De multe ori, durerile din zona coastelor cauzează confuzie deoarece pot apărea în cazul a minim două afecțiuni. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, și Bogdan Goga, fizioterapeut, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 12, din sezonul 7, la MediCOOL. Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: care sunt diferențele.
Ștefan Busnatu și Bogdan Goga au explicat prin ce simptome se deosebesc nevralgia intercostală și infarctul miocardic. Aceștia au vorbit despre modul în care se manifestă simptomele și au precizat când este nevoie de o intervenție medicală de urgență.
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic
Nevralgia intercostală și infarctul miocardic pot părea foarte asemănătoare, mai ales atunci când simptomele abia încep să se dezvolte. Acestea se pot deosebi dacă acorzi atenție intensității, manifestărilor și prezenței altor simptome.
Diferențierea afecțiunilor ocupă un rol important pentru a ști când să ceri ajutor medical de urgență în cazul unui infarct miocardic, dar și pentru a evita îngrijorarea când durerile apar din alte cauze. Dacă observi simptomele unui infarct miocardic acut, se recomandă să suni de urgență la 112.
Senzații de înțepături în zona pieptului
Atât infarctul miocardic, cât și junghiul intercostal pot provoca senzații de înțepături în zona pieptului. Când faci mișcare fizică, aceasta provoacă o suprasolicitare fizică a inimii, a plămânilor și a mușchilor în general. În acest caz, este important să excluzi riscul vital de infarct miocardic.
,,În multe situații, infarctul miocardic are o evoluție fatală și e foarte important să știi cât mai repede dacă există această problemă pentru a interveni și a o trata.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: În infarctul miocardic apar simptome caracteristice. Durerea tipică de infarct miocardic este o durere care se manifestă în spatele sternului. Această durere, în principiu, nu poate fi influențată de nimic. Are un caracter apăsător și provoacă o senzație de gheară. De exemplu, chiar dacă te miști sau tragi aer în piept, nu se modifică.
Nevralgia intercostală este o durere dată de un nerv, care pleacă de la nivelul coloanei și ajunge până în partea din față la nivelul fiecărei coaste. Aceasta poate fi cauzată inclusiv de o durere a mușchilor intercostali. Se poate manifesta într-un punct fix sau poate să iradieze din spate către față. Acest tip de durere depinde de mișcare.
Foarte adesea, când ai o durere puternică, mușchii se contractă. Mușchii intercostali au rolul de a ridica coastele. Când se blochează și tragi aer în piept, durerea se accentuează. Există posturi corporale în care nu o resimți atât de mult.
,,Durerea de care ai parte într-un infarct nu se schimbă la nimic, în schimb durerea în această nevralgie, este sensibilă la mișcare și la respirație.”
– Mihail Pautov, medic specialist
,,Dacă mă poziționez într-un alt mod, s-ar putea ca durerea să nu mai fie atât de mare sau să n-o mai resimt deloc.”
– Bogdan Goga, fizioterapeut
În cazul nevralgiei intercostale poate apărea un punct dureros la nivelul musculaturii intercostale sau la nivelul coloanei de unde pleacă rădăcinile nervoase. Se mai întâmplă dacă articulațiile dintre vertebre și coaste se irită deoarece atunci palparea lor poate provoca aceeași senzație.
Migrarea durerii
Nevralgie intercostală vs. infarct miocardic: În infarctul miocardic apare migrarea durerii. Aceasta se poate dezvolta ca o iradiere astfel încât manifestările pe care le ai în torace, pot începe să se resimtă în alte părți. Poate fi o durere ca o iradiere în braț, un simptom care este foarte întâlnit la bărbați. Există diferențe din punctul de vedere al genului.
Alte dureri cauzate de infractul miocardic se pot resimți la nivelul mandibulei sau chiar și în spate. Totodată, când se extinde spre mandibulă, poți simți o strângere puternică de gât. De multe ori, se dezvoltă dificultăți de respirație asociate cu durerea.
Parestezii și senzații de furnicături
Pot apărea parestezii și senzații de furnicături, la nivelul traiectului acelui nerv unde iradiază durerea, dar sunt întâlnite mai rar. Este important de avut în vedere în cazul durerii de inimă, că în anumite tipuri de infarct când sunt afectate anumite artere, se pot dezvolta manifestări vegetative.
Manifestările se pot întâlni mai frecvent în cazul femeilor pentru că sunt mai hiperactive din punctul de vedere vegetativ. Apar transpirații, care de cele mai multe ori sunt reci și abundente. Acestea sunt asociate uneori cu stări de greață și chiar cu vărsături, care pot mima în anumite situații o gastrită, dacă durerea este situată mai jos.
,,Între 10-30% din prezentările în camera de gardă pentru durere toracică sunt dureri de infarct miocardic. Cam o treime din prezentări, din păcate, se translatează după analize în infarct. Dacă ne oprim din ce facem când apare durerea și vedem că lucrurile sunt influențate de respirație, în principiu ne îndepărtăm de un infarct pentru că durerea la inimă este permanentă și nu cedează oricum am sta.
În situația în care durata durerii depășește 10-15 minute și nu se diminuează sub nicio formă este un semnal de alarmă. Cel mai bine ar fi să mergem la o cameră de gardă pentru a trasa un diagnostic pentru că discutăm de un timp de intervenție. Dacă este infarct se poate interveni și cu cât intervii mai repede, cu atât ai șanse să recuperezi mușchiul mai repede.” – Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.