Grupa de sânge poate indica riscul de AVC până la vârsta de 60 de ani. În urma unui studiu recent, oamenii de știință specializați în genomică au identificat o legătură clară între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.
O meta-analiză a inclus mai multe date din studii genetice care se concentrează pe accidente vasculare cerebrale ischemice. Cercetătorii implicați le-au selectat pe cele provocate de blocarea fluxului sanguin către creier. Aceștia s-au concentrat pe cele manifestate la adulții cu vârste sub 60 de ani.
Grupa de sânge poate indica riscul de AVC până la vârsta de 60 de ani
Tipul de sânge al unei persoane se poate asocia cu riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) precoce, potrivit unei lucrări publicate în revista Neurology. Aceasta a fost condusă de cercetătorii de la Universitatea din Maryland (UMSOM), Statele Unite ale Americii.
La realizarea studiului, au fost evaluate informații colectate din 48 de studii genetice. Acestea au analizat aproximativ 17.000 de persoane care au suferit un AVC. În același timp, a vizat aproape 600.000 de persoane de control care nu au avut vreodată AVC. Participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, conform Slab sau Gras.
Rezultatele au arătat că persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A prezintă cu 16% mai multe șanse de a avea un AVC înainte de a împlini 60 de ani. Pentru cei cu gena grupului O1, riscul este mai redus cu 12%, potrivit Science Alert.
Ce rol au factorii genetici în dezvoltarea acestei afecțiuni
Grupele de sânge descriu varietatea mare de substanțe chimice prezente pe suprafața celulelor roșii din sânge. Cele patru grupe mari de sânge sunt: grupa A, grupa B, grupa AB și grupa 0. În cadrul acestor tipuri majore de sânge, există variații ușoare care apar în urma mutațiilor genelor.
Potrivit studiului, grupele sanguine non-O au fost asociate cu o serie de boli și fenotipuri, inclusiv tromboza arterială și venoasă.
„Numărul persoanelor cu accident vascular cerebral precoce este în creștere. Acești oameni au șanse mai mari să moară din cauza evenimentului care pune viața în pericol, iar supraviețuitorii se confruntă timp de decenii cu potențiale dizabilități. În ciuda acestui fapt, există puține cercetări cu privire la cauzele accidentelor vasculare cerebrale timpurii”, a explicat co-investigatorul principal al studiului Steven J. Kittner, profesor de neurologie la UMSOM și neurolog la Centrul Medical al Universității din Maryland, conform EurekAlert!.
„Meta-analiza noastră a analizat profilurile genetice ale oamenilor și a găsit asocieri între grupa de sânge și riscul de accident vascular cerebral cu debut precoce. Asocierea tipului de sânge cu accidentul vascular cerebral cu debut târziu a fost mult mai slabă decât ceea ce am găsit cu accidentul vascular cerebral precoce”, a declarat co-investigatorul principal al studiului Braxton D. Mitchell, profesor de medicină la UMSOM.
Accidentul vascular cerebral se împarte în mai multe tipuri și se poate manifesta prin mai multe simptome precum: slăbiciune sau paralizie a membrelor, probleme de vedere cu un ochi, vedere dublă, confuzie, senzație de amețeală, pierderea echilibrului și coordonării, o parte din față lăsată pe o parte, durere severă de cap, dificultăți de înțelegere și vorbire neclară.