Ce probleme de sănătate indică respirația pe gură. Metode de investigație și tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 iunie 2024, 08:13

Atunci când nu mai poți respira nazal, aceasta poate semnala simptomele anumitor afecțiuni respiratorii. Ioana Vodă, medic primar ORL, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 16, din sezonul 6, la MediCOOL. Află ce probleme de sănătate indică respirația pe gură.

Reclamă

Ioana Vodă a explicat cum funcționează cele două căi de respirație din corpul uman, a discutat despre ce simptome poate sugera respirația pe gură, a argumentat de ce este necesar ca bebelușii să se hrănească la sân și a prezentat metode cu ajutorul cărora se poate corecta deviația de sept.

Ce probleme de sănătate indică respirația pe gură

Modul greșit de a respira poate provoca probleme de sănătate. În corpul uman există două căi de respirație. Respirația nazală este calea lungă și principală. Respirația pe gură este o intrare secundară, orală, scurtă și de urgență.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Respirația pe nas ocupă rolul benefic. Când respiri pe nas, funcțiile acestui organ filtrează aerul, îl umectează, îl încălzesc sau îl răcesc. Filtrează particule, praf, acarieni și polenuri. Nasul poate elimina în mod natural puțină apă. Un nas uscat poate indica probleme de sănătate.

Organismul are un sistem care luptă să filtreze toate impuritățile, să umidifice și să producă un aer de foarte bună calitate. Atunci se folosește o cale lungă, care trece prin tot nasul. Aerul ajunge în sinusuri, acestea fiind cavități proiectate pentru încălzire sau rezonanță.

Reclamă

Vocea rezonează în nas și sinusuri și se produce la nivelul laringelui. Atunci aerul ajunge departe în spatele nasului și în faringe. Coboară deja încălzit, curățat și umidificat și călătorește către plămâni cu mult oxigen.

,,Este foarte important să respirăm pe nas. Deci dacă observăm că respirăm mai mult pe gură decât pe nas, deja avem o problemă.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Dacă te întrebi ce probleme de sănătate indică respirația pe gură, gândește-te că multe persoane respiră astfel în timpul somnului. Atunci când buzele nu se lipesc când dorm, arată un deficit de închidere a buzelor. Acestea se pot lipi prin forțarea musculaturii de la nivelul feței.

Reclamă

Ce rol are alăptarea pentru respirația nazală a bebelușilor

Nou-născutul are neapărată nevoie să se hrănească de la sânul mamei. Este corect să obțină singur laptele, deoarece aceasta necesită o forță foarte mare. Atunci își formează musculatura buzelor. La nivelul feței există trei mușchi: buccinatorul, orbicularul și mușchii masticatori. Aceștia necesită să fie exersați. Pot apărea probleme dacă sânii mamei nu pot produce lapte.

,,Biberonul curge ușor. Acest copil nu va mai depune un efort foarte mare și nu-și va întări musculatura. În timpul alăpturii, mușchii trag de oasele feței și atunci dentiția are loc să erupă corect.”

– Ioana Vodă, medic primar ORL

Dacă vrei să știi ce probleme de sănătate indică respirația pe gură, reține că este important ca părinții să acorde atenție modului în care respiră copilul. Când copilul doarme cu gura deschisă înseamnă că respiră pe gură. Atunci fața nu se dezvoltă corespunzător. Dacă aerul circulă prin sinusuri dezvoltă fața. Când aerul nu mai circulă prin sinusuri fața rămâne mai îngustă.

Cum se corectează deviația de sept

Organismul nu se oxigenează corect dacă aerul nu are o calitate bună. Când aerul intră pe gură este uscat. Adulții pot simți o senzație de gât uscat sau pot observa un miros neplăcut la nivelul respirației deoarece aerul nu se mai filtrează.

-Ce soluții există în această situație?
-Se recomandă verificarea din punctul de vedere ORL pentru a vedea dacă există loc pentru a respira pe  nas. Atunci se stabilește dacă există deviație de sept. Aceasta se poate corecta.

După ce afli ce probleme de sănătate indică respirația pe gură, ia în calcul că în general, dacă deviația de sept este minoră, aceasta nu se corectează. Se creează loc prin utilizarea picăturilor și efectuarea spălăturilor nazale la nivelul mucoasei de lângă aceasta. În acest caz, se folosesc cornetele nazale.

Dacă se identifică o deviație de sept majoră se poate recurge la o operație denumită septoplastie. Se realizează în interior, nu schimbă forma feței și nu lasă cicatrici. Durează între o oră și o oră și jumătate. Se face anestezie generală. Este o operație ușoară, care îndreaptă septul, astfel încât nările să aibă dimensiuni egale.

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Remedii naturale pentru a ameliora insolația. De ce pot fi folosite ca tratament
Remedii naturale pentru a ameliora insolația. De ce pot fi folosite ca tratament
Remedii naturale pentru a ameliora insolația. De ce pot fi folosite ca tratament
Alergiile de vară: care sunt principalele cauze și cum le poți gestiona
Alergiile de vară: care sunt principalele cauze și cum le poți gestiona
Alergiile de vară: care sunt principalele cauze și cum le poți gestiona
articol cu video
De ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare. Particularitățile care îi diferențiază
De ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare. Particularitățile care îi diferențiază
De ce bărbații sunt mai predispuși la boli cardiovasculare. Particularitățile care îi diferențiază
Reclamă
PARTENERI
icon