Migrenele afectează una din șapte persoane la nivel global. Alimentația joacă un rol important în prevenirea și gestionarea acestora. Anumite alimente și băuturi sunt cunoscute ca potențiali declanșatori ai durerii de cap. Vezi lista de alimente care pot declanșa migrene.
Migrena este un tip de durere de cap descrisă ca o durere pulsatilă sau ascuțită care afectează de obicei o parte a capului. Ea poate dura de la câteva ore până la câteva zile și este frecvent însoțită de alte simptome, precum: senzație de greață, vărsături și sensibilitate la lumină sau/și la sunete.
Lista de alimente care pot declanșa migrene
Peste un miliard de oameni trăiesc cu migrene la nivel global, conform statisticilor publicate de American Migraine Foundation. Deși tratamentele actuale nu vindecă migrenele, ele pot atenua durerea sau o pot preveni. Stilul de viață ocupă un rol în declanșarea simptomelor bruște dureroase. Poți reduce frecvența și severitatea migrenelor prin:
- evitarea unor alimente care pot declanșa migrene;
- menținerea unui program regulat de somn;
- urmarea unei alimentații echilibrate;
- hidratare corespunzătoare;
- activitate fizică regulată;
- gestionarea stresului.
Persoanele care experimentează migrene au un sistem nervos hiperexcitabil și reactiv. O serie de factori de stres sau declanșatori pot provoca un simptome dureroase. Deși există câțiva declanșatori comuni, cum ar fi anumite tipuri de alimente sau băuturi și fluctuațiile hormonale, declanșatorii fiecărei persoane sunt unici.
Cunoașterea alimentelor și băuturilor care provoacă mai des migrene te poate ajuta să previi durerile bruște viitoare. Iată cele mai întâlnite alimente care pot declanșa migrene:
Ciocolata
Acest desert popular este considerat unul dintre cei mai comuni declanșatori ai migrenelor. Totuși, nu este clar dacă pofta de ciocolată face parte din faza prodromală (premergătoare migrenei) sau este un declanșator.
„Se crede că un consum cacao influențează eliberarea de serotonină, posibil contribuind la patogeneza (n.r. – producerea) migrenei,” a explicat Wilhour. Cacao conține triptofan, un aminoacid esențial care este convertit în serotonină, un neurotransmițător. Fluctuațiile mari ale nivelului de serotonină din creier pot contribui la apariția și severitatea migrenelor și altor dureri de cap.
Totuși, „studiile existente nu au confirmat o legătură directă cu inducerea migrenei, deși ciocolata conține serotonină și precursorul său triptofan și o concentrație mai mare de 85% cacao”, a declarat pentru publicația HuffPost dr. Danielle Wilhour, neurolog și specialist în migrene la UCHealth Neurosciences Center din Aurora, Colorado.
Ciocolata conține și feniletilamină, o substanță chimică naturală care poate provoca dilatarea vaselor de sânge din creier. Prin această dilatare, feniletilamina poate modifica fluxul sangvin în creier, ceea ce poate influența dezvoltarea migrenelor.
Brânzeturile maturate
Unele sortimente de brânză maturată conțin tiramină, un compus care se dezvoltă pe măsură ce brânza fermentează. Cu cât brânza este mai veche (și are un miros mai puternic), cu atât conține mai multă tiramină.
„Se crede că nivelurile ridicate de tiramină pot declanșa migrene la persoanele susceptibile. Tiramina afectează tensiunea arterială și poate influența eliberarea unor neurotransmițători cum ar fi norepinefrina, care pot fi implicate în migrene”, detaliază dr. Wilhour.
Majoritatea brânzeturilor disponibile pe piață sunt maturate, dar unele mai mult decât altele. Lista de alimente care pot declanșa migrene include mai multe sortimente de brânză maturată:
- Cheddar;
- Gorgonzola;
- Gouda;
- Parmigiano Reggiano;
- Emmentaler;
- Manchego;
- Romano Pecorino.
Carnea procesată
Alimente care pot declanșa migrene sunt și preparatele din carne procesată, cum ar fi cârnați, crenvurști, bacon, salam și alte mezeluri. Carnea procesată conține niveluri ridicate de nitriți și nitrați, aditivi chimici care pot fi un factor declanșator al migrenelor pentru anumite persoane.
În organism, nitrații și nitriții sunt convertiți în oxid nitric, o moleculă cu acțiune vasodilatatoare. Prin dilatarea vaselor de sânge, se produce o schimbare a presiunii sângelui. Migrenele sunt adesea asociate cu modificări ale fluxului sangvin în creier. Fluctuațiile în presiunea sângelui pot declanșa un atac de migrenă la persoanele susceptibile.
Prea multă cafea
O cantitate mică de cofeină poate fi de ajutor în timpul unei migrene. Dacă este consumată la începutul simptomelor, cofeina poate atenua durerea de cap. De altfel, ea se găsește în compoziția unor medicamente folosite în tratamentul migrenelor.
Pe de altă parte, prea multă cafea sau consumul frecvent poate declanșa o migrenă. Cofeina blochează receptorii de adenozină din creier. Adenozina este o moleculă care contribuie la relaxarea vaselor de sânge. Când acest efect este contracarat, se produce o îngustare a vaselor de sânge (vasoconstricție).
Pe termen scurt, vasoconstricția cauzată de cofeină poate ajuta la atenuarea migrenelor prin reducerea fluxului de sânge în creier și, implicit, a presiunii intracraniene. Totuși, prea multă cofeină poate provoca o supraexcitare a sistemului nervos central. În plus, cofeina are un efect deshidratant, iar deshidratarea este un alt factor declanșator al migrenelor.
„De obicei, recomandăm pacienților cu migrene să limiteze cofeina la o ceașcă de cafea (sau ceai cu cofeină) la aceeași oră în fiecare zi (de preferință înainte de prânz pentru a avea un somn bun noaptea)”, spune dr. Thomas Berk, neurolog și specialist în dureri de cap.
Alcoolul
În general, consumul prea multor pahare de vin provoacă dureri de cap, dar pentru persoanele cu migrene, chiar și un singur pahar le poate declanșa simptome.
Alcoolul provoacă vasodilatație, iar fluctuațiile în presiunea sângelui pot declanșa o migrenă la persoanele susceptibile. Băuturile alcoolice pot cauza migrene și prin efectul deshidratant pe care îl au.
Dintre toate băuturile, vinul roșu este asociat mai des cu semne imediate, din cauza tiraminei pe care o conține. Aceeași substanță se găsește și în brânzeturile maturate. Totuși, unii oameni descoperă că pot bea vin, dar nu pot consuma alte tipuri de băuturi alcoolice.
Sensibilitatea la aceste alimente și băuturi diferă de la o persoană la alta. Dacă suferi de migrene, este bine să monitorizezi propriile reacții la acestea și să renunți la consumul celor care îți declanșează sau agravează durerea de cap.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.