În primii ani de viață, copiii răcesc de 6-8 ori pe an sau chiar mai des dacă merg la creșă sau grădiniță. Pe măsură ce cresc, răcelile ar trebui să se rărească. Răceala la copii se tratează simptomatic, cu medicamente numai la recomandarea medicului, mai ales în cazul antibioticelor și antiviralelor. Află de ce răcesc copiii atât de des și când ar trebui să mergi la medic.
Nopțile nedormite din cauza febrei, tusea care pare să nu mai treacă și rinoreea care apare din toamnă până în primăvară pun la grea încercare răbdarea și energia părinților în primii ani de viață ai celor mici. Răcelile frecvente ale copiilor sunt o sursă de stres, îngrijorare și frustrare, dar ele fac parte din procesul natural de întărire a sistemului imunitar.
Majoritatea copiilor au cel puțin 6-8 răceli pe an, dar cei care merg la creșă sau grădiniță au chiar mai multe de atât. După vârsta de 6 ani, apar mai rar de obicei, conform Cedars-Sinai, unul dintre cele mai prestigioase spitale din Statele Unite.
Răcelile pot fi cauzate de peste 200 de tipuri diferite de virusuri, însă cele mai multe sunt provocate de rinovirusuri. Răceala la copii apare după ce aceștia intră în contact cu o persoană infectată cu unul dintre aceste virusuri.
De ce răcesc copiii atât de des
Răceala comună este cea mai întâlnită boală în rândul copiilor, principalul motiv al vizitelor la pediatru și cauza cea mai frecventă pentru absenteismul școlar. Cei mici au o predispoziție la răceli, în comparație cu adulții.
Sunt mai multe motive pentru care răcesc mai des:
- Rezistența mai scăzută. Sistemul imunitar al copiilor de vârstă mică nu a fost expus la multe virusuri și bacterii și nu este la fel de puternic precum cel al unui adult în lupta împotriva virusurilor;
- Sezonul rece. Cele mai multe infecții respiratorii apar toamna și iarna, când copiii petrec mai mult timp în interior și se expun astfel la mai mulți germeni. Umiditatea scăzută din sezonul rece usucă mucoasa nazală și crește riscul de infecții;
- Intrarea în colectivități. Răcelile se răspândesc ușor în medii în care copiii rămân în contact apropiat, cum sunt creșa, grădinița și școala;
- Lipsa unei igiene riguroase. Copiii au tendința de a-și atinge ochii, nasul și gura fără să se spele pe mâini. Aceasta este cea mai frecventă cale de transmitere a virusurilor.
Tratamentul corect pentru răceala la copii
Nu există medicamente care vindecă răcelile comune, dar sunt disponibile tratamente simptomatice sau lucruri pe care le poți face pentru a ajuta copilul să depășească mai ușor un episod de răceală.
Majoritatea copiilor se recuperează fără tratament, dar îți poți ajuta micuțul să se simtă mai bine astfel:
- Dacă are febră peste 38°C, dureri sau disconfort, îi poți administra paracetamol și/sau ibuprofen, în dozele adaptate vârstei și greutății sale. În situația în care are astm, întreabă medicul pediatru dacă poate primi ibuprofen;
- Pentru a reduce congestia nazală, încearcă spray-uri nazale saline sau serul fiziologic;
- Oferă-i multe lichide, cum ar fi apă, soluții cu electroliți sau supă pentru a preveni deshidratarea. În timpul răcelilor, pierderile de lichide sunt mai mari din cauza febrei și transpirației, secrețiilor nazale abundente și respirației pe gură;
- Dacă are vârsta mai mare de un an, oferă-i o băutură caldă cu miere și lămâie. Mierea este contraindicată bebelușilor din cauza riscului de botulism, care este o intoxicație severă și fatală, uneori;
- Folosește un umidificator cu vapori reci în camera copilului pe timpul nopții, pentru a-i îmbunătăți respirația;
- Asigură-te că doarme suficient. Odihna este imortantă pentru recuperare.
Tratamente contraindicate copiilor în caz de răceală
NHS Inform, platforma oficială de informare a Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Scoția, face câteva recomandări cu privire la tratamentele de evitat în cazul celor mici:
- Nu administra siropuri pentru tuse și decongestionante copiilor cu vârsta sub 6 ani fără a consulta medicul pediatru;
- Nu administra ibuprofen unui bebeluș mai mic de 6 luni;
- Nu da niciodată aspirină unui copil sau adolescent cu vârsta mai mică de 19 ani decât dacă este indicată de medic. Aspirina poate cauza o afecțiune rară, dar gravă, numită sindromul Reye;
- Nu oferi miere bebelușilor cu vârsta sub un an.
Semne că micuțul trebuie consultat de un medic
Bebelușii (nou-născuți până la 12 luni) sunt mai vulnerabili la infecții respiratorii din cauza sistemului lor imunitar imatur. Aceștia au simptome și reacții diferite la boli, în comparație cu copiii mai mari. Semnele care impun un consult medical se manifestă diferit. Trebuie să mergi la medic dacă bebelușul tău are:
- mai puțin de 3 luni și o temperatură de 38°C sau mai mare;
- 3 luni sau mai mult și o temperatură de 39°C sau mai mare;
- mai puține scutece ude, scutece care par mai uscate decât de obicei sau un scutec uscat timp de 12 ore sau mai mult;
- dificultăți la hrănire sau dacă a consumat mai puțin de jumătate din cantitatea obișnuită de mâncare la ultimele două-trei mese.
Copiii (după vârsta de un an) au nevoie de un consult pediatric dacă:
- au febră peste 39°C;
- au mai puține scutece ude sau scutece care par mai uscate decât de obicei;
- nu se simt mai bine după câteva zile;
- tusea persistă mai mult de 3 săptămâni. Mai ales dacă se agravează noaptea sau apare atunci când copilul aleargă, tusea ar putea fi un semn de astm.
Când devine răceala la copii o urgență
Există câteva situații care impun îngrijri medicale de urgență. Sună la serviciul de urgență 112 sau mergi la camera de gardă a unui spital de pediatrie dacă bebelușul sau copilul:
- nu mai respiră sau are pauze în respirație;
- are dificultăți severe de respirație, cum ar fi respirație șuierătoare sau zgomotoasă;
- starea lui pare foarte deteriorată: este foarte palid, livid sau are pielea pătată (cu pete palide și tentă purpurie) pe brațe, picioare sau corp;
- pielea, buzele și limba sunt palide sau vineții;
- nu stă treaz și nu poate fi trezit sau este foarte greu de trezit;
- respiră foarte rapid, chiar și în repaus, fără să fie supărat sau să plângă.
Aceste simptome pot semnala apariția unor complicații ale răcelilor. Cele mai frecvente sunt:
- otita (infecție a urechilor);
- sinuzita (infecție a sinusurilor);
- pneumonia (inflamație a plămânilor);
- infecții în gât: faringita virală sau bacteriană, laringita, amigdalita și, mai rar, abcesul periamigdalian;
Când poate fi nevoie de antibiotice
Răceala comună este cauzată de virusuri, iar antibioticele nu sunt eficiente împotriva lor. Cu toate acestea, există situații în care o infecție bacteriană se dezvoltă pe fondul unei infecții virale existente. Acest fenomen, numit suprainfecție bacteriană, apare destul de frecvent în răceli, mai ales la copii.
Când organismul luptă cu o infecție virală precum răceala, sistemul imunitar poate deveni mai puțin eficient în a combate alte infecții. În acest timp, bacteriile pot să prolifereze în organism. În plus, infecția virală afectează mucoasele din tractul respirator și le face mai vulnerabile la o invazie bacteriană, iar mucusul secretat pentru a ajuta la eliminarea virusurilor devine un mediu propice pentru creșterea bacteriilor.
Răceala la copii poate duce la diverse suprainfecții bacteriene:
- sinuzita bacteriană;
- faringita bacteriană;
- pneumonia bacteriană;
- amigdalita bacteriană;
- otita medie bacteriană.
Suprainfecțiile bacteriene se tratează cu antibiotice, dar numai după ce medicul stabilește că simptomele sunt cauzate de o bacterie. De obicei, se suspectează o astfel de complicație dacă:
- simptomele persistă mai mult de 10 zile fără semne de ameliorare;
- simptomele infecției virale se agravează;
- febra revine după o perioadă de aparentă vindecare;
- apar simptome noi, precum durerea de ureche sau secrețiile purulente din ureche, durerile faciale severe sau dificultățile de respirație.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.