Substanțe interzise periculoase au fost descoperite în cosmetice. Cercetătorii le-au identificat inclusiv în produse vândute în Europa

Publicat: 5 noiembrie 2024, 12:38

Substanțe interzise periculoase au fost descoperite în cosmetice. În cadrul unui studiu efectuat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), oamenii de știință le-au identificat în mai multe produse vândute în Europa.

Cercetarea realizată de ECHA a constatat că 6%, mai exact 285, dintre produsele cosmetice analizate aveau în compoziție substanțe periculoase interzise. Agenția stabilită în Helsinki a evaluat aproximativ 4500 de produse cosmetice comercializate în 13 țări europene.

Substanțe interzise periculoase au fost descoperite în cosmetice

În prima parte a lucrării, testele au fost efectuate prin controlarea listei de ingrediente a produselor. Cercetătorii au argumentat că această măsură de evaluare poate fi aplicată de consumatori dacă citesc cu atenție informațiile de pe ambalaje, conform Science Alert.

Controalele au fost aplicate în: Germania, Finlanda, Islanda, Austria, Danemarca, Italia, Luxemburg, Malta, Norvegia, Lichtenstein, Lituania, Suedia și România.

Substanțele chimice au fost găsite în produse comercializate de diverși vânzători și la toate gamele de preț. Acestea s-au desfășurat în perioada noiembrie 2023 până în aprilie 2024. Printre produsele cosmetice care le includ se regăsesc: creionul de buze, creionul de ochi, balsamurile și măștile de păr, potrivit Digi24.

ECHA a luat măsuri pentru a retrage de pe piață produsele cosmetice neconforme

Autoritățile de executare au luat măsuri pentru a scoate de pe piață produsele cosmetice neconforme. În marea majoritate a cazurilor, prima etapă a inclus emiterea de sfaturi scrise pentru a ghida furnizorii cu privire la modul de respectare a legii.

Raportul a fost publicat în data de 30 Octombrie 2024. La momentul redactării pe site-ul ECHA, investigațiile erau încă în desfășurare în aproximativ jumătate din cazuri.

Expunerea la substanțele descoperite în cadrul inspecțiilor poate afecta fertilitatea și poate favoriza riscul de cancer. Acestea sunt interzise în conformitate cu Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți și conform legislației Uniunii Europene.

Poți evita contactul cu produse cosmetice care conțin substanțe dăunătoare

Atunci când folosești produse cosmetice, pielea ta absoarbe substanțe chimice, care pot intra apoi în fluxul sanguin. În același timp, când le aplici, poți inhala pulberi sau poți ingera unele produse cosmetice, cum se poate întâmpla în cazul aplicării rujului.

Poți evita expunerea la substanțele chimice cu efecte potențial dăunătoare din machiaj dacă le limitezi utilizarea sau le înlocuiești cu alternative mai sigure, conform Medical News Today. Poți lua câteva măsuri de prevenție:

  • Citește cu atenție etichetele;
  • Selectează produse cu liste de ingrediente scurte;
  • Folosește mai puține produse cosmetice;
  • Caută toate ingredientele necunoscute;
  • Încearcă să-ți prepari singur acasă produse cosmetice, precum măștile de față, cu ajutorul unor ingrediente alimentare simple;
  • Utilizează produse care au o certificare ecologică sau o certificare oferită de o organizație recunoscută care susține produse netoxice.

Pe lângă lista de ingrediente și prezența certificatelor, este important să evaluezi mai multe aspecte înainte de a cumpăra produse cosmetice: data de expirare, compatibilitatea cu tipul de piele, folosirea produselor hipoalergenice, testarea produsului, absența parfumurilor în compoziție și includerea cremei de protecție solară.

De asemenea, dacă nu ești sigur în privința folosirii unui produs cosmetic pe termen lung se recomandă să ceri sfatul unui dermatolog. Astfel, poți afla mai multe informații despre potențiale riscuri pentru sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Un studiu a evaluat efectele administrării lor în organism
PARTENERI