Antena

De ce se umflă abdomenul când suferi de endometrioză. Ce poți face pentru a te simți mai bine

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 4 septembrie 2024, 08:23

Endometrioza este una dintre cauzele din ce în ce mai frecvente ale infertilității. Aceasta se regăsește printre motivele care fac tot mai multe femei să se adreseze medicului ginecolog în căutarea unei soluții împotriva simptomelor foarte supărătoare. Află de ce se umflă abdomenul când suferi de endometrioză.

Reclamă

Durerile menstruale puternice sau apărute în timpul contactului sexual, sângerarea abundentă sau prelungită și balonarea permanentă fac parte din lunga serie de manifestări specifice endometriozei.

Despre umflarea abdomenului în endometrioză a vorbit dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce se umflă abdomenul când suferi de endometrioză

Umflarea abdomenului este un simptom cauzat frecvent de endometrioză. Endometrioza este o afecțiune de care suferă, conform celor mai recente statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin 10% dintre femeile cu vârstele cuprinse între 25 și 40 de ani.

Umflarea exagerată a abdomenului poate persista pe termen lung, cu precădere pe parcursul zilei. De asemenea, sunt asociate acestui simptom diverse probleme gastrointestinale. Printre acestea se pot enumera: constipația, diareea, senzația de greață, crampele intestinale și senzația generală de rău.

Reclamă

Umflarea abdomenului poate avea un impact semnificativ atât asupra stării fizice a femeii respective, cât și asupra sănătății sale emoționale. Aceasta poate fi atât de vizibilă încât creează impresia unei sarcini, aspect cu atât mai dificil de gestionat pentru persoanele care se confruntă cu probleme de infertilitate din cauza endometriozei și cu probleme asociate imaginii de sine.

De ce se umflă burta dacă suferi de endometrioză

Dacă te întrebi de ce se umflă abdomenul când suferi de endometrioză, gândește-te că, în general, cauzele sale exacte nu sunt în totalitate cunoscute. Există însă câteva teorii despre apariția acestui simptom. Una dintre aceste teorii susține că, în timpul menstruației, celulele endometriale determină inflamație, iar acest proces favorizează umflarea abdomenului.

O altă posibilă cauză a balonării excesive cauzate de endometrioză ar putea fi faptul că țesutul problematic se extinde în zona intestinului. Astfel, poate determina o procesare defectuoasă a alimentelor și, implicit, un timp mai lung de digestie. Aceasta poate avea drept consecință umflarea în zona abdomenului și apariția crampelor sau a gazelor intestinale.

Reclamă

Deși nu există un tratament specific pentru acest simptom, anumite schimbări în regimul alimentar pot ameliora vizibil disconfortul abdominal al pacientelor. În acest sens se recomandă dieta antiinflamatoare, care poate fi benefică pentru gestionarea simptomelor.

Regim dietetic pentru ameliorarea balonării cauzate de endometrioză

Chiar dacă nu poți afla cu exactitate de ce se umflă abdomenul când suferi de endometrioză, poți încerca o dietă care poate combate endometrioza și care presupune eliminarea sau evitarea pe cât posibil a alimentelor care determină sau agravează balonarea. Printre acestea pot fi incluse: alimentele foarte procesate, foarte bogate în grăsimi, zahăr, gluten și lactoză.

În plus, poate ajuta consumul de alimente și băuturi cu potențial antiinflamator. În această categorie pot intra: ceaiul verde, uleiul de măsline, peștele, legumele proaspete, fructele proaspete, leguminoasele, nucile și cerealele integrale.

Desigur, orice fel de dietă de eliminare trebuie urmată doar la recomandarea unui nutriționist-dietetician și sub stricta monitorizare a acestuia. În acest mod, se pot evita eventuale carențe nutriționale.

De ajutor în ameliorarea balonării provocate de endometrioză poate fi și aplicarea unui recipient cu apă caldă pe zona abdominală. Sunt indicate odihna adecvată, renunțarea la sucuri, alcool, fumat și practicarea respirației profunde și a exercițiilor fizice zilnice.

În cazul în care simptomele endometriozei sunt atât de severe încât nu pot fi gestionate prin adoptarea unui stil de viață sănătos sau se dorește obținerea unei sarcini, cel mai indicat este să mergi la un medic specializat în tratamentul acestei afecțiuni. Astfel, poți primi recomandări personalizate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de rinichi. Ce poate provoca disconfort la nivelul acestor organe
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Cauze ale durerilor de glezne. Ce poate sta la baza acestui disconfort
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon