Ce este cefaleea sinusală. Care sunt cauzele acestui tip de durere de cap

Publicat: 8 februarie 2025, 07:48

Cel mai puternic simptom al cefaleei sinusale este prezența unei dureri moderate până la severe în zona sinusurilor din partea superioară a feței. Poți opta pentru mai multe tratamente pentru a o gestiona. Află ce este cefaleea sinusală.

O cefalee sinusală este un tip de durere de cap care cauzează disconfort și presiune în partea superioară a capului și a feței. Aceasta se întâmplă din cauza inflamației în pasajele sinusurilor care se localizează în spatele structurii feței.

Ce este cefaleea sinusală

Sinusurile sunt spațiile goale din spatele frunții, pomeților, nasului și ochilor, care ajută la producerea mucusului. Cefaleea sinusală poate varia ca manifestare și poate fi constantă, pulsantă sau surdă. Aceasta poate deveni mai severă pe parcursul zilei. În plus, se poate agrava când îți miști capul, te apleci sau te întinzi, conform Health.

Pe lângă cefaleea sinusală, te poți confrunta cu simptome precum: ochi înlăcrimați, roșeață la nivelul ochilor, rinoree, sângerări nazale, presiune facială, febră și congestie la nivelul sinusurilor. Aceste simptome se pot localiza pe o parte a feței sau pot afecta în mod egal ambele părți.

O cefalee sinusală se poate dezvolta când țesutul care căptușește cavitățile sinusurilor se inflamează. Această inflamație poartă denumirea de rinosinuzită și apare cel mai frecvent alături de o infecție a sinusurilor. Pe măsură ce țesutul din interiorul sinusurilor se inflamează, mucusul se acumulează. Aerul rămas prins în sinusuri poate cauza o presiune dureroasă, ceea ce determină o durere de cap la nivelul sinusurilor.

Dacă te întrebi ce este cefaleea sinusală, gândește-te că, în general, durerile de cap de la nivelul sinusurilor pot avea la bază mai multe cauze. Printre acestea se pot regăsi: alergii, polipi nazali, sinuzite, iritanți sau alte infecții, cum ar fi răceala obișnuită sau o altă boală respiratorie.

De multe ori, cefaleea sinusală poate fi diagnosticată greșit, de aceea este indicat să ceri consultul medicului. În general, pentru a se stabili un diagnostic se recurge la: examinarea manuală a sinusurilor, tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), analiza unor mostre de mucus sau testele alergologice.

Care este tratamentul pentru durerea de cap sinusală

În funcție de cauza cefaleei sinusale, se poate opta pentru mai multe metode de tratamente. Printre potențialele medicamente, care se pot administra se regăsesc: decongestionantele, administrarea antibioticelor pe bază de prescripție medicală pentru tratarea infecțiilor bacteriene, antihistaminicele pentru o cefalee sinusală cauzată de alergie, inhalarea aburului cald pe căile nazale, evitarea oricăror alergeni, administrarea unor steroizi pentru a diminua inflamația și, în cazuri severe, chirurgia pentru îndepărtarea polipilor sau blocajelor, potrivit Cleveland Clinic.

După ce afli ce este cefaleea sinusală, reține că durata durerilor din zona sinusurilor poate varia, în funcție de cauză. De exemplu, virusurile provoacă majoritatea infecțiilor sinusurilor. Când infecția virală se vindecă, durerea din zonă dispare. Aceasta poate dura aproximativ o săptămână.

Cefaleea sinusală și durerea sau presiunea facială atribuită ar trebui să se rezolve de la sine în decurs de o săptămână după ce simptomele infecției sinusurilor au început să scadă sau după administrarea unor tratamente medicamentoase.

De asemenea, poți opta pentru mai multe remedii naturale în ce privește tratarea durerilor de cap. Printre acestea se numără aplicarea unui obiect rece pe frunte sau masarea zonei afectate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tratamentul antiviral poate fi cel mai eficient împotriva gripei. Adrian Marinescu, medic infecționist: ,,Lucrurile pot să meargă foarte bine”
Tratamentul antiviral poate fi cel mai eficient împotriva gripei. Adrian Marinescu, medic infecționist: ,,Lucrurile pot să meargă foarte bine”
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Boala care mimează simptomele demenței. Mai multe tratamente o pot ameliora sau vindeca
Boala care mimează simptomele demenței. Mai multe tratamente o pot ameliora sau vindeca
PARTENERI