Adulții cu ADHD pot avea o speranță de viață mai redusă. Un studiu a analizat impactul acestei tulburări de neurodezvoltare asupra sănătății organismului. Cercetătorii au identificat inclusiv o ușoară diferență în ce privește sexul biologic.
Oamenii de știință au realizat un studiu pe 30.029 de persoane cu ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Aceștia le-au comparat datele cu cele ale 300.400 de participanți care nu sufereau de această tulburare, dar au fost corelate în funcție de vârstă, sex și practica de îngrijire primară.
Adulții cu ADHD pot avea o speranță de viață mai redusă
Bărbații cu un diagnostic de ADHD mor în medie cu 4.5-9 ani mai devreme. În același timp, pentru femei, această medie pentru speranța de viață este de aproximativ 6.5-11 ani, potrivit News Medical.
Pe lângă diferențele în ce privește speranța de viață, cercetarea sugerează că ADHD se poate asocia cu un risc mai ridicat de a dezvolta probleme de sănătate mintală. Printre acestea se pot regăsi: anxietatea, depresia, autovătămarea, sinuciderea și tulburările de personalitate.
În categoria persoanelor cu ADHD au fost identificate mai frecvent și alte probleme de sănătate, cum ar fi: autism, dizabilități intelectuale, diabetul sau colesterolul crescut. În plus, au prezentat o tendință mai frecventă de a adopta obiceiurile dăunătoare precum fumatul sau consumul excesiv de alcool.
ADHD poate cauza dificultăți de concentrare și probleme de impulsivitate, însă nu toate persoanele diagnosticate experimentează ambele simptome. Rezultatele studiilor variază, dar majoritatea estimează că aproximativ 3-4% din populația planetei suferă de această tulburare, conform The Guardian. În cazul copiilor, se estimează că prevalanță este de aproximativ 4%.
„Doar un mic procent de adulți cu ADHD au fost diagnosticați, ceea ce înseamnă că acest studiu acoperă doar un segment al întregii comunități. Mai mulți dintre cei care sunt diagnosticați pot avea probleme de sănătate suplimentare în comparație cu persoana obișnuită cu ADHD. Prin urmare, cercetarea noastră poate supraestima diferența de speranță de viață pentru persoanele cu ADHD în general, deși este nevoie de mai multe cercetări la nivel comunitar pentru a testa dacă este cazul pentru acest lucru.” a declarat Liz O’Nions, autor principal al studiului și doctor la University College London Psychology & Language Sciences and Bradford Institute for Health Research.
ADHD poate afecta mai multe aspecte ale vieții
ADHD este o tulburare de neurodezvoltare care de obicei se diagnostichează în copilărie, dar deseori se menține până la vârsta adultă. Persoanele afectate au dezechilibre la nivelul neurotransmițătorilor, inclusiv al dopaminei.
Dopamina este un neurotransmițător important în cortexul prefrontal al creierului. Aceasta ocupă un rol major pentru a ajuta în funcția executivă și abilitățile de autoreglare, care implică susținerea atenției, planificarea, concentrarea, amintirea instrucțiunilor și multitasking-ul, potrivit CNN Health.
Persoanele cu ADHD pot simți neliniște sau pot suferi de dificultăți de concentrare, organizare și gestionare a timpului. Totodată, pot întâmpina dificultăți în prioritizare, hiperfocalizare sau control al impulsurilor. Aceste simptome pot afecta toate aspectele vieții.
Studiul a fost publicat în The British Journal of Psychiatry. Oamenii de știință implicați sunt de părere că adulții diagnosticați cu ADHD trăiesc o viață mai scurtă decât ar fi normal. Aceasta poate avea drept cauză factorii de risc modificabili și nevoile de sprijin și tratament nesatisfăcute. Se poate observa acest aspect în ceea ce privește ADHD și afecțiunile concomitente de sănătate mintală și fizică.