o bună calitate a vieții și a-ți păstra mobilitatea.

Cauze, factorii care pot contribui la dezvoltarea artrozei

Vârsta. Riscul de a dezvolta artroză crește odată cu vârsta și simptomele. În general, dar nu întotdeauna, apar la persoanele cu vârste de peste 50 de ani.

Leziuni articulare. O fractură osoasă sau o ruptură de cartilaj sau ligament poate duce la artroză, uneori mai rapid decât în ​​cazurile în care nu există o leziune evidentă.

Folosirea acelorași articulații în mod excesiv, repetitiv într-un loc de muncă sau sport poate duce la artroză.

Obezitatea. Excesul de greutate adaugă stres și presiune asupra unei articulații. În plus, celulele grase favorizează inflamația.

Anomalii musculo-scheletice. Alinierea defectuoasă a structurilor osoase sau articulare poate contribui la dezvoltarea mai rapidă a artrozei.

Mușchi slabi. Dacă mușchii nu oferă un suport adecvat articulațiilor, poate rezulta o aliniere slabă, ceea ce poate duce la artroză.

Genetica. Persoanele cu membri ai familiei care au artroză sunt mai predispuse să o dezvolte.

Gen. Femeile au mai multe șanse de a o dezvolta decât bărbații.

Factori de mediu. Factorii de risc de mediu modificabili includ lucruri precum ocupația cuiva, nivelul de activitate fizică, puterea cvadricepsului, prezența sau absența unei leziuni articulare anterioare, obezitatea, dieta, hormonii sexuali și densitatea osoasă.

Simptome de artroză

  • Simptomele tind să se dezvolte în timp, mai degrabă decât să apară brusc. Acestea includ:
  • Durere la o articulație în timpul activității, după o activitate îndelungată sau la sfârșitul zilei.
  • Rigiditatea articulațiilor apare de obicei la prima oră dimineața sau după odihnă.
  • Gamă limitată de mișcare care poate dispărea după mișcare.
  • Sunet de clic sau de pocnire atunci când o articulație se îndoaie.
  • Umflarea în jurul unei articulații.
  • Slăbiciune musculară în jurul articulației.
  • Instabilitate articulară sau flambaj (ca atunci când un genunchi cedează).

Artroza poate afecta diferite părți ale corpului în moduri diferite.

Șolduri: Durere în zona inghinală sau fese și uneori în interiorul genunchiului sau a coapsei.

Genunchi: O senzație de „răzuire” la mișcarea genunchiului.

Degete: Creșterile osoase (pintenii) de la marginea articulațiilor pot cauza degetele umflate, sensibile și roșii, uneori cu durere la baza degetului mare.

Picioare: Durere și sensibilitate la degetul mare, cu posibilă umflare la glezne sau degete de la picioare.

Diagnosticarea artrozei

Diagnosticul de artroză sau osteoartrită implică, de obicei, o anamneză corectă, o examinare fizică și o analiză a simptomelor. Medicul reumatolog poate recomanda teste de laborator sau examinări imagistice pentru confirmarea diagnosticului, conform Arthritis Foundation.

Anamneza – medicul te va întreba despre antecedentele personale (alte afecțiuni de care suferi și medicamente pe care le iei pentru tratarea lor), simptomele pe care le ai, debutul simptomelor, durata și severitatea lor.

Examinarea fizică – medicul va examina articulația afectată şi va verifica aspectul, culoarea, dacă este umflată, sensibilitatea și flexibilitatea ei.

Radiografii – deși radiografiile nu arată leziunile timpurii ale artritei și nu pot dezvălui, în mod direct, pierderea cartilajului, acestea pot arăta modificările osoase care apar în artrită, cum ar fi îngustarea unui spațiu articular, leziuni la nivelul cartilajului articular sau leziuni ale osului sub cartilajul articular.

RMN – imagistica prin rezonanță magnetică nucleară – acesta poate oferi o vedere detaliată a articulației, inclusiv a oaselor și a țesuturilor moi; RMN-ul poate detecta semnele timpurii ale artrozei care nu sunt vizibile pe radiografiile standard.

Teste de laborator – deși nu există o analiză de sânge specifică pentru artroză, unele teste pot ajuta la excluderea altor cauze ale durerii articulare, cum ar fi artrita reumatoidă.

Tratarea artrozei / osteoartritei

Artroza (osteoartrita) este o afecțiune pe termen lung și nu poate fi vindecată. Nu se agravează neapărat în timp și uneori se poate îmbunătăți treptat. Există, de asemenea, o serie de tratamente pentru a reduce simptomele, potrivit NHS.

Ca ultimă soluție, o articulație deteriorată poate fi înlocuită chirurgical cu una realizată dintr-o combinație de metal, plastic și/sau ceramică.

Tratamentul cu medicamente

Medicamentele pentru durere și antiinflamatoare pentru artroză sunt disponibile sub formă de pastile, siropuri, plasturi, geluri, creme sau injectabile. Acestea includ:

Analgezice. Acestea sunt analgezice și includ acetaminofen și opioide. Acetaminofenul (sau paracetamolul) este disponibil fără prescripție medicală (OTC); opioidele trebuie prescrise de un medic.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Sunt cele mai frecvent utilizate medicamente pentru a calma inflamația și durerea. Acestea includ aspirină, ibuprofen, naproxen și celecoxib, disponibile fie OTC, fie pe bază de rețetă. Versiunile OTC ajută la ameliorarea durerii, însă nu sunt eficiente pentru inflamație.

Contrairitanți. Aceste produse OTC conțin ingrediente precum capsaicina, mentolul și lidocaina care irită terminațiile nervoase. Din acest motiv, zona dureroasă se simte rece, caldă sau cu senzație de mâncărime pentru a îndepărta concentrarea de la durerea reală.

Corticosteroizi. Aceste medicamente antiinflamatoare eliberate pe bază de rețetă funcționează într-un mod similar cu un hormon numit cortizol. Medicamentul este administrat pe cale orală sau injectat în articulație la cabinetul unui medic.

Terapii fără medicamente

Pe lângă tratamentele clasice, care includ administrarea medicamentelor, se poate opta pentru modificări ale stilului de viață și pentru remedii alternative.

Indiferent dacă urmezi sau nu un tratament, se recomandă să ceri sfatul medicului înainte de a face orice schimbări pentru gestionarea bolii.

Exercițiile fizice

Mișcarea este o parte esențială a unui plan de tratament pentru artroză. Scopul ar trebui să fie realizarea a 150 de minute de exerciții fizice moderate până la intense pe săptămână, potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA. Un program bun de exerciții pentru a combate durerea și rigiditatea artrozei are patru părți:

  • Exercițiile de întărire construiesc mușchii în jurul articulațiilor dureroase și ajută la atenuarea stresului asupra acestora.
  • Exercițiile de mișcare sau întinderea ajută la reducerea rigidității și la menținerea articulațiilor în mișcare.
  • Exercițiile aerobe sau cardio contribuie la îmbunătățirea rezistenței și a nivelurilor de energie și la reducerea excesului de greutate.
  • Exercițiile de echilibru ajută la întărirea mușchilor mici din jurul genunchilor și gleznelor și au un rol în prevenirea căderilor.

Discută cu un medic sau cu un kinetoterapeut înainte de a începe un program de exerciții.

Pierderea în greutate

Excesul de greutate pune forță și stres suplimentar asupra articulațiilor care suportă greutăți, inclusiv șoldurile, genunchii, gleznele, picioarele și spatele, iar celulele adipoase promovează inflamația. Pierderea în greutate ajută la reducerea durerii și încetinește deteriorarea articulațiilor. Fiecare kilogram de greutate pierdut elimină patru kilograme de presiune asupra articulațiilor inferioare ale corpului.

Terapiile balneare

Tratamentele balneare sunt o metodă veche de vindecare. Ele au rămas în memoria publicului datorită beneficiilor lor dovedite în ameliorarea simptomelor bolilor reumatice. Aceste terapii utilizează apele minerale și nămolul terapeutic, oferind efecte antiinflamatoare și analgezice. Studiile confirmă că balneoterapia poate calma durerile articulare, îmbunătăți mobilitatea și reduce rigiditatea. Efectele pozitive se pot menține chiar și după 6 luni de la tratament.

Chirurgia

Chirurgia articulară poate îmbunătăți durerea și funcționarea. Chirurgia pentru artroză este necesară doar într-un număr mic de cazuri în care alte tratamente nu au fost eficiente sau în care viața de zi cu zi este grav afectată.

Chirurgia de înlocuire a articulațiilor înlocuiește articulațiile deteriorate pentru a restabili mobilitatea și a calma durerea. Șoldurile și genunchii sunt articulațiile cel mai frecvent înlocuite. Un chirurg ortoped poate determina cea mai bună procedură în funcție de cât de grav este deteriorată articulația.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Riscuri psihologice ale supraponderării și obezității la copii. Cum pot afecta dezvoltarea personalității
Riscuri psihologice ale supraponderării și obezității la copii. Cum pot afecta dezvoltarea personalității
Cum să-ți protejezi articulațiile iarna. Sfaturi pentru cei cu probleme reumatice
Cum să-ți protejezi articulațiile iarna. Sfaturi pentru cei cu probleme reumatice
Ce înseamnă dacă ai durere de dinți noaptea. Cauze și tratamente
Ce înseamnă dacă ai durere de dinți noaptea. Cauze și tratamente
PARTENERI