Ceaiurile pot fi remedii naturale eficiente pentru a ameliora simptomele stărilor de anxietate, stres, nervozitate sau depresie. Acestea te pot ajuta să le gestionezi într-un mod mai eficient. Citește despre ceaiuri cu efecte de calmare.
Stările negative, care se mențin pe termen lung, îți pot afecta sănătatea generală și desfășurarea activităților zilnice. Pentru a le atenua, există câteva ceaiuri ce pot fi preparate acasă și pot fi eficiente în a-ți oferi o stare de bine, chiar și în situații tensionate.
Ceaiuri cu efecte de calmare
Ai la dispoziție o varietate de ceaiuri simple, care te pot ajuta să-ți menții o stare de calm pe parcursul perioadelor de stres, potrivit Times of India. Multe dintre acestea se pot prepara ușor și rapid acasă, cu câteva ingrediente.
De obicei, nu pot cauza efecte adverse semnificative, când le consumi în cantități moderate și pe termen scurt. Dacă vrei să bei un anumit ceai pe termen lung, se recomandă să ceri sfatul unui medic, mai ales în cazul în care urmezi un tratament.
Ceai de ashwagandha
Ashwagandha se folosește ca remediu natural în medicina alternativă a mai multor țări. Această plantă este un adaptogen, mai exact o substanță naturală considerată capabilă să ajute organismul să se adapteze la stres. Ceaiul de ashwagandha poate echilibra hormonii din organism, deoarece dezechilibrul hormonal poate produce fluctuații ale stării de spirit, creștere nedorită în greutate și stări de stres. Acesta poate combate depresia și anxietatea și poate stimula funcțiile cognitive.
Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel este o băutură dulce și gustoasă, recunoscută pentru efectele sale de calmare, conform Sencha Tea Bar. Băutura se prepară prin infuzarea florilor de mușețel în apă fierbinte. Poate fi pregătit cu flori proaspete sau uscate. Acesta poate induce o stare de somnolență și poate îmbunătăți funcția sistemului nervos.
Ceai de lavandă
Lavanda se regăsește printre aceste ceaiuri cu efecte de calmare pentru anxietate, dureri de cap și stres. Ceaiul de lavandă se obține din mugurii uscați ai plantei de lavandă. Acesta poate calma mușchii, poate relaxa nervii, poate atenua stările de stres și poate ameliora durerile de cap și durerile musculare.
Ceai de scorțișoară
Aroma scorțișoarei poate avea efecte de relaxare asupra corpului, ceea ce poate ameliora stările de stres. Datorită conținutului bogat în antioxidanți, ceaiul de scorțișoară poate lupta împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ. Stresul este una dintre principalele cauze ale multor probleme de sănătate, inclusiv stop cardiac, obezitate și hipertensiune arterială.
De asemenea, scorțișoara poate ajuta la scăderea colesterolului și asigură proprietăți antiinflamatorii. Totodată, poate stimula producerea de colagen în organism.
Ceai verde
Ceaiul verde este unul dintre aceste ceaiuri cu efecte de calmare. Acesta poate aduce îmbunătățiri la nivelul metabolismului, poate susține pierderea în greutate, poate stimula sistemul imunitar și poate oferi efecte de calmare asupra sistemului nervos. Teanina, un aminoacid prezent în principal în planta de ceai, se utilizează frecvent pentru a trata anxietatea și poate combate stările de stres.
Ceai de busuioc sfânt (Ceai tulsi)
Consumul regulat de ceai de busuioc sfânt poate contribui la detoxifierea celulelor și organelor. Ceaiul tulsi poate ajuta la calmarea minții și poate atenua stările de stres. În plus, poate oferi o serie de beneficii psihologice, inclusiv activitate antidepresivă, efecte pozitive asupra memoriei și îmbunătățirea funcției cognitive. În general, nu cauzează efecte secundare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.