Ce este guta: care sunt cauzele și cum se tratează

Publicat: 11 ianuarie 2025, 08:38

Guta este o afecțiune care se dezvoltă din cauza dezechilibrelor în alimentație și care se accentuează iarna. Daniela Opriș Belinski, medic intern reumatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 14, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce este guta.

Daniela Opriș Belinski a discutat despre cauzele apariției gutei, a precizat prin ce simptome se caracterizează, a menționat particularitățile localizării sale în anumite articulații, a explicat cum se tratează această afecțiune și a discutat despre acutizarea durerilor articulare în anotimpul rece.

Ce este guta

În afară de durerile articulare, iarna se acutizează guta. Guta este o boală care apare atunci când mănânci o cantitate prea mare de carne și consumi alcool. Nu oricine poate dezvolta această boală. Aceasta se întâmplă la persoanele care au o anumită predispoziție.

Dacă mănânci o cantitate mare carne, aceasta se transformă într-o substanță care se numește acid uric. Anumite persoane depun mai mult acid uric în țesuturi, cum ar fi: articulațiile, oasele și părțile moi. Aceasta provoacă dureri. Pentru a dezvolta gută, este nevoie să ai o predispoziție genetică. Multe persoane au acid uric crescut, dar nu oricine suferă de gută.

Acidul uric ocupă mai multe funcții în organism, cum ar fi echilibrarea tensiunii arteriale. Însă, la un moment dat, este nevoie să fie eliminat. O parte dintre oameni nu reușesc să-l elimine eficient din diferite motive. De exemplu, alcoolul poate fi una dintre aceste cauze.

Dacă te întrebi ce este guta, gândește-te că mai poartă denumirea de ,,boala regilor” pentru că în trecut se dezvolta după mesele bogate în carne de vânat și consum de alcool. Când se digera carnea, se producea acidul uric, pe care alcoolul nu-l lăsa să se elimine. Din acest motiv, creșteau brusc nivelurile. În anumite situații, se depune în articulații și provoacă dureri foarte puternice.

De ce apare podagra

Aproape toate persoanele care suferă de gută, cel puțin o dată în viață, au o afectare în zona articulației degetului mare de la picior, denumită și podagră. Podagra este guta care afectează degetul mare. În acel loc, se depune acidul uric, care produce acea inflamație, ce provoacă dureri foarte puternice.

Podagra se manifestă brusc și produce simptome, precum roșeață sau umflare. Aceasta apare foarte frecvent și se poate localiza în orice articulație, inclusiv la nivelul genunchiului sau încheieturii mâinii. De cele mai multe ori, se localizează în zonele periferice, unde temperatura este mai rece. În zonele periferice, temperatura este mai scăzută de 32°C, față de temperatura centrală de 37°C. Acidul uric se depune în zonele reci.

,,De obicei, un pacient gutos este supraponderal. Dacă își face analize, vede că pe lângă gută, are colesterol mai mare și, eventual, o boală de inimă. Sunt câteva lucruri care se asociază.”

– Daniela Opriș Belinski, medic intern reumatolog

-Cum se poate trata acest tip de gută?
-În general, se recomandă ca pacientul să se prezinte repede la medic. Este important să înceapă cât mai repede tratamentul. De obicei, se folosesc antiinflamatoare și un medicament care se numește colchicină. Este un extract de brândușă de toamnă. Colchicina controlează inflamația de la nivel articular. Aceasta produce simptome foarte puternice, dar, în general, simptomele se vindecă foarte repede în câteva zile. În această perioadă, intensitatea lor fluctuează, dar riscul de a suferi recăderi se menține.

Dacă vrei să afli ce este guta, reține că atunci când se dezvoltă de multe ori în articulație și se depune acidul uric, se produc tofi. Tofii sunt un tip de acumulări de acid uric, care distrug articulația. Practic, guta poate distruge articulația.

Ce alte afecțiuni se acutizează iarna

Durerile articulare se acutizează iarna deoarece unii oameni au o meteosensibilitate. Există studii care arată că anumite persoane prezintă o sensibilitate la anumite schimbări de presiune și temperatură. Din acest motiv, durerile articulațiilor se accentuează, inclusiv guta.

Durerile articulare se pot acutiza la expunerea la frig sau la schimbările vremii. De exemplu, dacă suferi de o spondiloză lombară, se poate întâmpla că această expunere să-ți provoace dureri. Contractura solicită mai puternic zona vertebrală și poate determina durere.

Acutizarea durerilor articulare la frig se manifestă frecvent în populația care are afecțiuni articulare degenerative. Afecțiunile articulare degenerative pot distruge și subția cartilajul. Acestea se dezvoltă mai frecvent la femei decât la bărbați deoarece sunt mai meteosensibile.

Pentru a gestiona afecțiunile articulare degenerative, în general, se recomandă să ai grijă de articulații, să eviți solicitarea foarte puternică și să-ți tratezi corespunzător traumatismele. Artroza afectează cel mai frecvent articulațiile genunchilor și șoldurilor. În cazul genunchilor, este indicat să eviți solicitarea lor prin adăugarea de kilograme în plus deoarece orice kilogram suplimentar provoacă simptome.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alexandru Rafila a dat declarații despre virusul HMPV, confirmat deja în România: „Dacă suntem răciți, există o probabilitate de 1 la 10 să avem o viroză cu HMPV”
Alexandru Rafila a dat declarații despre virusul HMPV, confirmat deja în România: „Dacă suntem răciți, există o probabilitate de 1 la 10 să avem o viroză cu HMPV”
Sindromul de ochi uscat iarna: care sunt cauzele și cum îl poți trata în anotimpul rece
Sindromul de ochi uscat iarna: care sunt cauzele și cum îl poți trata în anotimpul rece
A fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România. Boala provine din China și afectează în special copiii
A fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România. Boala provine din China și afectează în special copiii
PARTENERI